De horeca ziet er tijdens de coronacrisis anders uit dan normaal. Heel wat horeca-uitbaters zijn creatief en passen hun zaak en activiteiten aan die misschien wel blijvend zullen zijn. We zien volgende 6 trends die deze crisis misschien wel gaan overleven. En die misschien wel kunnen gefinetuned worden.
Inhoudsopgave
Coronacrisis
De coronacrisis, veroorzaakt door het SARS-CoV-2-virus, begon eind 2019 in Wuhan, China, en heeft sindsdien een wereldwijde impact gehad op de volksgezondheid, economie en het sociale leven.
Wat begon als een lokale uitbraak, groeide al snel uit tot een pandemie die miljoenen levens heeft beïnvloed en wereldwijd de gezondheidszorg onder druk zette.
1- Digitaal bestellen en betalen
Om handcontact zoveel mogelijk te vermijden, maken we tijdens de coronacrisis ineens massaal kennis met QR-codes, online menukaarten, bestelzuilen en contactloos betalen.
Ontwikkelingen die niet nieuw zijn, maar wel een enorme vlucht namen. Nu we er inmiddels aan gewend zijn geraakt, vinden we het eigenlijk wel praktisch. Online bestellen en betalen gaat sneller, makkelijker én veiliger. Dat biedt kansen voor de horeca.
Vanille Madagascar en kruiden
NOOR & NOOR
The Mastercooks of Belgium
Jeanne Gennar, Coffee with a Soul
Chef & Knife
BIOMARINE composteerbare rietjes
Bulles de Princesse
Restaurant Cédric
Weilandshof
Kyzoe Hosting & Design
Belgische Keurslagers
2- Maaltijdbezorging en afhalen
Maaltijdbezorging was al een groeiend segment in de horeca maar kreeg door de coronacrisis een extra duw in de rug. Horecazaken die nog niet waren gestart met bezorgen en afhalen, maakten hier ineens razendsnel kennis mee.
Het biedt ondernemers in de coronacrisis een mogelijkheid om een deel van het omzetverlies op te vangen.
Bovendien neemt de vraag naar maaltijdbezorging toe, vooral millennials geven de voorkeur aan eten bestellen in plaats van zelf te koken. De verwachting is dat deze extra inkomstenbron een blijvertje zal zijn als restaurants straks de deuren weer mogen openen.
Daarom zijn flexi-jobs een gamechanger in België anno 2025
Flexi-jobs zijn sinds hun invoering in 2015 een essentieel onderdeel geworden van de Belgische arbeidsmarkt. Ze bieden werknemers de mogelijkheid...
Sober Clubbing 2025: feesten zonder de kater
In een tijd waarin bewustzijn over gezondheid en welzijn steeds belangrijker wordt, is er een nieuwe trend opgang gemaakt in...
‘Wereld Obesitas Dag’ 2025: suikermisbruik onder de loep
Op 4 maart 2025 is het weer Wereld Obesitas Dag, een dag waarop wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor de groeiende...
3- Meerdere omzetstromen
Wat retailers doen, kan de horeca ook. Blurring, het fenomeen van grensvervaging tussen branches, is al een tijdje gaande.
Vooral retailers maken hier gebruik van door een stukje horeca aan te bieden voor extra beleving. Zoals een kopje koffie bij de kapper, tuincentra met restaurants en boekenwinkels met cafés.
Nu de tafels tijdens de coronacrisis leeg blijven in restaurants, zien horecaondernemers ook de voordelen van blurring. Maar dan andersom: het aanbieden van een stukje retail in de horeca.
Voorbeelden zijn restaurants die een eigen webshop openen en hun favoriete ingrediënten of huisgemaakte producten te koop aanbieden, horecazaken die zich omtoveren tot delicatessenzaken of hotels die werkkamers verhuren.
Concepten met meerdere inkomstenbronnen zijn beter voorbereid op onverwachte situaties. Dat zorgt ervoor dat horeca-ondernemers op zoek gaan naar meerdere omzetstromen die waarschijnlijk blijvend zullen zijn.
Vanille Madagascar en kruiden
NOOR & NOOR
The Mastercooks of Belgium
Jeanne Gennar, Coffee with a Soul
Chef & Knife
BIOMARINE composteerbare rietjes
Bulles de Princesse
Restaurant Cédric
Weilandshof
Kyzoe Hosting & Design
Belgische Keurslagers
4- Hygiëne
Het besef wat een virus met de wereld kan doen is goed doorgedrongen in de samenleving. We zijn meer dan ooit bezig met een goede hygiëne, niet alleen thuis, ook om ons heen. Dat betekent dat gasten kritischer worden en zeker willen weten dat een horecazaak hygiëne serieus neemt voordat ze plaats zullen nemen.
Alhoewel hygiëne altijd al een belangrijk aandachtspunt is geweest in de horeca, draagt deze succesfactor meer dan ooit bij aan vertrouwen en gastvrijheid. Een goede hygiëne geeft gasten een veilig gevoel.
Lees ook deze interessante artikels:
Klachten los je voor goed op met dit 4-stappenplan
Sober Clubbing 2025: feesten zonder de kater
Vastenavond 2025: culinaire tradities van toen en nu
Een horecazaak succesvol starten: check deze 12 stappen
Ken je de 8 typische wijnen uit de Elzas?
Correct sushi eten. De 5 basisregels van chef Naomichi Yasuda
Een Luxemburgse feestzaaluitbater blikt terug op 40 jaar feesten
Wat is traditionele balsamicoazijn? Een diepgaande studie
Werelddag van de pistache: een feest van smaak en gezondheid
24 februari: Werelddag van de Barkeeper
Een businessplan voor een gastronomisch restaurant in 8 stappen
Alle cocktailliefhebbers vieren vandaag Wereld Margarita Dag
Wat je keukengerei over jou zou zeggen als het kon praten
Italiaanse horeca neemt maatregelen tegen neprecensies in 2025
De Europese kloosterkeuken: 16 eeuwen culinaire tradities
Michelin onder druk in 2025: hoe het rode boekje zich heruitvindt
5- Ruimere indeling
De tijd van zoveel mogelijk tafels en stoelen per vierkante meter is voorbij. Gasten willen liever niet meer dicht bij elkaar zitten. De extra ruimte tussen de tafels vonden gasten een paar maand geleden best wel prettig. Gasten voelen zich veiliger en prettiger bij een ruimere indeling.
Chefs in de kijker:
Young Master Igor Snyders: het verhaal van een autodidact
Young Master Seppe Bleus (31): een passie voor gastronomie
6- Online communicatie
Om online te verkopen moeten de horeca-uitbaters tijdens de coronacrisis informeren over het aanbod van de ingrediënten, het fabricageproces, de selectie van leveranciers, enz.
Ook daarna zullen horeca-uitbaters zich moeten realiseren dat de informatie die online gedeeld wordt even belangrijk zal zijn als die in de zaak aanwezig. Het zal belangrijk zijn om te luisteren naar de gasten, en uit te zoeken welke informatie ze nodig hebben om het vertrouwen (opnieuw) te winnen voor de zaak.
Naast kwalitatieve boodschappen, zullen uitbaters de communicatiestrategie moeten blijven opbouwen rond wederzijdse hulp en solidariteit voor de periode na de coronacrisis. De consument zal steeds meer willen weten.
Deel dit blogartikel!
Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!