Genieten van een glas bier na het werk of op een terrasje met vrienden is voor veel mensen een ontspannende bezigheid. Voor enkele Nederlandse wetenschappers is dit glas bier en vooral de biergist wel een serieuze zaak. Bier kan er namelijk voor zorgen dat de CO2-uitstoot wordt verminderd. Met de gekende brouwkennis kan brandstof gemaakt worden.
Inhoudsopgave
Eerste publicatie: 18 september 2023
Gist
Tijdens een college van de Universiteit va Nederland vertelde Charlotte Koster – wetenschapper aan TU Delft – over gist voor het bierbrouwen. Volgens haar kan je met behulp van de wetenschap die biergist omgetoverd worden tot supergist, wat ervoor kan zorgen dat bijvoorbeeld de CO2-uitstoot kan verminderd worden.
Het afgelopen decennium hebben wetenschappers gewerkt aan een methode om DNA te kunnen veranderen. Dit noemen zij crispr-cas. Met deze procedure kijken de wetenschappers of ze micro-organismen zoals bacteriën, schimmels en dus ook gist, kunnen gebruiken voor de industrie.
Vanille Madagascar en kruiden
NOOR & NOOR
The Mastercooks of Belgium
Jeanne Gennar, Coffee with a Soul
Chef & Knife
BIOMARINE composteerbare rietjes
Bulles de Princesse
Restaurant Cédric
Weilandshof
Kyzoe Hosting & Design
Belgische Keurslagers
Milieu
Volgens Koster is dit hard nodig: “Op dit moment halen we de meeste producten, zoals plastic en brandstoffen, uit de chemische industrie. Deze gebruiken grondstoffen uit de aarde en dit is slecht voor het milieu.’’
“In de chemische industrie verbranden we veel fossiele brandstoffen die snel verbranden, waardoor er veel CO2 in de lucht komt’’, legt Koster uit. “Die CO2 slaan planten op en wanneer deze doodgaan, gaan ze terug in de aarde en worden dit nieuwe fossiele brandstoffen.” Koster noemt deze manier een ‘traag proces’. Het duurt miljoenen jaren en staat dus niet in verhouding met de snelheid waarmee wij CO2 de lucht in blazen.
Kortom: er komt veel CO2 in de lucht, maar er gaat niet genoeg terug de aarde in. Dit zorgt voor een ophoping van CO2 in de atmosfeer, wat weer bijdraagt aan de verandering van het klimaat.

Bier
Voor dit probleem kunnen micro-organismen een oplossing bieden. Een voorbeeld hiervan is bier. Niet het drankje zelf, maar de schimmel in het bier: biergist. Koster legde tijdens het college uit dat gisten schimmels zijn van één cel groot. Het zijn simpele gisten en daardoor is het makkelijk te begrijpen hoe deze werken en aan te passen zijn om er andere dingen mee te doen.
In het geval van gist weten wetenschappers steeds beter hoe het DNA eruit ziet en voor welke functies dit staat. Hiermee kunnen de wetenschappers een zogenoemde short cut maken in deze kringloop en direct van de planten naar grondstof gaan. Hierdoor zouden dan geen fossiele brandstoffen meer nodig zijn.
Daarom zijn flexi-jobs een gamechanger in België anno 2025
Flexi-jobs zijn sinds hun invoering in 2015 een essentieel onderdeel geworden van de Belgische arbeidsmarkt. Ze bieden werknemers de mogelijkheid...
Sober Clubbing 2025: feesten zonder de kater
In een tijd waarin bewustzijn over gezondheid en welzijn steeds belangrijker wordt, is er een nieuwe trend opgang gemaakt in...
‘Wereld Obesitas Dag’ 2025: suikermisbruik onder de loep
Op 4 maart 2025 is het weer Wereld Obesitas Dag, een dag waarop wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor de groeiende...
Gist
De cellen in gist moeten, net als mensen, eten om te overleven. Gist eet suiker en gebruikt dit om te groeien. Hiermee stoot de gist het gas CO2 en alcohol uit. Het proces wordt vergeleken met het brouwen van bier. Bij bierbrouwen hebben we water en gist, bij het proces van de wetenschappers voegen ze er mout (suiker) aan toe. De gist eet de suikers op, maakt CO2 (de belletjes) en snel veel alcohol.
Koster omschrijft de alcohol als ‘een prima brandstof’ en zou je het in je bijvoorbeeld in je tank van de wagen kunnen pompen. Maar er is meer. Er zou bijvoorbeeld gist kunnen worden aangemaakt dat plastic eet. Dat kan door het DNA aan te passen. Genetische modificatie beheerst de wetenschappers steeds beter.

DNA openknippen
De methode van crispr-cas heeft een kleine moleculaire machine nodig, een eiwit: cas. Deze wordt uit de bacteriën gehaald en kan in de gist gezet worden. Cas kan DNA zoeken en kapotmaken, maar hij heeft hier een voorbeeld voor nodig: dit is crispr.’’
Cas is dus een soort zoekmachine die een voorbeeld (crispr) nodig heeft. Hij scant het voorbeeld en zoekt naar DNA die matcht met het voorbeeldje. Als hij dit heeft gevonden, breekt hij het DNA open. Vervolgens moet dit in de gist gezet worden. Het dna van de gist wordt opengeknipt en de nieuwe eigenschap erin geplakt.
Maatschappelijk verantwoord
Door DNA en eigenschappen te mixen kun je problemen in het klimaat oplossen. Wetenschappers willen zich nu bezighouden met een gist die alleen maar plantdelen eet. ,,Het is namelijk maar de vraag of het verantwoord is om gist brandstof te laten maken uit ons voedsel; de suikers komen namelijk uit granen en vruchten die de mens ook eet.’’
Door te kijken naar verschillende dieren kan dit mogelijk worden gemaakt. “Olifanten eten bijvoorbeeld bladeren en schors. Zij kunnen dit zelf niet verteren, maar in hun darmen zit een schimmel die dat wel kan’’, zegt Koster. “De schimmel is uit de uitwerpselen van de olifant gehaald. Vervolgens is er een stukje DNA uit gehaald en in de gist gezet.’’ Het resultaat: gist die bladeren en stampertjes eet.
Lees ook deze interessante artikels:
Klachten los je voor goed op met dit 4-stappenplan
Sober Clubbing 2025: feesten zonder de kater
Vastenavond 2025: culinaire tradities van toen en nu
Een horecazaak succesvol starten: check deze 12 stappen
Ken je de 8 typische wijnen uit de Elzas?
Correct sushi eten. De 5 basisregels van chef Naomichi Yasuda
Een Luxemburgse feestzaaluitbater blikt terug op 40 jaar feesten
Wat is traditionele balsamicoazijn? Een diepgaande studie
Werelddag van de pistache: een feest van smaak en gezondheid
24 februari: Werelddag van de Barkeeper
Een businessplan voor een gastronomisch restaurant in 8 stappen
Alle cocktailliefhebbers vieren vandaag Wereld Margarita Dag
Wat je keukengerei over jou zou zeggen als het kon praten
Italiaanse horeca neemt maatregelen tegen neprecensies in 2025
De Europese kloosterkeuken: 16 eeuwen culinaire tradities
Michelin onder druk in 2025: hoe het rode boekje zich heruitvindt
Gist in de maatschappij
De crispr-casmethode kan nog niet op mensen worden gebruikt, maar in de samenleving wordt het gebruik van gist al volop toegepast. Een voorbeeld hiervan is het maken van insuline.’’ Meer dan de helft van de diabetespatiënten spuit volgens Koster insuline gemaakt met gist. Ook in voeding, kleding en bijvoorbeeld dagcrème is gist gebruikt.
NOOR & NOOR heeft decennialange ervaring in het opzetten en runnen van horecazaken, speciaalzaken en het leveren van diverse diensten, zowel B2B als B2C.
De hoofdactiviteiten van NOOR & NOOR zijn Sociale Media Management, het bouwen en beheren van websites en webshops, SEO Content Writing of het schrijven van zoekmachinegerelateerde artikels, Virtuele Assistentie en Link Building via deze website.
Deel dit blogartikel!
Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!
Bron: AD.nl