Overmatige consumptie van varkensvlees zou niet alleen schadelijk zijn voor het milieu, maar ook bepaalde negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid van de mens. Aangezien het duidelijk is dat er nog heel wat misverstanden bestaan omtrent varkensvlees, helpen we even een aantal fabels uit te wereld.
1- Varkensvlees is ongezond
FABEL. Dat vlees bepaalde negatieve gevolgen zou hebben voor de gezondheid van de mens, klopt niet helemaal. Zo hoeft een gematigde consumptie van varkensvlees een gezonde levensstijl zeker niet in de weg te staan. Integendeel, het bevat zelfs een aantal voedingsstoffen die belangrijk zijn voor ons lichaam.
Varkensvlees is rijk aan de vitamines B1 en B6 en bron van vitamine B12 en het mineraal zink. Daarnaast levert het vitamine B2 en de mineralen ijzer, fosfor en seleen. Varkenslever is bovendien rijk aan vitamine A. Varkensvlees bevat van nature eiwit en vet en geen koolhydraten.
Wel kunnen er bij het bereiden koolhydraten aan vlees worden toegevoegd. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij paneren.

2- Varkensvlees moet altijd doorbakken zijn
FEIT. De reden is vrij eenvoudig. Varkensvlees kan namelijk allerhande bacteriën of parasieten bevatten. Die kunnen gedood worden door het vlees goed te bakken. De meeste parasieten en bacteriën zitten aan de buitenkant van het vlees.
Dat verklaart waarom een varkenshaasje zonder problemen rosé gegeten mag worden. Ook rundvlees kan je gerust bleu of saignant eten. Vleesproducten waarbij het oppervlak aan de binnenkant terechtkomt, zoals gehakt, moeten echter wel doorbakken zijn.
Vanille Madagascar en kruiden
NOOR & NOOR
The Mastercooks of Belgium
Jeanne Gennar, Coffee with a Soul
Chef & Knife
BIOMARINE composteerbare rietjes
Bulles de Princesse
Restaurant Cédric
Weilandshof
Kyzoe Hosting & Design
Belgische Keurslagers
3- Varkensvlees is vet, en dus ongezond
FABEL. Hoe vet je je varkensvlees wilt, bepaal jij zelf. Net zoals andere dieren heeft het varken immers vette, maar ook magere delen. Mager stukken vlees bevatten slechts even veel vet als kip of mager rundsvlees, en is daarmee zeker niet ongezonder dan andere vleessoorten.
Magere delen krijgen zelfs Nutri-Score A. De Nutri-Score is een letter die informatie over de voedingswaarde van een bepaald product aangeeft. De Nutri-Score helpt consumenten gezondere keuzes te maken: producten die een A krijgen, zijn voedingsmiddelen die de voorkeur verdienen. Een E houdt in dat de consumptie beperkt moet worden.
Minirestaurants: de nieuwe standaard in gepersonaliseerd dineren
In de afgelopen jaren hebben we een ware revolutie gezien in de restaurantwereld. Van grote gastronomische tempels tot laagdrempelige sharingconcepten,...
De wetenschap van smaak: zo breng je balans in je gerechten
Heb je ooit een gerecht geproefd dat technisch perfect was, maar toch iets miste? Het geheim van een onvergetelijk gerecht...
Klachten los je voor goed op met dit 4-stappenplan
Klachten en klagende mensen. Niet bepaald het leukste onderdeel van werken in de horeca. Maar omgaan met klachten is nochtans...
Gehakt en spek krijgen een lagere score dan magere stukken van het varken, omdat ze vetter zijn. Zo krijgt ongekruid varkensgehakt Nutri-Score B. Gekruid gehakt en worst zijn het minst gezond: zij krijgen Nutri-Score C.
Bovendien is het een misverstand dat vlees met een vetrandje automatisch vet is: het randje zorgt ervoor dat bepaalde smaakstoffen beter in het vlees trekken en dat het vlees lekker mals blijft. Daarnaast heb je ook simpelweg minder boter of olie nodig om het vlees te braden.
Chefs in de kijker:
Young Master Igor Snyders: het verhaal van een autodidact
Young Master Seppe Bleus (31): een passie voor gastronomie
4- Varkensvlees bederft snel
FEIT. Rauw vlees van het varken bewaar je best niet al te lang, omdat het redelijk snel bederft. Er moet echter een onderscheid gemaakt worden tussen vlees dat in grote porties gesneden wordt en gemalen vlees.
Grote stukken die voor gebraad of stoofvlees gebruikt worden, zijn langer houdbaar. Gemalen vlees blijft echter maar beperkt goed. Dat heeft opnieuw te maken met het feit dat bacteriën, schimmels en parasieten zich vooral op de buitenkant van vlees bevinden, en dus sneller schade kunnen aanrichten bij gemalen vlees.
Wil je dat je vlees langer houdbaar blijft? Dan kan je het bereiden of in de diepvries steken. Bereid gaat het zo’n 3 à 4 dagen mee, bevroren vlees blijft tot drie maanden goed.
Salade van doperwten en hun scheuten, erwtencoulis met munt, gele kerstomaten en citroen
Erwten drogen snel uit, laat ze dus niet te lang liggen. Je bewaart ze best op een koele plek in...
Tartaar van Wagyu met asperges, radijs, kappertjes, rode ui, gebakken aardappelen en roerei
Topchef Francesca Sterckx ging aan de slag met Waguy van Hof van Ossel. Kenners en topchefs spreken in de overtreffende...
Vlaswijting met groene asperges, sinaasappel, artisjok en crumble van chorizo
Het vlees van vlaswijting is fijn en gelaagd en volgens kenners één van de lekkerste vissen. De kwaliteit van het...
5- Varkensvlees is niet voedzaam
FABEL. Zoals in de inleiding al vermeld, is vlees een belangrijke bron van bepaalde voedingsstoffen. Zo bevat varkensvlees hoogwaardige eiwitten, die onze lichaamscellen mee helpen opbouwen.
Daarnaast bevat dit vlees ook ijzer, wat belangrijk is om vermoeidheid tegen te gaan, en zink, wat bijdraagt tot de werking van ons immuunsysteem. Tot slot zitten ook belangrijke vitaminen zoals B1, B3, B6 en B12 in varkensvlees. Die zorgen voor een optimale werking van het zenuwstelsel en van onze weerstand.
Deel dit blogartikel!
Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!
Bron: Gezond.be | Voedingscentrum.nl