In de gastronomische wereld zijn er chefs die opvallen door hun toewijding, hun vakmanschap en hun liefde voor het vak. Young Master Stijn Havermans, chef van het restaurant ‘Au Vieux Port’ in Antwerpen, is zo’n chef. Zijn verhaal is er een van passie, doorzettingsvermogen en een diep respect voor de producten en tradities die de Belgische keuken zo uniek maken.
Inhoudsopgave
The Young Masters
The Young Masters© is de naam van de jongerenafdeling van The Mastercooks of Belgium®. Deze culinaire jongerengroep bestaat uit Belgische chefs jonger dan 38 jaar.
Samen werken ze nieuwe ideeën uit om de Belgische keuken naar de toekomst toe nog sterker en aantrekkelijker te maken, zowel in België als in het buitenland.
Heel het jaar 2025 besteedt Horeca Webzine aandacht aan deze jonge chefs die een lange en veelbelovende weg voor zich hebben.

Een vroege passie voor de keuken
Stijn is opgegroeid in een gezin waar lekker en gezond eten, en de momenten samen aan tafel, heel belangrijk waren. Maar het was een reportage over Paul Haeberlin en Auberge de l’Ill, die hij zag toen hij amper zes jaar oud was, die de vonk echt deed overslaan. Vanaf dat moment werden koken en gastronomie een passie voor Stijn Havermans.
Die vroege fascinatie voor gastronomie groeide uit tot een droom: zelf een topchef worden, die gerechten creëert die mensen raken en herinneringen creëren.
Vanille Madagascar en kruiden
NOOR & NOOR
The Mastercooks of Belgium
Jeanne Gennar, Coffee with a Soul
Chef & Knife
BIOMARINE composteerbare rietjes
Bulles de Princesse
Restaurant Cédric
Weilandshof
Kyzoe Hosting & Design
Belgische Keurslagers
De leerschool van een jonge chef
Stijn’s culinaire opleiding begon bij Stella Maris in Merksem, een school die bekend staat om haar focus op ‘a la carte’ koken en de klassieke keuken. Daar heeft hij de basis geleerd: technieken, discipline, respect voor ingrediënten,…
Na Stella Maris volgde Stijn Havermans een specialisatie aan ‘Ter Duinen’, waar hij zijn kennis verder verdiepte. Maar voor hem was het duidelijk dat de echte leerschool in de praktijk lag. “Stages zijn onmisbaar”, benadrukt hij.
“In ’t Fornuis van Johan Segers en in ‘Zilte’ van Viki Geunes heb ik twee totaal verschillende keukens ontdekt. Bij Johan leerde ik de finesse van de klassieke keuken, terwijl ik bij Viki de creativiteit en innovatie van de moderne gastronomie ontdekte. Beide ervaringen hebben me enorm gevormd.”
Na zijn stages kwam Stijn terecht in restaurant ‘Au Vieux Port’, waar hij onder leiding van Marc Rigouts vier jaar lang zijn vakmanschap verder ontwikkelde. Deze chef heeft hem ook de kneepjes van het vak geleerd. Hij was niet alleen een mentor, maar ook een bron van inspiratie.
Toen hij met pensioen ging, nam Stijn Havermans de leiding in de keuken over. Het was een grote verantwoordelijkheid, maar ook een kans om zijn eigen stempel te drukken.
Lees ook deze interessante artikels:
Horeca succesformule: van droom naar drukbezochte zaak
Een relatie met een chefkok: 10 dingen die je moet weten
De “Dode Paard Theorie” in keukenmanagement anno 2025
Klachten los je voor goed op met dit 4-stappenplan
Sober Clubbing 2025: feesten zonder de kater
Vastenavond 2025: culinaire tradities van toen en nu
Een horecazaak succesvol starten: check deze 12 stappen
Ken je de 8 typische wijnen uit de Elzas?
Correct sushi eten. De 5 basisregels van chef Naomichi Yasuda
Een Luxemburgse feestzaaluitbater blikt terug op 40 jaar feesten
Wat is traditionele balsamicoazijn? Een diepgaande studie
Werelddag van de pistache: een feest van smaak en gezondheid
24 februari: Werelddag van de Barkeeper
Een businessplan voor een gastronomisch restaurant in 8 stappen
Alle cocktailliefhebbers vieren vandaag Wereld Margarita Dag
Een keuken met respect voor producten en producenten
De keuken van Stijn Havermans is seizoensgebonden, klassiek, productgericht, robuust en vol respect voor de producenten van alle topproducten waar hij mee werkt.
Voor Stijn draait alles om de ingrediënten.
“We werken met de beste producten, vaak lokaal en altijd van topkwaliteit. Het is onze taak om die producten tot hun recht te laten komen. We moeten respect tonen voor de mensen die ze produceren: de boeren, vissers en telers die dag in, dag uit hun best doen om ons van het beste te voorzien.”
De gerechten van Young Master Stijn Havermans zijn een weerspiegeling van deze filosofie: eerlijk, smaakvol en met een duidelijke link naar de seizoenen. Hij houdt ervan om te werken met wat de natuur ons op een bepaald moment biedt. Het geeft hem een gevoel van verbondenheid met de wereld om ons heen.

Chefs met een sterke klassieke basis
Stijn’s respect voor het vak is duidelijk zichtbaar als hij praat over de chefs die hem hebben geïnspireerd. “Dat zijn er wel wat”, lacht hij. “Maar ik kijk vooral op naar chefs met een sterke klassieke basis.
Christian Denis, Mastercook Luc Broutard, Joseph Viola, Mastercook Peter Goossens en Karen Torosyan zijn voorbeelden voor mij. Hun vakmanschap en toewijding zijn bewonderenswaardig.”
Een bijzondere vermelding gaat naar Mastercook Bert Meewis. “Bert is ongetwijfeld een van de beste koks van België”, zegt Stijn. “Hoe hij en zijn familie hun bedrijf en team leiden, is een voorbeeld voor elke kok, zowel op gastronomisch als economisch vlak. Het is een balans die ik zelf ook nastreef.”
Lid van ‘The Mastercooks of Belgium’
Stijn’s toetreding tot de prestigieuze vereniging ‘The Mastercooks of Belgium’ als Young Master is een mijlpaal in zijn carrière.
“Het is natuurlijk een erkenning voor het harde werk, maar vooral een grote eer om de Belgische gastronomie te mogen vertegenwoordigen. Hopelijk krijg ik hierdoor de kans om met veel gemotiveerde collega’s samen te werken. Samen kunnen we de Belgische keuken naar een hoger niveau tillen en laten zien wat we in huis hebben.”
Minirestaurants: de nieuwe standaard in gepersonaliseerd dineren
In de afgelopen jaren hebben we een ware revolutie gezien in de restaurantwereld. Van grote gastronomische tempels tot laagdrempelige sharingconcepten,...
De wetenschap van smaak: zo breng je balans in je gerechten
Heb je ooit een gerecht geproefd dat technisch perfect was, maar toch iets miste? Het geheim van een onvergetelijk gerecht...
Klachten los je voor goed op met dit 4-stappenplan
Klachten en klagende mensen. Niet bepaald het leukste onderdeel van werken in de horeca. Maar omgaan met klachten is nochtans...
Een blik op de toekomst
Als we Stijn vragen wat de toekomst voor hem in petto heeft, antwoordt hij met een glimlach dat hij wil blijven groeien als chef, maar ook als mens.
“Er is altijd iets nieuws te leren, een nieuwe techniek te ontdekken of een vergeten ingrediënt te herontdekken. Mijn doel is om mensen te blijven verrassen en verwennen met gerechten die niet alleen lekker zijn, maar ook een verhaal vertellen.”
Een inspirerend voorbeeld
Het verhaal van Young Master Stijn Havermans laat zien dat passie, toewijding en een diep respect voor het vak de essentiële ingrediënten zijn voor een succesvolle carrière in de keuken.
Het is een inspirerend voorbeeld van hoe hard werken, liefde voor het vak en aandacht voor kwaliteit kunnen leiden tot grootse prestaties.
Ervaar het zelf, en reserveer een tafel in restaurant ‘Vieux Port’.
NOOR & NOOR heeft decennialange ervaring in het opzetten en runnen van horecazaken, speciaalzaken en het leveren van diverse diensten, zowel B2B als B2C.
De hoofdactiviteiten van NOOR & NOOR zijn Sociale Media Management, het bouwen en beheren van websites en webshops, SEO Content Writing of het schrijven van zoekmachinegerelateerde artikels, Virtuele Assistentie en Link Building via deze website.
Toetreden tot ‘The Young Masters’
Elk jaar opnieuw gaat het aanvaardingscomité van ‘The Mastercooks of Belgium’ na of er Belgische chefs (M/V) tussen de 25 en 38 jaar ‘rijp’ zijn om erkend te worden als Young Master.
De chefs worden geselecteerd volgens een reeks van voorwaarden. Zo moet er kunnen aangetoond dat de chef een sterk professioneel traject aflegt, dat duurzaam is en dat door onder andere de gastronomische gidsen erkend wordt. De chef moet ook kunnen aantonen dat hij/zij een actieve rol wil spelen in de promotie en de verdediging van de Belgische gastronomie.
Je kandidatuur stellen kan via het online-formulier. Bij ontvangst ervan inclusief alle bijlagen, wordt deze voorgelegd aan het aanvaardingscomité. Bij een positief advies word je voorgesteld op de eerstvolgende Algemene Vergadering die steeds doorgaat in de maand mei of begin juni.
Deel dit blogartikel!
Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!