Acht nieuwe producten krijgen het Vlaamse label STREEKPRODUCT.be. Dit label is een initiatief van het Steunpunt Streekproducten van VLAM en bestaat dit jaar twintig jaar. De vijf criteria waaraan een traditioneel streekproduct moet voldoen zijn een baken voor producenten, consumenten en overheden en verstevigen de positie van deze producten als onderdeel van ons eetbaar erfgoed.
20 jaar Streekproduct.be
In 2024 viert het Steunpunt Streekproducten 20 jaar Streekproduct.be met 8 nieuwe erkenningen, sommige nieuw in het gamma, andere sluiten aan bij een reeds erkende traditie.
In totaal 6 bedrijven waarvan 5 met zeer jonge ondernemers aan het roer. Jo Van Caenegem, consulent Steunpunt Streekproducten: “Dit stemt ons in dit feestjaar optimistisch. Er is zeker nog toekomst voor eetbaar erfgoed! Want dankzij de producenten kunnen we eetbaar erfgoed onder de aandacht blijven brengen.“
Lessen
Het Steunpunt Streekproducten leerde ook lessen in 20 jaar Streekproduct.be:
• De definitie werkt: de 5 criteria worden consequent toegepast om de erkenningsaanvraag te beoordelen en ze vormen de kapstok om het verhaal van het product te vertellen. Eetbaar erfgoed herbergt bekende en minder bekende producten en een erkenning genereert extra aandacht, vaak nodig om het product commercieel interessant te houden.
• Het label werkt en wordt herkend door de helft van de Vlamingen.
• Eetbaar erfgoed krijgt meer en meer zijn plaats o.a. bij overheden en foodservicebedrijven.
Lees ook deze interessante artikels:
Waar komt de 1 aprilvis vandaan? Weetjes en bizar recept van snoek
Het kookboek van de 14de tot de 21ste eeuw
Deze 7 menutrends geven de Europese horeca een boost
Voedingsleer op school in 2025: noodzaak of luxe?
De 5 redenen waarom zondag een ultieme keukendag is
5 seizoensstrategieën voor een horeca die altijd bloeit
Horeca succesformule: van droom naar drukbezochte zaak
Een relatie met een chefkok: 10 dingen die je moet weten
De “Dode Paard Theorie” in keukenmanagement anno 2025
Klachten los je voor goed op met dit 4-stappenplan
Sober Clubbing 2025: feesten zonder de kater
Vastenavond 2025: culinaire tradities van toen en nu
Acht nieuw erkende streekproducten
Dit zijn de nieuw erkende Vlaamse streekproducten:
o West-Vlaamse splitwafels uiit Poperinge
o Zoetekoek uit Poperinge
o Vlaamse gerookte Heilbot uit Pittem
o Dendermondse koffie uit Dendermonde
o Antwerpse koffie uit Antwerpen
o Belgische speculaas uit Herentals
o Dikke speculaas uit Herentals
o Genker Kroaker uit Genk
West-Vlaamse splitwafels
Aangeboden door Bakkerij Vandecasteele
Waar beter dan in “de boterstreek” van West-Vlaanderen kan je splitwafels bakken? De bakkersfamilie Vandecasteele maakt er sinds 1911 een specialiteit van, de lokale Poperingse zuivelfabriek leverde de boter voor het wafeldeeg en de rijke vulling.
Vandaag staan de vierde en vijfde generatie garant voor het behouden van de lokale bakkerstradities.

Zoetekoek
Aangeboden als Poperingsche kruydekoecke door Bakkerij Vandecasteele
De Poperingse peperkoekbakkerij “De Werkende Bie” van de familie Maes-Rommens sloot de deuren in 1983. Bakkerij Vandecasteele nam het recept, de bakblikken en verpakkingsmateriaal van de Poperingsche kruydekoecke over.
Bovendien leerde Jacques Vandecasteele de kneepjes van het peperkoekbakken van Paul Maes. Vandaag volgt de kleinzoon Simon Froyman nog steeds hetzelfde recept, waarbij zoals het hoort de kantkoek of oude koek, restjes van een vorig baksel, een belangrijke rol spelen om de rogge te verwerken.
Vlaamse gerookte heilbot
Aangeboden door Vanafish NV
Het roken van vis is een eeuwenoude bewaarmethode. Hoe(lang) men rookt, welke vis men rookte, hier zie je regionale verschillen. Vlaamse Ijslandvaarders brachten de heilbot mee uit Groenland. De lokale rokerijen versneden hem in mootjes die werden opgehangen met een touwtje en gerookt. Deze blokjes waren een geliefde gerookte hap voor de kustbewoners.
Bij Vanafish NV houdt men deze traditie in ere, maar je kan er ook terecht voor de gerookte heilbotfilets.
NOOR & NOOR
The Mastercooks of Belgium
Jeanne Gennar, Coffee with a Soul
Chef & Knife
BIOMARINE composteerbare rietjes
Bulles de Princesse
Restaurant Cédric
Weilandshof
Kyzoe Hosting & Design
Belgische Keurslagers
Dendermondse Koffie
Blends “Ros Beiaard” en “Délice noir” aangeboden door Carlos Koffie
Vader Carlo Lijnneel bouwde een ruime koffie-ervaring op, zowel bij een grote koffiebrander als bij de specialist van koffiezetten, Melitta. Tussendoor leerde hij zelf ook het hele proces van koffiebranden: van ruwe koffiebonen aankopen tot het samenstellen van authentieke blends.
Dertig jaar geleden startte hij zijn eigen koffiebranderij op in Baasrode, deelgemeente van Dendermonde. Ondertussen zit dochter Bo met evenveel passie mee in de zaak.
Antwerpse Koffie
Blends “Delicieux” en “Moekes” blend aangeboden door Jespers Koffie
Jespers Koffie ontstond in hartje Antwerpen, Joseph Jespers – Van Tichelen vestigde zijn drogisterij in de Sint-Andrieswijk. Langzamerhand nam de koffie de overhand in de drogisterij op Oever 16.
De zaak breidt uit naar enkele panden in het Steegsken en het Scheldeken en het merk Sint-Andries wordt gedeponeerd begin jaren 1930. De blend “Delicieux”, ontwikkeld door grootvader Joseph Jespers, is al meer dan 50 jaar een lokale lieveling en de meest verkochte koffie.
Salade van doperwten en hun scheuten, erwtencoulis met munt, gele kerstomaten en citroen
Erwten drogen snel uit, laat ze dus niet te lang liggen. Je bewaart ze best op een koele plek in...
Tartaar van Wagyu met asperges, radijs, kappertjes, rode ui, gebakken aardappelen en roerei
Topchef Francesca Sterckx ging aan de slag met Waguy van Hof van Ossel. Kenners en topchefs spreken in de overtreffende...
Vlaswijting met groene asperges, sinaasappel, artisjok en crumble van chorizo
Het vlees van vlaswijting is fijn en gelaagd en volgens kenners één van de lekkerste vissen. De kwaliteit van het...
Belgische speculaas
Aangeboden door Speculaasje Heyns
Reeds in 1889 was Jef Heyns bakker op de Grote Markt, nadien volgde Louis. Diens zoon Jan sloot de winkel op de Grote Markt om vlakbij het kleinste speculaaswinkeltje van België te openen. Hier groeide het succes van de Heyns-speculazen zodat de 4de en 5de generatie moesten verhuizen naar hun huidige locatie op de Bovenrij.
Al die jaren werd het originele speculaasrecept behouden en werd er dunne naast de dikke speculaas gebakken. De dunne speculaas heeft de kenmerken van een Belgische speculaas: krokant, dun en licht of, zoals bij Heyns, niet gekruid.
Dikke speculaas
Aangeboden door Speculaasje Heyns
Speculaas Heyns is een begrip in Herentals en vooral de dikke speculaas is de lokale favoriet! Het originele speculaasrecept uit 1889 voor dunne en dikke speculaas werd behouden. De dikke speculaas, die vrij uniek is in België, heeft in oorsprong dezelfde ingrediënten als de dunne, door het toevoegen van een kleine hoeveelheid invertsuiker en karnemelk blijft de huidige dikke speculaas nog iets langer mals.
Je kan deze dikke speculaas van Heyns niet vergelijken met Hasseltse speculaas die men in hompen verdeelt en waar vaak amandelen worden aan toegevoegd. De dikke speculaas van Heyns wordt nog steeds met de hand gemaakt.
5 seizoensstrategieën voor een horeca die altijd bloeit
In de horeca draait alles om het juiste moment. De wisseling van de seizoenen biedt niet alleen nieuwe ingrediënten en...
Horeca succesformule: van droom naar drukbezochte zaak
De horeca is een wereld van passie, creativiteit en hard werken. Het runnen van een succesvol restaurant, café of bar...
Een relatie met een chefkok: 10 dingen die je moet weten
Een relatie hebben met een chefkok klinkt misschien als een droom: heerlijke maaltijden, culinaire avonturen en een partner die altijd...
De Genker Kroaker
Aangeboden in samenwerking met de gemeente Genk door Bakkerij Goiris en Bakkerij Tomassen
Sint-Martinus of Sint-Maarten is een populaire heilige in Vlaanderen. Dat zie je in de vele tradities, waaronder enkele zoete, die rond 11 november de kop opsteken.
In Genk wordt Sint-Maarten gevierd met een stoet en sinds 1977 ook met de Genker Sint-Maarten Kroaker of Genker Kroaker. Duizenden krokante koeken worden door de Genkse bakkersbond tijdens de stoet uitgedeeld en gesmaakt.
Genkse bakkers Goiris en Tomassen bakken de Genker Kroakers het hele jaar door volgens het originele recept uit 1977.

Nieuwe aanvragen
Het Steunpunt Streekproducten ziet nieuwe erkenningen graag tegemoet. Info over de voorwaarden om een Vlaams erkenningslabel aan te vragen, de vijf criteria alsook een digitaal aanvraagformulier zijn terug te vinden op www.streekproduct.be.
Je vindt er ook de lijst van alle erkende Vlaamse streekproducten, opgedeeld volgens provincie of productcategorie.
Deel dit blogartikel!
Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!
Bron en foto’s: streekproduct.be