Week van de Steak-Friet wordt in 2024 gevierd van 4 tot 11 oktober. Deze jaarlijkse campagne, georganiseerd door VLAM, zet de Belgische culinaire klassieker steak-friet in de schijnwerpers. Het doel is om lokale producten te promoten, vooral rundvlees van eigen bodem, zoals Belgisch witblauw. Samen met VLAM moedigen we restaurants en horecazaken aan om speciale acties te organiseren rond dit gerecht. We delen hier alvast enkele tips.
Inhoudsopgave
Week van de Steak-Friet
Kies jij mee voor vlees van bij ons tijdens de “Week van de Steak-Friet”? Van 4 tot 11 oktober zet Horeca Webzine via onze community volop in op deze nationale favoriet.
We moedigen iedereen aan om te kiezen voor steaks van vlees van bij ons en dit liefst lokaal geproduceerd en dicht bij huis gekocht. Zo brengen we mensen samen rond de eettafel om te genieten van een lekker stukje traditie en goed gezelschap, wat perfect past bij onze bourgondische eetcultuur.
Hotel-Restaurant De Kommel
Weilandshof
The Mastercooks of Belgium
Bulles de Princesse
Belgisch rundvlees
Belgisch rundvlees staat bekend om zijn kwaliteit, smaak en diversiteit aan rassen. Een van de bekendste rassen is het Belgisch witblauw, dat bekendstaat om zijn super malse en smaakvolle vlees en steaks.
Daarnaast zijn er ook andere lokale rassen zoals het roodbont ras, dat dieprood en vol van smaak is. Het vlees wordt streng gecontroleerd om de hoogste standaarden van kwaliteit en veiligheid te garanderen.
Door steaks van lokaal Belgisch rundvlees te serveren, ondersteun je niet alleen de lokale economie, maar speel je ook in op de vraag naar duurzame en korteketen-vleesproducten.
Is rundvlees gezond?
Rundvlees levert eiwitten met een hoge biologische kwaliteit. Het is een goede leverancier van B-vitaminen (B3, B6 en vooral B12) en in het bijzonder ook van de mineralen ijzer en zink.
Deze mineralen worden uit vlees veel efficiënter opgenomen dan uit plantaardige voedingsmiddelen. Zoals bij elke vleessoort zijn er ook binnen het ruime assortiment van rundvlees stukken zoals een steak die mager, gemiddeld vet of vet zijn.
Geen reden dus om niet de “Week van de Steak-Friet” te organiseren.
Zet een duurzaam gerecht op je menukaart. Weetjes en 6 uitdagingen
De Sustainable Restaurant Association spoort restaurants overal ter wereld aan om een duurzaam gerecht op hun menukaart te plaatsen. En...
Zet in 2024 eens een gans op de Kersttafel. Weetjes en recept
Voor een geslaagd kerstdiner schijnt een kalkoen zo geschikt te zijn. Maar als je ook vindt dat het vlees nergens...
Logo laten maken of zelf ontwerpen? 6 tips
Sommige horecaondernemers denken dat een professioneel ontwerp van een logo onnodig is, en buiten hun bereik. Dat dit dat iets...
Stijgende diefstal in de horeca verkleinen via deze 5 stappen
De horecasector staat voor een groeiende uitdaging: diefstal. Zowel interne als externe diefstal heeft de afgelopen jaren wereldwijd een stijgende...
Kan een belastingvrijstelling op fooien in 2025 de horeca redden?
Er wordt steeds vaker gesuggereerd dat een belastingvrijstelling op fooien in 2025 een broodnodige reddingsboei kan zijn voor de horecasector....
Belgische frieten
Belgische frieten, of kortweg frieten, zijn gefrituurde aardappelreepjes die wereldwijd geliefd zijn, maar een bijzondere status hebben in België, waar ze als een nationale trots worden beschouwd.
De geschiedenis van Belgische frieten gaat terug naar ongeveer 1680, in de regio rond de steden Namur, Andenne en Dinant in de Belgische Ardennen. Lokale bewoners hadden de gewoonte om kleine visjes te frituren als voedsel, maar tijdens strenge winters, wanneer de rivieren bevroren waren, sneden ze aardappelen in de vorm van kleine visjes en frituurden deze als alternatief. Met de introductie van de aardappel in de 18e eeuw vervingen de inwoners de pastinaak door aardappelen, en zo werden frieten geboren.
Hoewel de exacte oorsprong van frieten nog steeds onderwerp van debat is tussen België en Frankrijk, zijn Belgische frieten beroemd om hun unieke textuur en rijke smaak, die grotendeels te danken is aan de dubbele frituurmethode en de keuze van specifieke aardappelvariëteiten
Vanille Madagascar
NOOR & NOOR
Jeanne Gennar, Coffee with a Soul
Chef & Knife
Kyzoe Hosting & Design
Belgische Keurslagers
Hoe maken de Belgen hun frieten?
Belgen zijn bekend om hun unieke bereidingswijze van frieten, waarbij de techniek van dubbel frituren essentieel is. Dit houdt in dat de frieten twee keer worden gebakken om de perfecte textuur te bereiken: een zachte binnenkant en een knapperige buitenkant.
Het proces begint met het snijden van aardappelen (bij voorkeur Bintje, Maris Piper of King Edward aardappelen) in reepjes van ongeveer 1 cm dik.
Na het snijden worden ze goed afgespoeld en gedroogd om overtollig zetmeel te verwijderen, wat helpt om ze krokanter te maken. Vervolgens worden de frieten voor de eerste keer gefrituurd op een lagere temperatuur van ongeveer 160°C tot ze gaar, maar nog niet bruin zijn.
Daarna worden ze uit de olie gehaald en laten ze afkoelen. De tweede frituur gebeurt op een hogere temperatuur van 180°C om ze een goudbruine en knapperige afwerking te geven
Daarom moet ook jij inzetten op online cadeaubonnen
Niet iedereen in de horeca staat te springen om cadeaubonnen online aan te bieden. Toch lopen ze hiermee een belangrijke...
Nog een reeks van 50 culinaire citaten, quotes en (scheve) wijsheden over eten
Een eerste reeks van 50 culinaire citaten, quotes en (scheve) wijsheden over eten om je volgers mee op te vrolijken
Bakken in spiegelbeeld voor Sinterklaas en speculaasvrijers
Niettegenstaande speculaas wel het hele jaar door te verkrijgen is, vindt de verkoop van deze fijn gekruide koekjes zijn hoogtepunt...
Huiskamerrestaurant op 5 vlakken concurrentie met traditionele restaurant
Een huiskamerrestaurant is een eetgelegenheid die wordt opgezet in de privéwoning van een chef of gastheer/gastvrouw, waar gasten in een...
Welke wijn bij wild met zoete garnituur?
Al hoeft dit niet, bij wild serveert men veelal een zoete garnituur. En dan rijst de vraag welke wijn men...
Campagne
VLAM organiseert de “Week van de Steak-Friet” opnieuw samen met zijn Waalse collega’s van Apaq-W, de retailsector, de slagers en horeca. De vorige edities werden door de consument gesmaakt en bleken een groot succes.
Profiteer met jouw zaak mee van deze gratis aandacht! Organiseer tijdens de Week van de Steak-Friet een smakelijke actie in jouw zaak en laat het weten aan je klanten op social media.
NOOR & NOOR heeft decennialange ervaring in het opzetten en runnen van horecazaken, speciaalzaken en het leveren van diverse diensten, zowel B2B als B2C.
Voor de uitvoering van de activiteiten doet NOOR & NOOR beroep op vernieuwende inzichten en ideeën van jonge marketeers en micro-influencers voor het beheer van je sociale media.
NOOR & NOOR werkt nauw samen met gespecialiseerde partners voor de technische aspecten van de opdrachten, maar ook met jou voor accurate en recente content.
De hoofdactiviteiten van NOOR & NOOR zijn Sociale Media Management, het bouwen en beheren van websites en webshops, SEO Content Writing of het schrijven van zoekmachinegerelateerde artikels, Virtuele Assistentie en Link Building via deze website.
Wat kan jij doen?
Tijdens de “Week van de Steak-Friet” van 4 tot 11 oktober 2024 kan je verschillende acties ondernemen in je horecazaak om klanten aan te trekken en deel te nemen aan de promotie van lokale producten:
Speciale menu-aanbiedingen: Bied aangepaste menu’s met steak-friet en promoot lokaal Belgisch rundvlees.
Social media-acties: Deel je acties en aanbiedingen online om klanten te betrekken. Dat kan in onze Facebookgroep!
Samenwerking met leveranciers: Promoot lokale vleesleveranciers om de herkomst van je producten te benadrukken
Deel dit blogartikel!
Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!