Met deze 8 tips maak je smakelijke foto’s met je smartphone

5/5

Sinds 2019 is Horeca Webzine hét interactief online magazine met het allerlaatste nieuws, tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca. Maandelijkse nieuwsbrief aan 21.026 abonnees. Klik en abonneer je ook; het is en blijft gratis!

Deze pagina werd geschreven in het Nederlands en kan dankzij een performant vertaalprogramma ook gelezen worden in het Frans, Engels en Spaans. Met onze excuses als er taalfouten in de tekst staan. Veel leesplezier!

foto smartphone tips weetjes

Eerste publicatie: 5 november 2023

Een smakelijke foto maken van gerechten met een smartphone kan nogal een uitdaging zijn. Maar ik vind het wel altijd heel leuk om te doen! En al beweer ik niet een foodfotografie-experte te zijn, toch heb ik de afgelopen tien jaar al heel wat handige tips geleerd die ik hier graag deel.

Inhoudsopgave

Miljoenen foto’s

Miljoenen foto’s van gerechten zijn de afgelopen decennia – het sociale-media-tijdperk – de vluchtige beeldschermen gepasseerd. Mooi als ze inspirerend en de eetlust er mee opwekken, ook daar word ik nog blij van. Helaas zijn ze vaker lelijk en onsmakelijk.

Ook ik vraag me regelmatig af, waarom een mens een overbelichte smartphonefoto van een portie half-verbrande spareribs of van half-opgegeten dessert met wegsmeltend ijs op het web wil delen. Wie wil dat nu zien? Je bewijst ermee dat je naast het gemis aan smaak ook geen visie hebt op wat mooi is.

NOOR & NOOR heeft decennialange ervaring in het opzetten en runnen van horecazaken, speciaalzaken en het leveren van diverse diensten, zowel B2B als B2C. 

Voor de uitvoering van de activiteiten doet NOOR & NOOR beroep op vernieuwende inzichten en ideeën van jonge marketeers en micro-influencers voor het beheer van je sociale media.

NOOR & NOOR werkt nauw samen met gespecialiseerde partners voor de technische aspecten van de opdrachten, maar ook met jou voor accurate en recente content.

De hoofdactiviteiten van NOOR & NOOR zijn Sociale Media Management, het bouwen en beheren van websites en webshops, SEO Content Writing of het schrijven van zoekmachinegerelateerde artikels, Virtuele Assistentie en Link Building via deze website. 

Foto’s van gerechten delen

Als je dan toch foto’s van gerechten wilt delen wat je het aan het eten bent of wat je hebt klaargemaakt, doe dan moeite om het smakelijk te laten lijken. Mooi eten wordt meestal ook wel als lekkerder ervaren.

Een klein deel scherp en flink wat blur, mooie kleurcontrasten en glimmende ingrediënten, een zichtbaar krokant laagje kan doen watertanden, heerlijk! En zet de flash maar uit! De gerechten tonen meestal mooier met een beetje zonlicht. En plaats er een witte servet of een snijplank schuin tegenover om het licht iets te weerkaatsen.

Och, ik ben ook geen grote fotografe, en mijn foto’s kunnen ongetwijfeld ook wel beter. Maar ik probeer op te letten dat er geen storende elementen op de foto komen. Een handdoek, een vuile vork of een overvolle afwasbak maken geen deel uit van het decor dat een mens wil zien.

En als het mooie gerechten zijn, kijk en geniet, herken de aandacht en liefde, ruik de aroma’s, proef de toewijding.

Tips 

Ik maak al tien jaar foto’s van gerechten met mijn smartphone. Je hebt dus helemaal geen professionele camera nodig voor mooie foto’s.

Foto’s maken met je telefoon is echt prima voor op het internet. Moeten de foto’s ook gedrukt worden in folders of in een boek, dan is het ongetwijfeld wel beter om aan de slag te gaan met een camera of beroep te doen op een professionele fotograaf.

Het belangrijkste bij het fotograferen met een smartphone is een goed gebruik van (dag)licht en een mooie compositie. Maar daar vertel ik je alles over in de onderstaande tips.

1. Maak je lens proper

Tip één is zo evident en simpel, maar moet toch maar eens vermeld worden. Door het gebruik van je telefoon raak je vaak met je vingers de lens aan en wordt deze snel vies.

Dus het eerste dat ik standaard doe voordat ik een foto maak, is eerst even snel de lens – en tegelijkertijd het scherm – even proper maken. Dat doe ik met een doekje en spray die ik ook wel gebruik om mijn brilglazen proper te maken.

gerechten foto's smartphone horeca webzine

2. Hou je smartphone stil

Ook deze tip is een logische, maar wel één die snel wordt vergeten. Om mooie foto’s van gerechten te maken moet je jouw smartphone stil houden. Lukt dit niet, maak dan gebruik van een statief. 

Let er ook voor op dat je je smartphone niet te snel wegtrekt om te kijken of je foto is gelukt.  Al is dat niet altijd even makkelijk want er worden nogal wat foto’s op de pas gemaakt, maar neem tijd om mooie foto’s van gerechten te maken.

gerechten foto's statief horeca webzine

3. Zorg voor voldoende daglicht

Foto’s van gerechten en voeding zien er het mooist en smakelijkst uit als ze in zacht daglicht worden gemaakt. Gebruik in ieder geval nóóit de ingebouwde flits want dit licht is veel te hard. 

Nu het vaak bewolkt is en het al vroeg donker wordt, zou je ook studiolampen kunnen gebruiken. Zelf ben ik nog niet zo’n pro daar in, dus ik probeer de fotomomenten zo in te plannen wanneer er voldoende daglicht is. 

Ook als de zon heel fel schijnt is het lastig om foto’s van gerechten te maken. Een wit laken voor het raam is dé oplossing. En om schaduwen te voorkomen, gebruik ik een reflectiescherm.

4. Gebruik fotografie-apps

Alhoewel de camera’s op smartphones de laatste jaren steeds performanter worden, is de standaardinstelling relatief ‘neutraal’. 

De camera op mijn iPhone kon ik vorig jaar niet instellen in welk formaat ik de foto’s wenste te maken. Daarvoor gebruikte ik dan dan Camera+ of VSCO-cam.

Maar op mijn Samsung smartphone zit nu wel een menu in de camera waarmee diverse instellingen kunnen worden aangepast, waaronder het formaat van de foto.

Met deze 8 tips maak je smakelijke foto's met je smartphone 3

5. Denk aan de compositie

Vlakverdeling

Verdeel het beeldvlak in negen gelijke vlakken met twee horizontale en twee verticale lijnen. In de camera-app is meestal dit raster al weergegeven of stel die dusdanig in.

Wanneer het onderwerp van de foto in het midden wordt geplaatst is de foto meestal niet erg spannend. Wanneer je het onderwerp op of rond een van de vier kruispunten van de lijnen plaatst of in een van de buitenste vlakken wordt een foto vaak veel sterker en dynamischer.

regel-van-derden-food-fotografie-gerechten

Schuine lijnen

Maak ook gebruik van schuine lijnen, zoals van linksonder naar rechtsboven. Wij Westerlingen lezen en kijken overigens ook van links naar rechts dus dat is een hele natuurlijke fijne kijkrichting voor ons. 

Maar van rechtsonder naar linksboven maakt een foto ook spannender. Naast dat schuine lijnen er voor zorgen dat je een foto ‘ingetrokken’ wordt zorgen schuine lijken ook voor diepte aan een foto. Maak dus gebruik van de lijnen die al in je omgeving of in het object zelf aanwezig zijn.

Perspectief/diepte

Naast schuine lijnen kun je ook diepte creëren door iets op de voorgrond te plaatsen. Je kunt focussen op dit onderwerp op de voorgrond of gebruik het als kader rondom je onderwerp. Je kunt ook spelen met perspectief door een onderwerp juist van onderen of van boven te fotograferen.

6. Voorkom scheve foto’s

Ik heb vaak scheve foto’s gemaakt, jaren geleden. Ik dacht dat het hip was om mijn smarphone in allerlei verschillende hoeken te houden om artistieke foto’s te bekomen. Nu, laat dat maar achterwege, want als je scheve foto’s van gerechten maakt, is dat vooral heel verwarrend voor je volgers. Het lijkt dan alsof de borden zo van de tafel af kunnen glijden.

Het is goed om verschillende composities en hoeken uit te proberen in plaats van dat je je blind staart en dertig foto’s vanuit één standpunt neemt. Maar houd je camera wel recht!

Mocht dit toch niet goed gaan, dan kan je dit altijd achteraf nog recht zetten in de nabewerking.

fotografie foto's gerechten horeca webzine

7. Zoom niet in met de camera van je smartphone

De camera van een smartphone heeft een digitale zoom. Een gewone camera heeft een optische zoom. Over het algemeen geldt voor een smartphone dan ook dat hoe meer je inzoomt, hoe lager de kwaliteit van de foto zal zijn. Een digitale zoom vergroot namelijk enkel het beeld wat die ziet, maar houdt geen rekening met de kwaliteit.

Verplaats je om dicht op een onderwerp in te zoomen, in plaats van met de camera in te zoomen. Doordat je jezelf moet verplaatsen om in te zoomen ga je bewuster nadenken over je compositie.

En dat geldt overigens niet alleen voor inzoomen. Experimenteer ook eens met andere perspectieven in plaats van altijd maar alles vanaf jouw ooghoogte te fotograferen.

8. Nabewerking

Je foto’s kan je nu bewerken met Photoshop en/of bijsnijden via je Instagram of Facebook.

Je kan filters toevoegen aan je foto’s om ze een huisstijl mee te geven, maar vergeet vooral niet de doelstelling van een foto van een gerecht: inspirerend zijn en de eetlust er mee opwekken.  

Meer 

Meer ondersteuning nodig of je foto’s toch maar laten maken door een professional? Vraag ons moederbedrijf om een offerte.

Deel dit blogartikel! 

Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email
Geverifieerd door MonsterInsights