De Belgische horecasector staat ook in 2025 voor een aanzienlijke uitdaging: een aanhoudend en structureel tekort aan medewerkers. Deze problematiek, die al voor de coronapandemie aanwezig was, is de afgelopen jaren alleen maar verergerd.
Inhoudsopgave
Horecamedewerkers
Horecamedewerkers zijn personen die werkzaam is in de horecabranche, een sector die zich richt op gastvrijheid en dienstverlening binnen hotels, restaurants, cafés en andere eet- en drinkgelegenheden.
Horecamedewerkers spelen een cruciale rol in het leveren van een positieve ervaring voor gasten, waarbij klantgerichtheid, professionaliteit en flexibiliteit centraal staan.
Taken van horecamedewerkers
De exacte taken van horecamedewerkers kunnen variëren afhankelijk van het type bedrijf en de functie, maar typische verantwoordelijkheden zijn onder andere:
- Bediening: Het opnemen van bestellingen, serveren van eten en drinken, en het beantwoorden van vragen van gasten.
- Keukenondersteuning: Helpen bij voorbereidende keukenwerkzaamheden, zoals snijden, schoonmaken, en borden opmaken.
- Barwerkzaamheden: Het bereiden van drankjes, zoals koffie, cocktails of bier, en het beheren van de voorraad.
- Schoonmaak: Zorgen dat tafels, werkruimtes en apparatuur schoon en hygiënisch blijven.
- Gastvrijheid: Zorgen voor een warme ontvangst van gasten en inspelen op hun behoeften om een prettige sfeer te creëren.
Belgoo Beer
Vanille Madagascar
NOOR & NOOR
Jeanne Gennar, Coffee with a Soul
Chef & Knife
Kyzoe Hosting & Design
Belgische Keurslagers
Oorzaken van het tekort aan medewerkers
Verschillende factoren dragen bij aan het huidige tekort aan horecamedewerkers:
- Verhoogde vraag na de pandemie: Na de heropening van de horeca na de coronamaatregelen is er een toename in het aantal horecabedrijven, wat heeft geleid tot een grotere vraag naar medewerkers.
- Verlies van ervaren personeel: Tijdens de pandemie hebben veel horecamedewerkers de sector verlaten en zijn niet teruggekeerd, wat heeft geleid tot een verlies van ervaren krachten.
- Lage lonen en arbeidsvoorwaarden: De horeca staat bekend om relatief lage lonen en onregelmatige werktijden, wat het minder aantrekkelijk maakt voor potentiële medewerkers.
Zet in 2024 eens een gans op de Kersttafel. Weetjes en recept
Voor een geslaagd kerstdiner schijnt een kalkoen zo geschikt te zijn. Maar als je ook vindt dat het vlees nergens...
Logo laten maken of zelf ontwerpen? 6 tips
Sommige horecaondernemers denken dat een professioneel ontwerp van een logo onnodig is, en buiten hun bereik. Dat dit dat iets...
Stijgende diefstal in de horeca verkleinen via deze 5 stappen
De horecasector staat voor een groeiende uitdaging: diefstal. Zowel interne als externe diefstal heeft de afgelopen jaren wereldwijd een stijgende...
Kan een belastingvrijstelling op fooien in 2025 de horeca redden?
Er wordt steeds vaker gesuggereerd dat een belastingvrijstelling op fooien in 2025 een broodnodige reddingsboei kan zijn voor de horecasector....
Daarom moet ook jij inzetten op online cadeaubonnen
Niet iedereen in de horeca staat te springen om cadeaubonnen online aan te bieden. Toch lopen ze hiermee een belangrijke...
Gevolgen voor de sector
Het personeelstekort heeft directe gevolgen voor de werking van horecazaken:
- Aanpassing van openingsuren: Veel ondernemers overwegen extra sluitingsdagen of aangepaste openingsuren om het tekort aan medewerkers op te vangen.
- Verhoogde werkdruk: Het bestaande personeel wordt geconfronteerd met een hogere werkdruk, wat kan leiden tot verminderde kwaliteit van de dienstverlening en verhoogd ziekteverzuim.
- Beperking van diensten: Sommige zaken kiezen ervoor om hun menu’s te verkleinen of bepaalde diensten niet meer aan te bieden om de operationele druk van de medewerkers te verminderen.
Hotel-Restaurant De Kommel
Weilandshof
The Mastercooks of Belgium
Bulles de Princesse
Mogelijke oplossingen
Om het tekort aan medewerkers aan te pakken, worden verschillende strategieën overwogen:
- Flexi-jobs en studentenarbeid: Het inzetten van flexi-jobbers en studenten kan helpen om piekmomenten op te vangen en de druk op de vaste medewerkers te verminderen.
- Opleidingen en herscholing: Initiatieven zoals het project ‘Hospitality Heroes’ in Antwerpen bieden intensieve opleidingen voor keuken- en zaalpersoneel om nieuwe medewerkers aan te trekken.
- Verbetering van arbeidsvoorwaarden: Het aanbieden van betere lonen, flexibele werktijden en extra voordelen kan de sector aantrekkelijker maken voor potentiële medewerkers.
- Inzet van technologie: Self-service concepten en geautomatiseerde systemen, kunnen helpen om de operationele efficiëntie te verhogen en de afhankelijkheid van personeel te verminderen.
Nog een reeks van 50 culinaire citaten, quotes en (scheve) wijsheden over eten
Een eerste reeks van 50 culinaire citaten, quotes en (scheve) wijsheden over eten om je volgers mee op te vrolijken
Bakken in spiegelbeeld voor Sinterklaas en speculaasvrijers
Niettegenstaande speculaas wel het hele jaar door te verkrijgen is, vindt de verkoop van deze fijn gekruide koekjes zijn hoogtepunt...
Huiskamerrestaurant op 5 vlakken concurrentie met traditionele restaurant
Een huiskamerrestaurant is een eetgelegenheid die wordt opgezet in de privéwoning van een chef of gastheer/gastvrouw, waar gasten in een...
Welke wijn bij wild met zoete garnituur?
Al hoeft dit niet, bij wild serveert men veelal een zoete garnituur. En dan rijst de vraag welke wijn men...
De bevoorrading horeca wordt een groeiend probleem in 2025
Strengere regelgeving en afnemende bereikbaarheid maken het steeds moeilijker om de nodige producten en ingrediënten op tijd bij de zaak...
Rol sectororganisaties
Sectororganisaties zoals Horeca Vlaanderen pleiten voor structurele maatregelen van de overheid, waaronder:
- Loonlastenverlaging: Het verlagen van de loonlasten om het voor ondernemers haalbaarder te maken om medewerkers aan te nemen.
- Behoud van fiscaalvriendelijke werkuren voor studenten: Het behouden van 600 fiscaalvriendelijke werkuren voor studenten om hun inzet in de sector te stimuleren.
- Soepelere regels rond flexi-jobs: Het versoepelen van de regels rond flexi-jobs om de inzetbaarheid van deze medewerkers te vergroten.
NOOR & NOOR heeft decennialange ervaring in het opzetten en runnen van horecazaken, speciaalzaken en het leveren van diverse diensten, zowel B2B als B2C.
Voor de uitvoering van de activiteiten doet NOOR & NOOR beroep op vernieuwende inzichten en ideeën van jonge marketeers en micro-influencers voor het beheer van je sociale media.
NOOR & NOOR werkt nauw samen met gespecialiseerde partners voor de technische aspecten van de opdrachten, maar ook met jou voor accurate en recente content.
De hoofdactiviteiten van NOOR & NOOR zijn Sociale Media Management, het bouwen en beheren van websites en webshops, SEO Content Writing of het schrijven van zoekmachinegerelateerde artikels, Virtuele Assistentie en Link Building via deze website.
Conclusie
Het tekort aan medewerkers in de Belgische horeca is een complex probleem dat vraagt om een multidimensionale aanpak. Door een combinatie van verbeterde arbeidsvoorwaarden, gerichte opleidingen, technologische innovaties en ondersteunende overheidsmaatregelen kan de sector werken aan een duurzame oplossing voor deze uitdaging.
Deel dit blogartikel!
Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!