Waarom ontdooit een vriezer als de omgevingstemperatuur lager dan 10°C is?

5/5

Sinds 2019 is Horeca Webzine hét interactief online magazine met het allerlaatste nieuws, tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca. Maandelijkse nieuwsbrief aan 21.026 abonnees. Klik en abonneer je ook; het is en blijft gratis!

Deze pagina werd geschreven in het Nederlands en kan dankzij een performant vertaalprogramma ook gelezen worden in het Frans, Engels en Spaans. Met onze excuses als er taalfouten in de tekst staan. Veel leesplezier!

waarom-ontdooit-een-vriezer

Eerste publicatie: 17/12/2022

Eén van de redacteuren van de NRC wetenschapsredactie kwam tijdens het uitzoeken van een nieuwe vriezer achter een bijzondere vaststelling. De meeste vriezers werken niet of heel slecht als de omgevingstemperatuur onder de 10°C komt.

Inhoudsopgave

Eigenaardige vaststelling

Eigenaardig voor een apparaat dat binnenin juist een temperatuur onder nul realiseert. Als je de diepvriezer in een slecht geïsoleerde schuur zet, loop je in de winter het risico dat alles wat erin zit ontdooit. 

Waarom heeft een koelapparaat een relatief warme omgeving nodig om te functioneren? Dat zochten we even uit.

Gasvorming

Twee zaken zijn daarbij van belang. De eerste heeft te maken met de manier waarop een vriezer koelt. IJskasten en vriezers koelen door een koelmiddel dat via leidingen het apparaat binnenstroomt, daar warmte onttrekt, naar buiten stroomt en daar de warmte weer afstaat.

Het is mogelijk om warmte aan de relatief koude binnenkant te onttrekken en aan de warme buitenkant af te staan doordat een koelmiddel tijdens dit proces omgezet wordt van vloeibaar naar gasvorming en terug. 

Als gasvormige damp condenseert tot een vloeistof komt er namelijk warmte vrij. En als een vloeistof verdampt, onttrekt dit warmte aan de omgeving. Dit ervaar je ook als je ontsmettingsmiddel met alcohol gebruikt. Als dat van de huid verdampt, dan voelt dat koud aan.

Drukverschil

Bij een koelapparaat wordt een samengeperst, vloeibaar koelmiddel de zogeheten verdamper ingespoten. Daar wordt de druk verlaagd waardoor het koelmiddel verdampt en warmte onttrekt aan de binnenkant van het toestel. 

Het verdampte koelmiddel wordt daarna weer uit de vriezer in de compressor gezogen waar het onder druk samengeperst wordt. Dan raakt het warmte kwijt door in de zogeheten condenser aan de achterkant van het toestel te condenseren tot vloeistof.

Omgevingstemperatuur

Als de omgevingstemperatuur daalt, dan daalt de druk bij de condenser die aan de buitenkant zit. Beneden de 10°C is het verschil in druk tussen verdamper en condenser niet voldoende om een het koelmiddel continu rond te laten lopen, waardoor de koelkast of vriezer niet meer werkt. 

Dit geldt voor moderne koelers die bijvoorbeeld werken met het koelmiddel methylpropaan (handelsnaam R600a). Door de technische instelling aan te passen of een ander koelmiddel te gebruiken kunnen fabrikanten het temperatuurbereik een beetje aanpassen, maar daar zitten ook beperkingen aan.

Klimaatklasse

Elke diepvriezer is ingedeeld in een klimaatklasse die het temperatuurbereik aangeeft waarvan de fabrikant garandeert dat het apparaat op de juiste manier blijft werken. Deze klimaatklassen zijn internationaal gestandaardiseerd. 

De laagste, subnormale (SN) klasse moet geschikt zijn voor gebruik in omgevingstemperaturen van +10°C tot +32°C en de hoogste, tropische (T) voor +16°C tot +43°C. Daarom kom je bij bijna alle koel- en vrieskasten 10°C of 16°C als ondergrens tegen.

De problemen die ontstaan onder de 10°C hebben ook te maken met condensvorming, zoals je bijvoorbeeld ziet op autoruiten als het buiten koud is. Dat gecondenseerde water kan problemen geven voor de vriezer, met name voor de elektronica en de behuizing.

Er bestaan wel diepvriezers die blijven werken bij een omgevingstemperatuur tot 5°C of zelfs -15°C. Maar daar bestaat nog geen klimaatklasse voor. De vraag is of het bij die temperatuur niet energie-efficiënter is om je diepvriezer uit en open te zetten.

NOOR & NOOR heeft decennialange ervaring in het opzetten en runnen van horecazaken, speciaalzaken en het leveren van diverse diensten, zowel B2B als B2C. 

Voor de uitvoering van de activiteiten doet NOOR & NOOR beroep op vernieuwende inzichten en ideeën van jonge marketeers en micro-influencers voor het beheer van je sociale media.

NOOR & NOOR werkt nauw samen met gespecialiseerde partners voor de technische aspecten van de opdrachten, maar ook met jou voor accurate en recente content.

De hoofdactiviteiten van NOOR & NOOR zijn Sociale Media Management, het bouwen en beheren van websites en webshops, SEO Content Writing of het schrijven van zoekmachinegerelateerde artikels, Virtuele Assistentie en Link Building via deze website. 

Diepvriezer kopen

Wanneer je etenswaren langdurig wilt opslaan, is invriezen de beste methode.

Diepvriezers voor de horeca heb je in verschillende uitvoeringen. Ze hebben met elkaar gemeen dat ze een grote inhoud hebben. Er zijn hoge en lage uitvoeringen. 

Sommige toestellen hebben een enkele deur, terwijl andere 2 of zelfs 4 deuren hebben. Een kwestie van smaak en van ruimte.

Deel dit blogartikel! 

Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email
Geverifieerd door MonsterInsights