In het pittoreske Sint-Baafs-Vijve vinden fijnproevers hun weg naar restaurant Lin’eau, waar chef Baptiste Tieberghien de keuken leidt. Jong, ambitieus en met een ontembare passie voor het vak, wordt Baptiste terecht beschouwd als een van de meest beloftevolle jonge chefs van ons land. Sinds kort mag hij zich met trots Young Master noemen binnen The Mastercooks of Belgium, een erkenning die zijn toewijding en talent in de verf zet.
Inhoudsopgave
The Young Masters
The Young Masters© is de naam van de jongerenafdeling van The Mastercooks of Belgium®. Deze culinaire jongerengroep bestaat uit Belgische chefs jonger dan 38 jaar.
Samen werken ze nieuwe ideeën uit om de Belgische keuken naar de toekomst toe nog sterker en aantrekkelijker te maken, zowel in België als in het buitenland.
Heel het jaar 2025 besteedt Horeca Webzine aandacht aan deze jonge chefs die een lange en veelbelovende weg voor zich hebben.

De liefde voor de keuken begon thuis
Voor Baptiste Tieberghien was het al van jongs af aan duidelijk: hij wilde kok worden. Niet als een droom die pas op latere leeftijd groeide, maar als een roeping die van kleins af aan voelbaar was.
“Ik ben opgegroeid in de horecazaak van mijn ouders”, vertelt Baptiste. “De keuken was voor mij als kind een magische plek. Wat er zich daar allemaal afspeelde, fascineerde me mateloos. Na schooltijd en tijdens de weekends stond ik steevast bij het keukenteam op het aanrecht om te ‘helpen’, of beter gezegd: te proeven.”
Die vroege betrokkenheid bij het reilen en zeilen van een professionele keuken legde de basis voor wat later een indrukwekkende carrière zou worden. Waar sommige kinderen droomden van brandweerman of piloot worden, was Baptiste al bezig met smaken, structuren en technieken.
NOOR & NOOR
The Mastercooks of Belgium
Jeanne Gennar, Coffee with a Soul
Chef & Knife
BIOMARINE composteerbare rietjes
Bulles de Princesse
Restaurant Cédric
Weilandshof
Kyzoe Hosting & Design
Belgische Keurslagers
Van de schoolbanken tot sterrenkeukens
Zijn technische bagage deed hij aanvankelijk op via de klassieke opleiding tot kok, maar het échte vak, zegt hij zelf, leerde hij pas op de werkvloer.
“De basis leer je op school, dat klopt”, geeft Baptiste aan. “Maar de kneepjes van het vak ontdek je pas in de praktijk, in de keukens waar je werkt. Ik heb geleerd om te ‘stelen met mijn ogen’. Goed observeren, jezelf in vraag durven stellen en vooral: willen leren en willen werken. Dat zijn de sleutels tot vooruitgang.”
Baptiste werkte in diverse toprestaurants, waar hij niet alleen zijn technieken verfijnde maar ook zijn stijl verder ontwikkelde. Die leerschool is vandaag duidelijk voelbaar in zijn keuken bij Lin’eau.

‘We love Horeca’ is de sterk groeiende Community van Horeca Webzine. Iedereen kan lid worden van de community via het gratis abonnement. De Facebookgroep met reeds meer dan 13.500 leden, ondersteunt de community heel actief.
Eigentijdse keuken met Oosterse invloeden
De stijl van Baptiste Tieberghien is moeilijk in één woord te vatten, maar hij omschrijft het zelf als ‘eigentijds met Oosterse invloeden, maar met respect voor de traditionele Frans-Belgische keuken’. Zijn gerechten balanceren moeiteloos tussen vernieuwend en herkenbaar, tussen verfijning en warmte.
“Mijn keuken evolueert constant”, zegt hij. “Als jonge chef wil ik blijven experimenteren, grenzen verleggen, maar tegelijk trouw blijven aan de essentie van goede gastronomie: smaak, balans en beleving.”
In Lin’eau worden gasten dan ook meegenomen op een culinaire reis waarin verrassende accenten en vertrouwde smaken elkaar perfect aanvullen.







Grote inspiratiebronnen
Op de vraag wie zijn grote voorbeelden zijn, komt het antwoord zonder aarzeling: Peter Goossens.
Voor mij is Peter Goossens ‘The Godfather’ van de Belgische gastronomie. Niet alleen omdat hij jarenlang drie Michelinsterren wist te behouden, maar ook omwille van het parcours dat hij heeft afgelegd. Hij begon met een eenvoudige bistro en bouwde dat uit tot het beste restaurant van België. Dat is enorm inspirerend.
Baptiste kijkt duidelijk op naar chefs die niet alleen uitblinken in kooktechniek, maar ook in visie, ondernemerschap en doorzettingsvermogen.
Lees ook deze interessante artikels:
Gastvrij NEE! zeggen doe je met deze 10 tips
FAQ: Kan ik een restaurant starten zonder diploma?
Quiches: 20 ideeën voor rendabele lichte maaltijden
Waar haalde Abraham de mosterd ?
20 creatieve pancake-ideetjes voor de kids
Het kookboek van de 14de tot de 21ste eeuw
Young Master van ‘The Mastercooks of Belgium’
In 2024 werd Baptiste opgenomen als Young Master binnen ‘The Mastercooks of Belgium’, de prestigieuze vereniging die de top van de Belgische gastronomie samenbrengt. Voor Baptiste betekent deze toetreding veel meer dan een erkenning: het is een mijlpaal waar hij trots op is.
Het is een hele eer om deel te mogen uitmaken van zo’n gerenommeerde groep chefs. Het voelt als een beloning voor al het harde werk dat ik elke dag opnieuw met mijn team lever. Maar het is ook een kans om te groeien. Ik kijk er enorm naar uit om ideeën uit te wisselen met andere chefs, van elkaar te leren en samen de Belgische gastronomie naar een nog hoger niveau te tillen.
Frietmuseum Brussel: 7 onweerstaanbare redenen om het te bezoeken
Het centrum van Brussel is een smakelijke bezienswaardigheid rijker: het gloednieuwe Frietmuseum opende recent zijn deuren aan de Stoofstraat 28,...
MICHELIN Gids 2025: België en Luxemburg vieren culinaire toprestaurants
De nieuwste editie van de MICHELIN Gids is bekendgemaakt, en opnieuw mogen België en Luxemburg trots zijn op hun bloeiende...
FAQ: Kan ik een restaurant starten zonder diploma?
Hier antwoorden we regelmatig publiek op de veel gestelde vragen die we ontvangen. Vandaag een antwoord op de vraag of...
De toekomst lonkt
Met een indrukwekkend parcours in de achterzak en een ontembare passie voor het vak, is het duidelijk dat we van Baptiste Tieberghien nog veel zullen horen. Lin’eau is niet alleen een culinaire hotspot geworden in Sint-Baafs-Vijve, maar ook een plek waar jong talent de kans krijgt om te schitteren.
De toetreding tot ‘The Mastercooks of Belgium’ is voor Baptiste geen eindpunt, maar een nieuw begin. Eén ding is zeker: de toekomst van de Belgische gastronomie ziet er met chefs als hem bijzonder smakelijk uit.
Wil je zelf proeven van zijn kunnen? Dan is een bezoek aan Lin’eau zonder twijfel de moeite waard.
Klik en maak een reservatie in het restaurant van Baptiste Tieberghien.
NOOR & NOOR heeft decennialange ervaring in het opzetten en runnen van horecazaken, speciaalzaken en het leveren van diverse diensten, zowel B2B als B2C.
De hoofdactiviteiten van NOOR & NOOR zijn Sociale Media Management, het bouwen en beheren van websites en webshops, SEO Content Writing of het schrijven van zoekmachinegerelateerde artikels, Virtuele Assistentie en Link Building via deze website.
Toetreden tot ‘The Young Masters’
Elk jaar opnieuw gaat het aanvaardingscomité van ‘The Mastercooks of Belgium’ na of er Belgische chefs (M/V) tussen de 25 en 38 jaar ‘rijp’ zijn om erkend te worden als Young Master.
De chefs worden geselecteerd volgens een reeks van voorwaarden. Zo moet er kunnen aangetoond dat de chef een sterk professioneel traject aflegt, dat duurzaam is en dat door onder andere de gastronomische gidsen erkend wordt. De chef moet ook kunnen aantonen dat hij/zij een actieve rol wil spelen in de promotie en de verdediging van de Belgische gastronomie.
Je kandidatuur stellen kan via het online-formulier. Bij ontvangst ervan inclusief alle bijlagen, wordt deze voorgelegd aan het aanvaardingscomité. Bij een positief advies word je voorgesteld op de eerstvolgende Algemene Vergadering die steeds doorgaat in de maand mei of begin juni.
Deel dit blogartikel!
Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!