Een menukaart is veel meer is dan een simpele lijst met gerechten. Het is een krachtig marketinginstrument dat de keuzes – en zelfs de bestedingen – van je gasten onbewust beïnvloedt. Van de opmaak en woordkeuze tot de structuur: elk detail draagt bij aan de beleving van je restaurant. Toch wordt de impact van een doordachte menukaart vaak onderschat. En dat is zonde, want met de juiste aanpak kun je gasten niet alleen verleiden tot een bezoek, maar ook stimuleren om meer te bestellen. Hoe ziet de perfecte menukaart er dan uit? Hier zijn 10 bewezen tips om je kaart om te toveren tot een echte gastenmagneet.
Inhoudsopgave
Wat is een menukaart?
Een menukaart is een lijst of kaart waarop alle gerechten en dranken staan die een restaurant, café of andere horecagelegenheid aanbiedt.
Het is een belangrijk onderdeel van de gastvrijheid, omdat het klanten helpt bij het kiezen van wat ze willen eten of drinken.
NOOR & NOOR
The Mastercooks of Belgium
Jeanne Gennar, Coffee with a Soul
Chef & Knife
BIOMARINE composteerbare rietjes
Bulles de Princesse
Restaurant Cédric
Weilandshof
Kyzoe Hosting & Design
Belgische Keurslagers
De perfecte menukaart: 10 tips
Een goede menukaart is overzichtelijk, aantrekkelijk beschreven en past bij de sfeer van het restaurant. Maar hoe zit een goede menukaart in elkaar? We delen hier 10 tips.
1- Vormgeving
De menukaart is meer dan alleen een lijst met gerechten – het is een visitekaartje van je restaurant. Een slordige of vieze kaart wekt al snel de indruk dat er ook in de keuken niet netjes gewerkt wordt. En dat kan ten koste gaan van de bestedingen van je gasten.
Zo houd je het beeld positief:
- Kies een stijl die past bij je restaurant: laat de uitstraling van de kaart aansluiten bij je concept.
- Zorg voor een schone, gave menukaart: vlekken, kreukels of slijtage geven een slechte indruk.
- Vervang versleten exemplaren op tijd: een kapotte kaart jaagt gasten niet bepaald naar het dessertmenu.
Een verzorgde menukaart versterkt het vertrouwen van je gasten en dat vertaalt zich rechtstreeks naar je omzet.
2- Stevig en handzaam
Kies voor een praktisch formaat voor je menukaart – origineel is leuk, maar gebruiksvriendelijkheid is belangrijker.
Waarom?
- Een té grote of onhandige menukaart (zoals een uitvouwbare A1-poster) kan frustreren in plaats van imponeren.
- Gefrustreerde gasten bestellen vaak minder dan tevreden gasten.
Advies:
- Houd het overzichtelijk: A4-formaat is een veilige, logische keuze – duidelijk leesbaar en makkelijk vast te houden.
- Functie eerst: Zorg dat de kaart prettig in de hand ligt, óók als dat minder spectaculair oogt.
Een goede menukaart draait om comfort, niet om show!
Chefs in de kijker:
Young Master Igor Snyders: het verhaal van een autodidact
Young Master Seppe Bleus (31): een passie voor gastronomie
3- Leesbaar
Zorg ervoor dat al je gasten de menukaart moeiteloos kunnen lezen. Niet iedereen heeft even scherp zicht; veel mensen hebben bijvoorbeeld een leesbril nodig.
Tips:
- Test de leesbaarheid: print een proefversie uit en laat mensen die moeite hebben met kleine letters deze beoordelen.
- Extra service: sommige restaurants bieden zelfs leesbrilletjes aan voor gasten die dit nodig hebben.
Zo zorg je voor een prettige dineerervaring voor iedereen!

4- Online menukaart
Tegenwoordig bekijken gasten vaak eerst online je menukaart voordat ze beslissen om te komen eten. Zorg daarom dat deze net zo aantrekkelijk en professioneel oogt als de fysieke versie in je restaurant. Want eigenlijk begint de gastvrijheid al op het scherm van je gast, nog voordat ze aan tafel zitten!
Waarom is dit belangrijk?
- Eerste indruk telt: een slordige of verouderde online menukaart kan potentiële gasten afschrikken.
- Sfeer beïnvloedt de keuze: als de stijl en uitstraling van je digitale kaart passen bij je restaurant, nodigt dit direct uit tot een bezoek.
- Consistentie is key: zorg voor een herkenbare look tussen je website, sociale media en fysieke menukaart.
Tips voor een sterke digitale menukaart:
- Hou je kaart actueel: pas prijzen en gerechten direct aan bij wijzigingen.
- Optimaliseer voor alle devices: of gasten nu op hun telefoon, tablet of laptop kijken, de kaart moet altijd goed leesbaar zijn.
- Laat de sfeer zien: gebruik beeld, kleuren en typografie die passen bij je restaurantconcept.
Je website vernieuwen zoals bijvoorbeeld Restaurant Cédric in Knokke, laten updaten en onderhouden kan tegen sociale tarieven.
5- Keuzestress
Maak je menukaart niet te uitgebreid. Wanneer er teveel keuze is, weten je gasten niet meer wat ze moeten kiezen. En raken ze gefrustreerd. Een maximum van 5 gerechten per gang is meer dan genoeg.
Je kan dan beter je aanbod vaker wisselen om zo deze gerechten aan bod te laten komen. Of een aantal specials toevoegen en deze geregeld af te wisselen. Hiermee reduceer je keuzestress, en ben je ook vernieuwend bezig.

‘We love Horeca’ is de sterk groeiende Community van Horeca Webzine. Iedereen kan lid worden van de community via het gratis abonnement. De Facebookgroep met reeds meer dan 13.500 leden, ondersteunt de community heel actief.
6- Heldere taal
Als chef weet je precies wat een gerecht inhoudt, maar niet iedereen heeft er van gehoord. Zet dan ook duidelijk op de kaart wat het gerecht precies is. Mensen vinden het vaak eng om nieuwe en onbekende dingen te proberen.
Wanneer een gerecht dan ook niet duidelijk is omschreven en jouw gasten het niet herkennen, zullen ze er ook niet snel voor kiezen.
Dit betekent overigens niet dat je saai moet zijn in je omschrijvingen! Hier ligt namelijk een grote kans om direct meer omzet te halen. Blijf origineel in de omschrijving, en probeer daarbij gemakkelijke woorden te gebruiken die inspelen op het gevoel en de zintuigen van je gasten
7- Consistente indeling
In België en Nederland is het gebruikelijk om op volgorde van voor-, hoofd-, en nagerecht te eten. Houd deze volgorde dan ook op je menukaart. De plaatsing van gerechten heeft effect op de bestelling.
We lezen van links naar rechts, van boven naar beneden. De gerechten die bovenaan staan worden daarom ook vaker gekozen.
Zet de gerechten met meer marge bovenaan of onderaan de menukaart. Want de bovenste en onderste gerechten worden het meest besteld. Dit geldt per gang. Dus voorgerecht, hoofdgerechten en nagerechten.
Lees ook deze interessante artikels:
Gastvrij NEE! zeggen doe je met deze 10 tips
FAQ: Kan ik een restaurant starten zonder diploma?
Quiches: 20 ideeën voor rendabele lichte maaltijden
Waar haalde Abraham de mosterd ?
20 creatieve pancake-ideetjes voor de kids
Het kookboek van de 14de tot de 21ste eeuw
8- Aparte kaarten
Een kleine aanpassing in je menukaarten kan grote gevolgen hebben voor je omzet. In plaats van één standaardkaart, kun je beter werken met:
- Een aparte drankkaart op tafel (die blijft staan)
- Een kaart met de gerechten die je na het bestellen weer ophaalt
- Een dessertkaart die je afgeeft na het hoofdgerecht.
Waarom werkt dit?
- Gasten blijven de drankkaart zien, waardoor ze vaker iets extra’s bestellen
- Het stimuleert impulsbestellingen van duurdere dranken
- Een gerichte aanpak verhoogt de gemiddelde besteding zonder pushy over te komen
Bonus: Zorg dat je drankkaart aantrekkelijk is opgemaakt. Hoe vaker gasten die oppakken, hoe meer ze bestellen.
9- Geen €-tekens
Een stijging van 8,15% van de gemiddelde besteding is wat deze strategie oplevert. Dit blijkt uit onderzoek van Yang. Snel verdiend! Waarom werkt dit? Valutatekens zijn een verwijzing naar een betaling. En betalen doet pijn, zo blijkt uit het onderzoek.
Op de gemiddelde menukaart staan al snel 40-60 eurotekens, en dus 40-60 keer de verwijzing naar betaling. En de pijn die daarbij hoort.
NOOR & NOOR heeft decennialange ervaring in het opzetten en runnen van horecazaken, speciaalzaken en het leveren van diverse diensten, zowel B2B als B2C.
De hoofdactiviteiten van NOOR & NOOR zijn Sociale Media Management, het bouwen en beheren van websites en webshops, SEO Content Writing of het schrijven van zoekmachinegerelateerde artikels, Virtuele Assistentie en Link Building via deze website.
10- Menubeschrijving
Uit onderzoek blijkt dat een doordachte menubeschrijving de verkoop van een gerecht flink kan opkrikken. Het geheim? Niet zóveel mogelijk tekst, maar wél de juiste woorden kiezen.
Zo maak je het verschil:
- “New York style cheesecake” verkoopt beter dan simpelweg “cheesecake”
- Waardevolle termen (zoals “ambachtelijk”, “lokaal geteeld” of “langzaam gerijpt”) zorgen voor tot wel 30% meer verkoop. Uiteraard gebruik je die pas als het ook strookt met de realiteit.
- Gasten waarderen niet alleen het gerecht zelf hoger, maar ook de kwaliteit van je restaurant.
Waarom werkt dit?
Korte, krachtige beschrijvingen met een unieke karakteristiek prikkelen de nieuwsgierigheid en creëren meerwaarde. Het resultaat? Meer bestellingen én tevreden gasten.
Conclusie
Een sterke menukaart is geen toeval – het is slim marketingwerk. Of het nu gaat om de juiste indeling, verleidelijke beschrijvingen of een verzorgde uitstraling: elk detail telt. Want uiteindelijk draait het niet alleen om wát je serveert, maar ook om hóe je het presenteert.
Pas deze tips toe en je zult merken dat gasten niet alleen meer genieten van hun maaltijd, maar ook meer bestellen. En daar wordt iedereen blij van – je gasten, én je omzet!
Dus: tijd om je menukaart eens kritisch onder de loep te (laten) nemen. Klaar om het verschil te maken? Neem gerust contact met Yasmine.
Deel dit blogartikel!
Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!