Rabarber giftig na 21 juni: waarheid of een fabeltje?

5/5

Sinds 2019 is Horeca Webzine hét interactief online magazine met het allerlaatste nieuws, tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca. Maandelijkse nieuwsbrief aan 21.027 abonnees. Klik en abonneer je ook; het is en blijft gratis!

Deze pagina werd geschreven in het Nederlands en kan dankzij een performant vertaalprogramma ook gelezen worden in het Frans, Engels en Spaans. Met onze excuses als er taalfouten in de tekst staan. Veel leesplezier!

rabarber-Horeca-Webzine

Update: 22.06.2023

Aan de langste dag van het jaar is ook het verhaal verbonden dat men geen rabarber meer mag oogsten omdat deze groente dan giftig zou zijn. Waarheid of een fabeltje? Maak kennis met deze fantastische groente.

Inhoudsopgave

Rabarber

Rabarber is een plant uit de duizendknoopfamilie. Deze grote, struikachtige plant heeft prachtig rode, groene, groen-rode of karmijnrode lange stelen en grote donkergroene bladen.

De groene stelen zijn zuurder dan rode, maar ze zijn niet ‘onrijp’. Groene stelen zullen door bewaren dus ook nooit rood worden.

Van deze fris-zure groente wordt bijna altijd een compote of een zoet nagerecht gemaakt. Hierdoor lijkt het meer op fruit dan op groente. Toch is het écht een groente.

Rabarber is vers als de stelen hard en stevig aanvoelen.

rabarber groente fruit recept
Van deze fris-zure groente wordt bijna altijd een compote of een zoet nagerecht gemaakt.

Portiegrootte

Rauw

  • Per bos (vuil): 1000 gram
  • Per bos (schoon): 850 gram

Als moes

  • Opscheplepel: 60 gram
  • Eetlepel: 30 gram
  • Schaaltje 200 gram

Zo herken je verse rabarber

Ga je koken met rabarber? Dan is het belangrijk om eerst een kraakvers exemplaar te vinden. Verse rabarber heeft stevige, bijna harde stengels zonder zachte plekken. De kleur van de stengels kan variëren van frisgroen tot felrood. 

Hoe roder de kleur, hoe zoeter en zachter de smaak. Het uitzicht van de bladeren is minder belangrijk. Deze bevatten immers een giftige stof en mag je dus niet opeten.

Hoe rabarber bewaren?

Verse rabarber kan je in de koelkast ongeveer een week bewaren. Probeer de groente zo goed mogelijk te verpakken of te bedekken, want anders worden de stengels snel slap of drogen ze uit. Wil je de rabarber graag langer bewaren? 

Dan kan je hem eerst kort blancheren en daarna invriezen. In de vriezer blijft de groente tot een jaar goed. Tot slot kan je ook meteen compote maken van de rabarber en deze wecken. Ook zo kan je hem tot wel een jaar houden.

Tips om rabarber klaar te maken

  • Begin altijd met de groente goed schoon te maken. Verwijder eerst de bladeren en snijd de harde uiteinden van de stengels. Schillen kan, maar is zeker geen noodzaak. Spoel de rabarber daarna af met water, verwijder stugge delen en snijd hem in stukjes.
  • Rabarber klaarmaken kan op verschillende manieren, maar het makkelijkst is om hem te koken. Neem hiervoor een kookpot met een bodempje water. Door weinig water te gebruiken behoud je zoveel mogelijk de kleur, smaak en vitamines van de groente. De rabarber is gaar na ongeveer 10 minuten koken, wanneer de vezelachtige stukjes uit elkaar vallen.
  • Ben je bang dat de rabarber te zuur zal zijn? Dan kan je altijd wat suiker toevoegen. Doe dit wel pas op het einde van de bereiding, zo kan je eerst proeven hoeveel suiker er nodig is.
  • Je kan rabarber ook koken in sinaasappelsap in plaats van water. Op die manier zal de rabarber beter zijn mooie roze kleur vasthouden.
  • Eet je rabarber liever rauw? Geen probleem, ook dat kan perfect. Om de zure smaak te verzachten kan je hem in suiker, siroop of honing dopen.
  • Combinatietips: De zurige smaak van rabarber past perfect bij zoete dingen zoals peer of appel, maar combineert ook uitstekend met romige ingrediënten zoals slagroom. Kruiden als gember en nootmuskaat brengen de smaak van rabarber ten slotte nog beter tot z’n recht.

Recepten met rabarber

Rauw of klaargemaakt, van het ontbijt tot het hoofdgerecht en zelfs het dessert, rabarber voelt zich thuis in heel wat uiteenlopende recepten.

Echte favorieten zijn confituur of compote, maar ook rabarbertaart is superlekker. Of wat dacht je van kippenbouten met rabarber? Of een zomerse mocktail met venkel en rabarber?

Horeca Webzine magazine horeca horecamagazine

Abonneer je gratis op Horeca Webzine en ontvang op de eerste zaterdag van de maand in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca. Per direct ontvang je ook kortingen bij de Premium Partners. Het gehele jaar door maak je ook maandelijks kans op een gift van de Community Partners.

Giftig na 21 juni?

Aan de langste dag van het jaar is het verhaal verbonden dat men geen rabarber meer mag oogsten omdat deze groente dan giftig zou zijn. “Dat is natuurlijk een fabeltje”, vertelt Rob de Rond van ‘De Rond Agro’ uit Hoeven.

“Dat is alleen het geval als je de stelen te lang laat staan op het veld. Dan worden ze steel houterig en neemt de hoeveelheid oxaalzuur, wat de groente van nature bevat, toe.”

Een ander verhaal is dat vanaf de langste dag de plant weer energie moet opbouwen voor het volgende seizoen. Met andere woorden: je kan na die datum met een gerust hart rabarber blijven eten.

‘De Rond Agro’ teelt, kan het bedrijf bijna jaarrond rabarber telen. “Vaak hebben we 1-2 weken in september geen kwalitatief hoogwaardig product om te oogsten, maar voor de rest van het jaar wel. Van half april tot half september is dit van de vollegrond en vanaf oktober uit de kassen en bedekte teelt.”

Rabarber giftig na 21 juni: waarheid of een fabeltje? 2
Rob De Rond - Foto: De Rond Agro

Variëteiten

Wat betreft de variëteiten heeft Rob twee rassen staan. “We hebben de Frambozenrood in de zomer- en de Goliath in de wintermaanden. We experimenteren momenteel ook met andere teeltlocaties in het buitenland voor de weken waarin we moeilijker kunnen telen op ons areaal in Nederland.”

“Ondertussen zien we dat er bij de retail iets minder focus komt op rabarber. “Het wordt nog altijd aangeboden, meestal van half april tot eind juni. Na juni is er nog meer dan voldoende hoogwaardig product beschikbaar. Ook horen wij van consumenten dat er nog wel vraag is naar rabarber, maar deze niet of nauwelijks te verkrijgen is.”

“Wij experimenteren ieder jaar om de kwaliteit, houdbaarheid en beschikbaarheid zo constant mogelijk te houden. Net zoals bij ons op het bedrijf kan rabarber immers een toegevoegde waarde zijn als product. Nog een tip als je rabarber koopt, hoe roder de steel, hoe zoeter de smaak.”

Deel dit blogartikel! 

Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!

Bron: Lekker van bij ons, Groentennieuws, Vegipedia

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email
Geverifieerd door MonsterInsights