Een geslaagde workshop “Bier & Muziek” organiseren in 7 stappen

5/5

Sinds 2019 is Horeca Webzine hét interactief online magazine met het allerlaatste nieuws, tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca. Maandelijkse nieuwsbrief aan 21.026 abonnees. Klik en abonneer je ook; het is en blijft gratis!

Deze pagina werd geschreven in het Nederlands en kan dankzij een performant vertaalprogramma ook gelezen worden in het Frans, Engels en Spaans. Met onze excuses als er taalfouten in de tekst staan. Veel leesplezier!

bier muziek workshop horeca webzine

Een workshop “Bier & Muziek” organiseren in je zaak klinkt ongetwijfeld als een leuk en creatief evenement. Maar hoe begin je eraan? Hier delen we een stappenplan om je te helpen bij het opzetten van een geslaagde workshop. We wensen je er alvast veel succes mee.  

Inhoudsopgave

Bier en muziek

Bier en muziek gaan vaak hand in hand, omdat beide elementen een gezellige en ontspannen sfeer kunnen creëren.  

Net zoals je wijn kan combineren met bepaalde gerechten, kan je ook bier koppelen aan verschillende muziekgenres. Elk biertype heeft zijn eigen karakteristieken die goed kunnen aansluiten bij de energie en het gevoel van een bepaald muziekgenre:

  • IPA (Indian Pale Ale): Een bitter en hoppig bier kan goed samengaan met energieke muziek zoals rock of punk. Denk aan bands zoals The Rolling Stones, Foo Fighters of een stevige gitaarband.
  • Stout of Porter: Deze donkere en rijke bieren passen vaak goed bij jazzy of bluesmuziek. Een avond met Miles Davis of Ray Charles en een stevige stout kan een perfecte combinatie zijn.
  • Belgisch bier (Tripel of Dubbel): De complexe en fruitige smaken van Belgische bieren komen goed tot hun recht bij klassieke muziek of folkmuziek. Beethoven of een akoestische set kan hier mooi bij passen.
  • Pilsner: Deze lichte en verfrissende biersoort past bij ontspannen muziekgenres zoals pop, reggae of soft rock. Denk aan een zomeravond met Bob Marley of Jack Johnson op de achtergrond.

Workshop

Voor een meer interactieve ervaring kan je een workshop organiseren. Onderstaand stappenplan  biedt je een solide basis voor het organiseren van een leuke en interactieve workshop “Bier & Muziek”.

1. Kies een thema en concept

  • Thema: Beslis over een thema dat de focus van het evenement zal bepalen. Denk bijvoorbeeld aan een specifieke bierstijl (IPA’s, ambachtelijke bieren, Belgische bieren) gecombineerd met bijpassende muziekgenres (rock, jazz, folk, enz.).

Doelgroep: Wil je je richten op bierliefhebbers, muziekliefhebbers of beide? Dit helpt bij het kiezen van de juiste activiteiten en promotiekanalen.

Belgoo bieren gist workshop bier muziek

2. Locatie en datum van de workshop

  • Locatie: De workshop kan doorgaan in je eigen zaak, maar waarom je klanten niet meenemen naar een brouwerij of een buitenlocatie.
  • Datum: Kies een datum die geschikt is voor je doelgroep. Vermijd periodes waarin er andere grote evenementen zijn.

3. Samenwerking met professionals

  • Bierexpert of brouwer: Nodig een biersommelier of lokale brouwer uit die uitleg kan geven over de verschillende bieren die worden geproefd. Ze kunnen ook helpen met het selecteren van bieren die goed passen bij de muziekstijlen.
  • Muzikanten of DJ’s: Zorg voor live muziek of een DJ die tijdens de workshop voor sfeer zorgt. De muziek kan variëren van rustige achtergrondmuziek tot energieke optredens, afhankelijk van de opbouw van de avond.
  • Muziekworkshops: Als je een interactieve muziekervaring wilt bieden, kan je een muziekinstructeur of band inhuren die een mini-workshop geeft, zoals het bespelen van instrumenten of samen jammen.

4. Structuur van het evenement

Ontvangst en introductie 

  • Verwelkom de deelnemers en geef een korte uitleg over de workshop.
  • Vertel iets over de bieren die ze gaan proeven en de muziek die de workshop begeleidt.

Bierproeverij 

  • Introduceer een selectie van bieren (bijvoorbeeld 4 tot 6 verschillende soorten).
  • Laat de bierspecialist uitleg geven over elk bier: smaakprofiel, ingrediënten en herkomst.
  • Zorg dat de deelnemers tijd hebben om elk bier te proeven en ervan te genieten.

Muzikale ervaring 

  • Speel verschillende muziekstijlen die passen bij de selectie bieren.
  • Maak het interactief door deelnemers een muziekinstrument te laten proberen of samen muziek te maken. Je kan bijvoorbeeld een korte les in percussie of zang organiseren.

Pauze 

  • Zorg voor wat lichte hapjes of fingerfood die passen bij de bieren, zoals kaas en brood of tapas.

Afsluiting 

  • Rond af met een laatste muziekoptreden of een gezamenlijke jamsessie.
  • Bedank de deelnemers en geef hen de mogelijkheid om bieren aan te schaffen of informatie te verkrijgen over vervolg-workshops.

5. Promotie

  • Online marketing: Maak gebruik van sociale media, zoals Facebook en Instagram, om je evenement te promoten. Creëer een eventpagina waar mensen zich kunnen inschrijven en tickets kunnen kopen.
  • Flyers en posters: Hang posters op in de zaak en waar het mag.
  • Samenwerkingen: Werk samen met lokale brouwers en muziekverenigingen om je workshop breder onder de aandacht te brengen.

NOOR & NOOR heeft decennialange ervaring in het opzetten en runnen van horecazaken, speciaalzaken en het leveren van diverse diensten, zowel B2B als B2C. 

Voor de uitvoering van de activiteiten doet NOOR & NOOR beroep op vernieuwende inzichten en ideeën van jonge marketeers en micro-influencers voor het beheer van je sociale media.

NOOR & NOOR werkt nauw samen met gespecialiseerde partners voor de technische aspecten van de opdrachten, maar ook met jou voor accurate en recente content.

De hoofdactiviteiten van NOOR & NOOR zijn Sociale Media Management, het bouwen en beheren van websites en webshops, SEO Content Writing of het schrijven van zoekmachinegerelateerde artikels, Virtuele Assistentie en Link Building via deze website. 

6. Praktische zaken

  • Budget: Stel een budget op voor de kosten van de locatie, bier, muzikanten, geluidssystemen, en promotie.
  • Tickets: Bepaal een redelijke prijs voor tickets op basis van je kosten. Overweeg een early bird-korting voor vroege inschrijvingen.
  • Voorzieningen: Zorg voor voldoende glazen, tafels, muziek- en geluidsapparatuur, water en eventueel niet-alcoholische alternatievenen, en een goede akoestiek in de plaats van de workshop.
  • Veiligheid: Zorg dat je voldoet aan de wet- en regelgeving rondom het afspelen van muziek. Zorg ook voor .
Horeca Webzine magazine horeca horecamagazine

Abonneer je gratis op Horeca Webzine en ontvang op de eerste zaterdag van de maand in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca. Per direct ontvang je ook kortingen bij de Premium Partners. Het gehele jaar door maak je ook maandelijks kans op een gift van de Community Partners.

7. Evaluatie en follow-up

  • Vraag feedback van de deelnemers om te zien wat goed ging en wat verbeterd kan worden.
  • Deel foto’s en video’s van het evenement via je sociale media-kanalen om de sfeer te laten zien en promotie te maken voor toekomstige workshops.

Deel dit blogartikel! 

Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email
Geverifieerd door MonsterInsights