Imbolc: zuivel, broden, wintergroenten en pannenkoeken op 2 februari

5/5

Sinds 2019 is Horeca Webzine hét interactief online magazine met het allerlaatste nieuws, tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca. Maandelijkse nieuwsbrief aan 19.487 actieve abonnees. Klik en abonneer je ook; het is en blijft gratis!

Deze pagina werd geschreven in het Nederlands en kan dankzij een performant vertaalprogramma ook gelezen worden in het Frans, Engels en Spaans. Met onze excuses als er taalfouten in de tekst staan. Veel leesplezier!

imbolc culinaire tradities 2 februari

Imbolc, gevierd op 2 februari, markeert het midden van de winter en de eerste tekenen van de naderende lente. Deze Keltische feestdag, gewijd aan de godin Brigid, wordt gekenmerkt door verschillende culinaire tradities die zowel de seizoensgebonden beschikbaarheid van ingrediënten als symbolische betekenissen weerspiegelen. We zetten ze hier met enkele recepten in het licht.

Inhoudsopgave

Imbolc

Imbolc (of Oimelc) wordt ook wel het ploeg- en zaaifeest genoemd en is een heidens zuiveringsfeest.

Imbolc feest wordt veelal in verband gebracht met de Keltische (Ierse) Godin Brigid, het wordt dan ook vaak gezien als een Keltisch feest. Brigid is een vuurgodin, vruchtbaarheidsgodin en de Godin van de inspiratie /poëzie. In de Brigittatempel van Kildare werd een ‘eeuwig’ vuur ter ere van haar brandende gehouden door negentien maagdelijke priesteressen.

Brigid is later ‘opgenomen’ in het christelijke geloof (als vroedvrouw van Maria of in andere verhalen als dochter van een druïde en zich door Saint-Patrick liet bekeren). Bij de Germanen stond de moedergodin Nerthus centraal.

Olmic of oimelc kan worden vertaald als schapenmelk, en zou dusdanig verwijzen naar de geboorte van lammeren in het voorjaar, waardoor de productie van schapenmelk weer op gang komt.

Rituelen

Hier zijn enkele afbeeldingen die de essentie van Imbolc vastleggen:

Traditioneel Imbolc Altaar: Een altaar versierd met kaarsen, Brigid’s kruisen en sneeuwklokjes.

Brigid’s Kruis: Een handgemaakt kruis van stro, een symbool van bescherming en voorspoed.

Imbolc Vuurfestival: Een viering met vuren en fakkels om het terugkerende licht te eren.

Sneeuwklokjes in bloei: De eerste bloemen die de komst van de lente aankondigen.

Kaarsenceremonie: Het aansteken van kaarsen om de wedergeboorte van de zon te vieren.

Zes culinaire Imbolc-tradities

Door onderstaande culinaire tradities te eren, verbinden deelnemers aan Imbolc zich met de cycli van de natuur, vieren ze de terugkeer van het licht en bereiden ze zich voor op de vruchtbaarheid en groei van het komende seizoen.

1. Zuivelproducten tijdens Imbolc

Een prominente culinaire traditie tijdens Imbolc is het gebruik van zuivelproducten. De naam ‘Imbolc’ wordt vaak geassocieerd met ‘in de buik’, verwijzend naar de periode waarin schapen beginnen te lammeren en melk produceren. Dit resulteerde in een overvloed aan melk, die werd gebruikt voor het maken van boter, kaas en room.

Gerechten zoals romige soepen, kazen en met boter verrijkte broden zijn populair tijdens deze viering.

2. Granen en broden tijdens Imbolc

Granen spelen een cruciale rol in de Imbolc-keuken. Oude granen zoals haver en gerst, die sinds het Neolithicum in Ierland worden verbouwd, worden verwerkt tot ronde broden, cakes en desserts. Deze ronde vormen symboliseerden de zon en de terugkeer van het licht.

Bannocks, een soort ongerezen haverkoek, worden speciaal voor Imbolc bereid en soms als offer achtergelaten voor Brigid om haar zegen te vragen voor vruchtbaarheid en overvloed. 

Bannocks die een belangrijke plaats innemen in de culinaire tradities van Ierland en Schotland zoals Imbolc, bieden een heerlijke en authentieke smaak van het verleden.

bannocks-recept-imbolc

Recept voor traditionele Bannocks

Hier is een eenvoudig recept om zelf traditionele bannocks te maken tijdens Imbolc.

Ingrediënten

  • 250 gr havermout
  • 50 gr bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1/2 theelepel zout
  • 25 cl karnemelk

Bereidingswijze

  1. Meng de havermout, bloem, bakpoeder en zout in een kom.
  2. Voeg geleidelijk de karnemelk toe en roer tot een stevig deeg ontstaat.
  3. Verdeel het deeg in gelijke porties en vorm er ronde schijven van, ongeveer 1 cm dik.
  4. Verhit een bakplaat of zware koekenpan op middelhoog vuur en bak de bannocks aan beide zijden goudbruin, ongeveer 5 minuten per kant.
  5. Serveer warm met boter of kaas.
bon box moments

Maak in 2025 maandelijks kans op een Box Bon Moments twv € 75

3. Pannenkoeken tijdens Imbolc

Pannenkoeken en crêpes zijn traditionele gerechten tijdens Imbolc. Hun ronde en gouden uiterlijk doet denken aan de zon en symboliseert de terugkeer van het licht en de warmte.

Het bakken van pannenkoeken tijdens Imbolc is een manier om de naderende lente te verwelkomen en de hoop op een vruchtbaar jaar te versterken.

Christenen hebben – net als zovele – ook deze traditie overgenomen en dat is de redenen dat er vandaag op 2 februari wel zo’n beetje overal pannenkoeken worden gebakken. In de Oosterse kerken is dat pas rond 15 februari. 

4. Wortelgroenten en bewaargroenten tijdens Imbolc

Aangezien Imbolc plaatsvindt in een periode waarin verse producten schaars zijn, werden gerechten vaak bereid met wortelgroenten en andere goed houdbare ingrediënten.

Groenten zoals aardappelen, wortelen, rapen en pastinaken werden gebruikt in stoofschotels en soepen om warmte en voeding te bieden tijdens de koude maanden.

Een traditioneel gerecht is colcannon, een Iers gerecht gemaakt van aardappelpuree gemengd met kool of boerenkool en vaak op smaak gebracht met boter of room.

colcannon imbolc recept

Recept voor calconnan

Colcannon wordt traditioneel geserveerd als bijgerecht bij vleesgerechten zoals ham of corned beef, maar kan ook op zichzelf worden genoten. Het is een eenvoudig, maar hartig gerecht dat de rijke culinaire tradities van Ierland weerspiegelt.

Hier is een eenvoudig recept om zelf traditioneel calconnan te maken tijdens Imbolc.

Ingrediënten

  • 1 kg kruimige aardappelen, geschild en in gelijke stukken gesneden
  • 1/2 kleine groene kool of een bos boerenkool, fijn gesneden
  • 4 lente-uitjes, fijn gesneden
  • 250 ml melk
  • 50 gr boter
  • zout en peper naar smaak

Bereidingswijze 

  1. Plaats de gesneden aardappelen in een grote pan met koud water en voeg een snufje zout toe. Breng aan de kook en kook tot ze gaar zijn, ongeveer 15-20 minuten. Giet af en laat even uitdampen.

2. Terwijl de aardappelen koken, smelt je 25 g boter in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de fijngesneden kool of boerenkool en de witte delen van de lente-uitjes toe. Bak tot de groenten zacht zijn, ongeveer 5-7 minuten.

3. Verwarm de melk in een aparte pan of in de magnetron tot deze warm is, maar niet kookt.

4. Stamp de gekookte aardappelen fijn met de resterende 25 g boter. Voeg geleidelijk de warme melk toe en blijf stampen tot een romige puree ontstaat.

5. Roer de gebakken groenten en de groene delen van de lente-uitjes door de aardappelpuree. Breng op smaak met zout en peper.

6. Serveer de colcannon warm, eventueel met een klontje extra boter bovenop.

NOOR & NOOR heeft decennialange ervaring in het opzetten en runnen van horecazaken, speciaalzaken en het leveren van diverse diensten, zowel B2B als B2C. 

Voor de uitvoering van de activiteiten doet NOOR & NOOR beroep op vernieuwende inzichten en ideeën van jonge marketeers voor het beheer van je sociale media en werkt nauw samen met gespecialiseerde partners voor de technische aspecten van de opdrachten, maar ook met jou voor accurate en recente content.

De hoofdactiviteiten van NOOR & NOOR zijn Sociale Media Management, het bouwen en beheren van websites en webshops, SEO Content Writing of het schrijven van zoekmachinegerelateerde artikels, Virtuele Assistentie en Link Building via deze website. 

5. Zaden en noten tijdens Imbolc

Zaden en noten, die het potentieel en de belofte van nieuw leven symboliseren, worden geïntegreerd in verschillende Imbolc-gerechten. Ze worden toegevoegd aan broden, cakes en salades, wat niet alleen textuur en smaak toevoegt, maar ook een symbolische verwijzing was naar groei en vernieuwing.

6. Kruiden en specerijen

Kruiden die geassocieerd worden met zuivering en vernieuwing, zoals rozemarijn en laurier, worden vaak gebruikt in de Imbolc-keuken. Deze kruiden voegen niet alleen smaak toe aan gerechten, maar dragen ook bij aan de symboliek van reiniging en het verwelkomen van een nieuw begin.

Deel dit blogartikel! 

Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email
Geverifieerd door MonsterInsights