De afgelopen jaren is het aantal langdurig zieken in België gestaag toegenomen, wat leidt tot grote druk op de sociale zekerheid en de arbeidsmarkt. Recente cijfers tonen aan dat tienduizenden mensen die met een ziektebriefje thuiszaten, na controle door een adviserende arts weer voltijds aan het werk zijn gezet. Dit roept vragen op over het huidige systeem van arbeidsongeschiktheid en de rol van huisartsen. Experts pleiten voor een compleet andere aanpak, waarbij de focus verschuift van controle naar herstel en preventie.
Inhoudsopgave
Het probleem: een groeiende groep langdurig zieken
In januari 2024 nam minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) al maatregelen om de groeiende groep langdurig zieken in te dijken. Een van die maatregelen is de verplichting voor werknemers om in het eerste jaar van hun arbeidsongeschiktheid drie keer een adviserende arts van het ziekenfonds te bezoeken.
Deze artsen beoordelen of de arbeidsongeschiktheid gerechtvaardigd is. Uit cijfers blijkt dat tienduizenden mensen na zo’n controle te horen krijgen dat hun ziektebriefje nietig wordt verklaard en dat ze terug aan de slag moeten.
De federale regering wil nu meer inzicht krijgen in het voorschrijfgedrag van artsen en zelfs de mogelijkheid om dit te bestraffen. Huisartsen hebben immers de vrijheid om de duur van de arbeidsongeschiktheid te bepalen en te verlengen als ze dat nodig achten. Maar volgens experts is dit niet de juiste aanpak.
NOOR & NOOR
The Mastercooks of Belgium
Jeanne Gennar, Coffee with a Soul
Chef & Knife
BIOMARINE composteerbare rietjes
Bulles de Princesse
Restaurant Cédric
Weilandshof
Kyzoe Hosting & Design
Belgische Keurslagers
Experts pleiten voor een andere aanpak
Lode Godderis, professor arbeidsgeneeskunde aan de KU Leuven, benadrukt dat huisartsen niet langer de hoofdrol moeten spelen bij langdurige arbeidsongeschiktheid. “Zulke beslissingen moeten door specialisten genomen worden”, zegt hij in De Tijd. “Een huisarts gaat toch ook niet een jaar lang zware antibiotica voorschrijven? Bij langdurig zieken is dat niet anders. Een jaar lang een ziektebriefje geven, is ook zware antibiotica.”
Godderis wijst erop dat de meeste mensen met een ziekte-uitkering geen profiteurs zijn. “Dat sommigen er al jaren gebruik van maken, is meer een systeemfout dan een individuele fout. Mensen hebben geen recht op thuiszitten, maar wel op herstel en genezing.”
Chefs in de kijker:
Young Master Igor Snyders: het verhaal van een autodidact
Young Master Seppe Bleus (31): een passie voor gastronomie
Huisartsen onder druk
Huisartsenkoepel Domus Medica is het eens met Godderis. Voorzitter Jeroen van den Brandt benadrukt dat de huidige aanpak niet werkt. “Terwijl de overheid ermee dreigt huisartsen sancties op te leggen, zou ze beter samen met de artsenorganisaties het systeem hervormen”, zegt hij in De Tijd. “De inschatting van arbeidsongeschiktheid is bij bepaalde problemen, zoals burn-out, moeilijk voor een huisarts omdat die de arbeidssituatie niet kent.”
Van den Brandt pleit voor een multidisciplinaire aanpak, waarbij specialisten zoals arbeidsgeneeskundigen, psychologen en revalidatie-experts betrokken worden. “Alleen zo kunnen we ervoor zorgen dat mensen niet alleen terugkeren naar werk, maar ook duurzaam herstellen.”

‘We love Horeca’ is de sterk groeiende Community van Horeca Webzine. Iedereen kan lid worden van de community via het gratis abonnement. De Facebookgroep met reeds meer dan 13.500 leden, ondersteunt de community heel actief.
Een nieuwe richting: herstel en preventie
Experts zijn het erover eens dat het huidige systeem te veel focust op controle en te weinig op herstel en preventie. In plaats van huisartsen onder druk te zetten, zou de overheid moeten investeren in:
Betere begeleiding
Langdurig zieken hebben vaak complexe problemen, zoals psychische klachten of chronische aandoeningen. Een multidisciplinair team kan hen beter ondersteunen bij hun herstel.
Preventie op de werkvloer
Werkgevers moeten meer doen om stress, burn-out en fysieke belasting te voorkomen. Denk aan flexibele werkuren, mentale ondersteuning en ergonomische aanpassingen.
Snellere interventie
Hoe eerder iemand met klachten hulp krijgt, hoe groter de kans op een succesvolle terugkeer naar werk.
Lees ook deze interessante artikels:
Gastvrij NEE! zeggen doe je met deze 10 tips
FAQ: Kan ik een restaurant starten zonder diploma?
Quiches: 20 ideeën voor rendabele lichte maaltijden
Waar haalde Abraham de mosterd ?
20 creatieve pancake-ideetjes voor de kids
“Ik wil werken, maar kan het niet”
Een van de mensen die te maken kreeg met het huidige systeem is Sarah (34) uit Gent. Na een burn-out kreeg ze een ziektebriefje van haar huisarts, maar na een controle door een adviserende arts werd haar uitkering stopgezet.
“Ik wil werken, maar ik kan het gewoon niet”, vertelt ze. “De druk om terug te keren naar mijn oude baan maakte alles alleen maar erger. Wat ik nodig had, was tijd en de juiste begeleiding, niet nog meer stress.”
Sarah’s verhaal illustreert waarom een andere aanpak nodig is. “Het voelde alsof ik werd gestraft voor iets waar ik geen controle over had. Gelukkig heb ik nu een psycholoog en een arbeidsgeneeskundige die me helpen, maar dat had veel eerder moeten gebeuren.”
NOOR & NOOR heeft decennialange ervaring in het opzetten en runnen van horecazaken, speciaalzaken en het leveren van diverse diensten, zowel B2B als B2C.
De hoofdactiviteiten van NOOR & NOOR zijn Sociale Media Management, het bouwen en beheren van websites en webshops, SEO Content Writing of het schrijven van zoekmachinegerelateerde artikels, Virtuele Assistentie en Link Building via deze website.
Conclusie: tijd voor een systeemhervorming
De cijfers liegen er niet om: tienduizenden mensen worden na controle terug aan het werk gezet, maar dat lost het onderliggende probleem niet op. Experts pleiten voor een radicale ommekeer in de aanpak van arbeidsongeschiktheid, waarbij herstel en preventie centraal staan.
Het is tijd om het systeem te hervormen, samen met artsen, specialisten en werkgevers. Alleen zo kunnen we ervoor zorgen dat mensen niet alleen terugkeren naar werk, maar ook duurzaam herstellen en floreren.
Wat vind jij? Is het tijd voor een nieuwe aanpak? Laat het ons weten in onze community We Love Horeca.
Deel dit blogartikel!
Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!