“Uvas de la Suerte”: 12 druiven van geluk

5/5

Sinds 2019 is Horeca Webzine hét interactief online magazine met het allerlaatste nieuws, tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca. Maandelijkse nieuwsbrief aan 19.452 actieve abonnees. Klik en abonneer je ook; het is en blijft gratis!

Deze pagina werd geschreven in het Nederlands en kan dankzij een performant vertaalprogramma ook gelezen worden in het Frans, Engels en Spaans. Met onze excuses als er taalfouten in de tekst staan. Veel leesplezier!

Uvas de la Suerte - druiven van geluk

Als het klokgelui middernacht aankondigt op Oudejaarsavond, worden in Spanje en vele delen van Latijns-Amerika druiven klaargelegd. Niet zomaar een tros druiven, maar precies twaalf – één voor elke maand van het nieuwe jaar. Dit ritueel, bekend als de “Uvas de la Suerte” (Druiven van Geluk), is een van de meest unieke en geliefde nieuwjaarstradities in de Spaanse cultuur. Maar waar komt deze traditie vandaan, en wat maakt het zo bijzonder?

Inhoudsopgave

De oorsprong van de druiventraditie

De traditie van het eten van druiven tijdens de laatste seconden van het jaar gaat terug tot het begin van de 20e eeuw. Het verhaal vertelt dat in 1909 in Alicante, een overschot aan druiven op de wijngaarden de aanleiding was voor wijnboeren om een slimme marketingcampagne te bedenken.

Ze moedigden mensen aan om de druiven op te eten als een symbool van geluk en voorspoed. De timing – tijdens de overgang van het oude naar het nieuwe jaar – maakte het idee onweerstaanbaar.

Hoewel het oorspronkelijk een commerciële zet was, groeide het ritueel al snel uit tot een nationale traditie die diepe symbolische betekenis kreeg. Tegenwoordig wordt het overal in Spanje gevierd en is het een integraal onderdeel van de Spaanse eindejaarsviering.

Hoe werkt de traditie?

De “Uvas de la Suerte” draait om perfectie en timing. Tijdens de laatste 12 seconden van het oude jaar slaat de klok elke seconde één keer. Bij elke klokslag eet men één druif. De druiven symboliseren de twaalf maanden van het komende jaar. Hier zijn de regels:

  1. Voorbereiding: Zorg dat je precies 12 druiven klaar hebt liggen. Traditioneel worden witte druiven gebruikt, maar tegenwoordig mag je kiezen wat je lekker vindt.
  2. Op tijd beginnen: Het aftellen begint zodra de klok middernacht nadert. In Spanje worden de slagen van de klok van Puerta del Sol in Madrid vaak live op televisie uitgezonden.
  3. Een druif per slag: Bij elke klokslag eet je één druif. Het doel is om alle 12 druiven te eten voordat de klok klaar is.
  4. Een wens: Bij elke druif kun je een wens doen voor de maand die de druif vertegenwoordigt.

Lukt het je om alle druiven op tijd te eten? Dan brengt dit geluk en voorspoed in het nieuwe jaar!

De symboliek achter de druiven

De 12 druiven hebben een diepe symbolische betekenis. Elke druif vertegenwoordigt een maand van het komende jaar. Het eten van de druiven zou ervoor zorgen dat elke maand gevuld is met geluk, gezondheid en voorspoed. Tegelijkertijd wordt het ritueel gezien als een manier om het verleden los te laten en het nieuwe jaar hoopvol te beginnen.

Het ritueel staat ook symbool voor saamhorigheid. Het moment waarop de klok luidt en iedereen – vrienden, familie en zelfs vreemden – samenkomt om de druiven te eten, creëert een gevoel van verbinding. Het is een gedeeld moment van hoop en positiviteit.

Horeca Webzine magazine horeca horecamagazine

Abonneer je gratis op Horeca Webzine en ontvang op de eerste zaterdag van de maand in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca. Per direct ontvang je ook kortingen bij de Premium Partners. Het gehele jaar door maak je ook maandelijks kans op een gift van de Community Partners.

Een uitdaging vol plezier

Hoewel het concept eenvoudig klinkt, is het eten van de 12 druiven binnen de korte tijd van de klokslagen een ware uitdaging. Het ritme van de klok dwingt je om snel te eten, en dit leidt vaak tot lachwekkende situaties. 

Mensen proppen meerdere druiven tegelijk in hun mond of moeten vechten tegen hun reflex om niet te lachen. Het hele ritueel wordt daardoor niet alleen een symbool van geluk, maar ook een moment van humor en plezier.

"Uvas de la Suerte": 12 druiven van geluk 3

Maak in 2025 maandelijks kans op een Box Bon Moments twv € 75

Variaties in Latijns-Amerika

De traditie van de “Uvas de la Suerte” heeft zijn weg gevonden naar Latijns-Amerika, waar het in landen zoals Mexico, Argentinië en Colombia op vergelijkbare wijze wordt gevierd. In sommige culturen wordt het eten van de druiven gecombineerd met andere nieuwjaarsrituelen, zoals het dragen van gekleurde onderkleding (rood voor liefde, geel voor rijkdom) of het dragen van een koffer om te dromen van reizen.

Hoe de traditie mee evolueert

In Spanje heeft de traditie van de druiven met de jaren verschillende moderne interpretaties gekregen. Tegenwoordig verkopen supermarkten bijvoorbeeld kant-en-klare verpakkingen met precies 12 druiven, zodat je zeker weet dat je het juiste aantal hebt. 

Sommige mensen vervangen druiven door rozijnen of druiven zonder pit, voor een makkelijkere ervaring. Het belangrijkste blijft echter de gedachte achter het ritueel: samenkomen, wensen doen en het nieuwe jaar positief beginnen.

Druiven als inspiratie voor een feestelijk menu

Druiven spelen niet alleen een rol tijdens het aftellen, maar zijn ook een heerlijke toevoeging aan een nieuwjaarsdiner. Hier zijn enkele ideeën:

  • Geroosterde druiven met tijm: Een perfect bijgerecht bij gevogelte.
  • Champagnecocktail met bevroren druiven: Elegant en feestelijk.
  • Druivensalade met geitenkaas en walnoten: Een frisse toevoeging aan de feesttafel.

NOOR & NOOR heeft decennialange ervaring in het opzetten en runnen van horecazaken, speciaalzaken en het leveren van diverse diensten, zowel B2B als B2C. 

Voor de uitvoering van de activiteiten doet NOOR & NOOR beroep op vernieuwende inzichten en ideeën van jonge marketeers voor het beheer van je sociale media en werkt nauw samen met gespecialiseerde partners voor de technische aspecten van de opdrachten, maar ook met jou voor accurate en recente content.

De hoofdactiviteiten van NOOR & NOOR zijn Sociale Media Management, het bouwen en beheren van websites en webshops, SEO Content Writing of het schrijven van zoekmachinegerelateerde artikels, Virtuele Assistentie en Link Building via deze website. 

De magie van de 12 druiven

De “Uvas de la Suerte” is meer dan een traditie; het is een moment van hoop en verbinding. Het is een eenvoudige maar krachtige manier om samen met dierbaren het nieuwe jaar te verwelkomen. Of je nu in Spanje bent, in Latijns-Amerika, of ergens anders ter wereld, deze druiventraditie is een inspirerend ritueel dat je uitnodigt om even stil te staan, te lachen, en te dromen van een mooi en gelukkig jaar.

Dus waarom niet meedoen aan deze traditie en je eigen “Uvas de la Suerte” bereiden? Pak 12 druiven, bereid je wensen voor, en luid het nieuwe jaar in met een glimlach. ¡Feliz Año Nuevo!

Deel dit blogartikel! 

Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email
Geverifieerd door MonsterInsights