De komst van de driesterrenchef Gilles Goujon heeft het kleine dorpje in de Corbières letterlijk nieuw leven ingeblazen. Maar hij heeft ook het geluk van de producenten in de hele regio vergroot.
Auberge Vieux Puits
In Fontjoncouse, een klein stadje in de hoge Corbières (Aude, Frankrijk), zijn er 3 sterren voor 146 inwoners. Drie Michelinsterren, zoals die sinds 2010 zijn toegekend aan Auberge Vieux Puits. De zaak werd in 1992 overgenomen door Gilles en Marie-Christine Goujon.
De chef is charismatisch, warmhartig, grappig, maar ook vreselijk veeleisend wat betreft de kwaliteit van de producten die hij met zijn talentvol team omtovert tot goddelijke bereidingen. Genoeg om de hele wereld te laten rennen van Parijs, Chicago, Tokio, naar Fontjoncouse, een dorp weg van alle steden temidden witgloeiende stenen, struikgewas en wijngaarden.
Hier is geen modeboetiek of luxe-spa, geen luchthaven en zelfs geen treinstation. Oh ja, er is wel helihaven; een stukje weiland geleend door Pascal en Marie-Noëlle Brinquier, twee imkers geïnstalleerd in de commerciële nasleep van het restaurant.
Economisch wonder voor de streek
Het driesterrenrestaurant is een echte economische krachtpatser voor de regio. Fontjoncouse was gedoemd om te verdwijnen, zoals zoveel van die kleine Franse dorpen. En dan kwamen Gilles en Marie-Christine er aangekomen met hun onveranderlijke overtuiging.
Iedereen zou de zaak tijdens de eerste twee winters hebben laten vallen. Het was verschrikkelijk onmenselijk. Maar ze bleven. “Tegenwoordig is het een economisch wonder”, verheugt de burgemeester van Fontjoncouse, Éric Brissot.

Ambassadeur van de lokale producten
“Met Gilles is vertrouwen al vijfentwintig jaar wederzijds. Hij is een geweldige ambassadeur. Het genereert voor ons loyale klanten, liefhebbers van kwaliteitsproducten, die hij stuurt naar de markten in Lézignan, Narbonne of Port-la-Nouvelle”, vertelde Jean-Baptiste Gaschard van de Ferme Carrus, gelegen in Mayronnes. Hij produceert kazen en vooral eieren voor de specialiteit van de chef: Carrus ei “verrot” met truffelsap.
Lees ook deze interessante artikels:
Het kookboek van de 14de tot de 21ste eeuw
Deze 7 menutrends geven de Europese horeca een boost
Voedingsleer op school in 2025: noodzaak of luxe?
De 5 redenen waarom zondag een ultieme keukendag is
5 seizoensstrategieën voor een horeca die altijd bloeit
Horeca succesformule: van droom naar drukbezochte zaak
Een relatie met een chefkok: 10 dingen die je moet weten
De “Dode Paard Theorie” in keukenmanagement anno 2025
Klachten los je voor goed op met dit 4-stappenplan
Sober Clubbing 2025: feesten zonder de kater
Vastenavond 2025: culinaire tradities van toen en nu
Een horecazaak succesvol starten: check deze 12 stappen
Ook in België lokale ambassadeurs
Ook België heeft lokale ambassadeurs zoals Gilles Goujon, namelijk “The Mastercooks of Belgium“. Ze toveren elke dag met de fantastische ingrediënten die ons land rijk is. Zij zijn het creatieve brein van de landelijke culinaire toekomst en bezorgen elke dag duizenden mensen een onvergetelijke smaakbeleving.
NOOR & NOOR
The Mastercooks of Belgium
Jeanne Gennar, Coffee with a Soul
Chef & Knife
BIOMARINE composteerbare rietjes
Bulles de Princesse
Restaurant Cédric
Weilandshof
Kyzoe Hosting & Design
Belgische Keurslagers
Lees meer over Gilles Goujon in Fontjoncouse.
Heb jij ook interessant nieuws, tips, weetjes, een inspirerend verhaal of een aanbieding? Stuur ons de link!
Deel dit blogartikel!
Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!
Bron: Le Parisien | Foto: TopSud News/Christian Goutorbe