Geen enkel horecabedrijf kan nog zonder een eigen website. Zelfs al verkoop je geen producten online, dan nog kan je met jouw website jouw bedrijf voorstellen en vertellen wat je te bieden hebt. Enkele tips.
Inhoudsopgave
Jouw website maken
Een website voor jouw horecazaak maken is een beetje als een huis bouwen. Je hebt een stukje grond nodig (de hosting), een adres (de domeinnaam) en een hoop bouwmaterialen om je huis te bouwen (de content of inhoud).
NOOR & NOOR
The Mastercooks of Belgium
Jeanne Gennar, Coffee with a Soul
Chef & Knife
BIOMARINE composteerbare rietjes
Bulles de Princesse
Restaurant Cédric
Weilandshof
Kyzoe Hosting & Design
Belgische Keurslagers
1- Claim een domeinnaam
Het adres van een website noemen we de domeinnaam. Heb je al een webadres in gedachten? Het is wel leuk om de naam van jouw zaak in een domeinnaam te zien veranderen.
Maar als de naam van jouw horecazaak lang, of moeilijk te spellen is, dan heb je misschien iets aan deze tip. gemeente of regio waar ze willen gaan eten.
Tip: Als mensen op zoek gaan naar een restaurant in een bepaalde stad, dan googlen ze in de meeste gevallen niet de naam van de zaak. De meest gebruikte sleutelwoorden in dit geval zijn ‘restaurant’ en de gemeente of regio waar ze willen gaan eten.

2- Regel de hosting van je website
Wie een website wil bouwen, moet ook aan de hosting denken. Dit is het beschikbaar maken van bestanden voor het internet.
Hiervoor heb je ruimte op een server nodig, want dat is waar je bestanden zullen staan. Aanbiedingen van gratis hosting zijn schering en inslag, maar echt niet aan te raden. Bekijk liever de mogelijkheden van een betrouwbaar hostingbedrijf.
5 seizoensstrategieën voor een horeca die altijd bloeit
In de horeca draait alles om het juiste moment. De wisseling van de seizoenen biedt niet alleen nieuwe ingrediënten en...
Horeca succesformule: van droom naar drukbezochte zaak
De horeca is een wereld van passie, creativiteit en hard werken. Het runnen van een succesvol restaurant, café of bar...
Een relatie met een chefkok: 10 dingen die je moet weten
Een relatie hebben met een chefkok klinkt misschien als een droom: heerlijke maaltijden, culinaire avonturen en een partner die altijd...
3- Laad de content op je website
Een website zonder tekst en foto’s stelt natuurlijk niet veel voor. Daarom heb je ook inhoud of content nodig.
Dat kunnen entertainende en interessante blogposts, handige instructievideo’s of alleszeggende infografieken zijn. Er bestaan verschillende systemen om je inhoud op je website te posten.
4- CMS
De meest actuele manier om een site te maken is het Content Management System of beter gekend als CMS. Je moet helemaal geen computerfreak zijn om hiermee aan de slag te kunnen gaan.
Je downloadt eigenlijk een site die een professioneel team voor je heeft gebouwd. Natuurlijk moet je wel nog de vormgeving, inhoud en gewenste functionaliteiten wijzigen en toevoegen. Zo kan je jouw site uitbreiden met een fotoalbum, kalender, forum of bijvoorbeeld een webwinkel.
Een CMS-website staat gewoon online en kan op elke computer worden bewerkt als je bent ingelogd. Onze persoonlijke voorkeur gaat naar WordPress. Heel gebruiksvriendelijk. En de manier waarop deze site is gemaakt.
Je kan de uitwerking uitbesteden aan een professionele webdesigner die naar jouw wensen luistert en dit in de gepaste vorm giet. Je website en/of webwinkel wordt volledig op maat gemaakt! Je kan dan na een korte opleiding jouw site verder onderhouden.
Lees ook deze interessante artikels:
Waar komt de 1 aprilvis vandaan? Weetjes en bizar recept van snoek
Het kookboek van de 14de tot de 21ste eeuw
Deze 7 menutrends geven de Europese horeca een boost
Voedingsleer op school in 2025: noodzaak of luxe?
De 5 redenen waarom zondag een ultieme keukendag is
5 seizoensstrategieën voor een horeca die altijd bloeit
Horeca succesformule: van droom naar drukbezochte zaak
Een relatie met een chefkok: 10 dingen die je moet weten
De “Dode Paard Theorie” in keukenmanagement anno 2025
Klachten los je voor goed op met dit 4-stappenplan
Sober Clubbing 2025: feesten zonder de kater
Vastenavond 2025: culinaire tradities van toen en nu
5- Een goede website is niet enkel mooi
Een mooie site brengt je bedrijf niet veel op als die niet bezocht wordt! Maak er op alle mogelijke manieren reclame voor.
Zorg dat je site of webwinkel goed gevonden kan worden in de zoekmachines. SEO of Search Engine Optimization is een hele kunst.
Je webbouwer of een gespecialiseerd SEO-agentschap adviseert hoe je content moet schrijven die door de zoekmachines opgepikt wordt.
Maak een pagina aan op sociale netwerken zoals Facebook, Twitter, Instagram,… Maar zorg ervoor dat die pagina’s enkel als ondersteuning dienen van je eigen website. Zij mogen geen doel op zich worden! Ook voor je Sociale Media kan je beroep doen op professionele ondersteuning.
Chefs in de kijker:
Young Master Igor Snyders: het verhaal van een autodidact
Young Master Seppe Bleus (31): een passie voor gastronomie
NOOR & NOOR heeft decennialange ervaring in het opzetten en runnen van horecazaken, speciaalzaken en het leveren van diverse diensten, zowel B2B als B2C.
De hoofdactiviteiten van NOOR & NOOR zijn Sociale Media Management, het bouwen en beheren van websites en webshops, SEO Content Writing of het schrijven van zoekmachinegerelateerde artikels, Virtuele Assistentie en Link Building via deze website.
Conclusie
Voor elk horecabedrijf, klein of groot, met simpele of complexe vereisten, met een beperkt of groot budget is een website een must en de ideale manier om de online aanwezigheid te versterken. Laat je hierbij helpen.
Deel dit blogartikel!
Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!
Bronnen: creativemarketing | claimjouwidee | combell | publi4you | WordPress