Met deze 3 tips voorkom je hangry bij je gasten en jezelf

5/5

Sinds 2019 is Horeca Webzine hét interactief online magazine met het allerlaatste nieuws, tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca. Maandelijkse nieuwsbrief aan 19.476 actieve abonnees. Klik en abonneer je ook; het is en blijft gratis!

hangry man restaurant food

Waarom worden we boos als we honger hebben? Harpers Bazaar zocht het uit. En ze plakten er een woord op: Hangry. Als horecaondernemer kan je wel iets leren uit dit onderzoek. We geven je ook drie tips om hangry te voorkomen bij je gasten.

Inhoudsopgave

Hangry

Volg jij weleens een crashdieet? Dan is dit je wellicht niet onbekend. Wie een streng dieet volgt, neemt enkel de hoeveelheid calorieën tot zich die het lichaam nodig heeft om normaal te functioneren. Valt het glucose level iets te laag uit, dan zie je dit terug in agressief en boos gedrag. 

Op de koop toe worden honger en boosheid door dezelfde genen gecontroleerd. Voor die boosheid bestaat er dus een Engels woord: Hangry. Het is een samentrekking van hunger (honger) en angry (boos). 

Dus wees gewaarschuwd, mocht je perse in die iets te kleine broek willen passen, kan dit gevolgen hebben voor de mensen om je heen.

Wetenschap

Bestaat hangry dus dus echt? Ja! In het Nederlands wordt het vertaald als hongerchagrijn. Het is een natuurlijke reactie van de hersenen op een lege maag. Er zijn verschillende mogelijke verklaringen. Zo zijn er in de hersenen specifieke neuronen die je vertellen wanneer je moet eten.

Als je dan niet direct eet, blijven deze neuronen actief en activeren ze ook andere hersengebieden waaronder die voor angst en stemming. Je hersenen gaan je lichaam steeds dringender vertellen dat je iets moet eten. Je wordt eigenlijk op een negatieve manier gemotiveerd om iets te eten: je wilt dat dat onrustige, negatieve gevoel weg gaat.

Lees ook deze interessante artikels:

Tekort aan glucose

Een tekort aan glucose – ook wel bloedsuiker – lijkt ook een rol te spelen. Een onderzoek aan de Ohio State University met stellen en voodoo-poppen liet bijvoorbeeld zien dat deelnemers met een laag bloedsuikerniveau op het moment van prikken de pop twee keer zo erg toetakelden als de groep met de hoogste bloedsuikerspiegel.

Je hersenen zijn namelijk afhankelijk van glucose als brandstof. Bij een tekort gaan de hersenen in spaarstand: een overlevingsmodus.

Minder cruciale hersenfuncties – zoals de zelfbeheersing – worden dan tijdelijk op een laag pitje gezet.

Daarnaast maakt je lichaam bij een glucosetekort ook de stresshormonen cortisol en adrenaline aan om de glucose-aanmaak te bevorderen. Je lichaam komt in een staat van paraatheid die vroeger vast van pas kwam als een mens hard moest werken voor of zoeken naar zijn eten. Maar tegenwoordig zorgt het enkel voor Hangry zijn.

bon box moments

Maak in 2025 maandelijks kans op een Box Bon Moments twv € 75

Dezelfde genen

Een andere verklaring is dat honger en boosheid door dezelfde genen worden gecontroleerd. Het product van één van die genen is een stof in de hersenen die vrijkomt als je honger hebt. Het stimuleert vraatzuchtig gedrag door in te spelen op verschillende receptoren in de hersenen.

Dezelfde stoffen en receptoren spelen ook een rol bij het reguleren van angst en agressie. Hangry zijn, lijkt dus een overlevingsmechanisme. Als onze hongerige voorouders vriendelijk anderen eerst lieten eten, hadden ze kunnen uitsterven. Die agressiviteit zien we ook bij dieren.

Tips om hangry te voorkomen bij de klanten

Sommige klanten worden chagrijnig als ze denken dat ze te lang moeten wachten op hun voorgerecht of bestelling. Ze hebben honger! 

Hoewel Hangry een natuurlijk verschijnsel is, waar ook je klant er niet echt iets aan kan doen, kunnen we het gelukkig wel voorkomen. En eigenlijk is dat heel gemakkelijk.

Tip 1: Snelle begroeting

Zorg ervoor dat klanten direct bij aankomst worden verwelkomd en, indien mogelijk, voorzien worden van een menukaart of een drankje.

Tip 2: Efficiënte bestellingen

Train het personeel om bestellingen snel en nauwkeurig op te nemen, zodat er geen onnodige vertragingen ontstaan.

Tip 3: Wachtertje

Zet bij het aperitief systematisch een eiwit- of vezelrijk ‘wachtertje’ voor. Of naargelang het soort horecazaak je hebt, olijfjes, kaas en/of fijne vleeswaren.

Tip 4: Tijdige updates

Informeer klanten over eventuele wachttijden voor tafels of gerechten, zodat ze weten wat ze kunnen verwachten. Houd ze ook op de hoogte van de voortgang van hun bestelling, vooral als er vertraging is.

Tip 5: Personeelsplanning

Zorg voor voldoende personeel tijdens piekuren om een snelle service te garanderen. Zorg ervoor dat de kwaliteit en snelheid van de service consistent zijn, zodat klanten weten wat ze kunnen verwachten en niet gefrustreerd raken door inconsistenties.

Tip 6: Menu-optimalisatie

Bied een selectie van gerechten die snel te bereiden zijn voor klanten die haast hebben of niet lang willen wachten.

Wat je zelf kan doen om hangry te voorkomen

Tip 1: Eet een stuk fruit

Fruit is dankzij de suiker een goede keuze als je al een beetje hangry bent. Snoep en andere snacks met veel suiker zorgen voor een korte suikerpiek. En daarom neem je die beter niet.

Tip 2: Stel beslissingen uit 

Behoort eten – om wat voor reden dan ook – even niet tot de mogelijkheden, weet dan in ieder geval dat je lichaam hard werkt om het glucoseniveau te stabiliseren. Volhouden dus. En bewaar moeilijke beslissingen of discussies liever voor een later moment. 

Ook als je niet chagrijnig wordt van honger, reageert je lichaam op een tekort aan voedingsstoffen in de vorm van vermoeidheid en concentratieproblemen.

Deel dit blogartikel! 

Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email
Geverifieerd door MonsterInsights