Joelfeest: kerststronk, varkentjes van marsepein en gebraiseerd everzwijn

5/5

Sinds 2019 is Horeca Webzine hét interactief online magazine met het allerlaatste nieuws, tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca. Maandelijkse nieuwsbrief aan 19.452 actieve abonnees. Klik en abonneer je ook; het is en blijft gratis!

Deze pagina werd geschreven in het Nederlands en kan dankzij een performant vertaalprogramma ook gelezen worden in het Frans, Engels en Spaans. Met onze excuses als er taalfouten in de tekst staan. Veel leesplezier!

25 december is in de Germaanse traditie de eerste dag van het Joelfeest en zonnewendefeest. Een feest ter ere van de zonnegod Frey. De oorsprong van het Christelijk kerstfeest, de kerststronk en de marsepeinen varkentjes. Ontdek hier dé weetjes omtrent het onstaan van het kerstfeest en het recept voor gebraiseerd everzwijn. 

Inhoudsopgave

Joelfeest

In de Germaanse traditie is 25 december de eerste dag van het Joelfeest en  zonnewendefeest. Een feest ter ere van de zonnegod Frey. Het duurde twaalf dagen, waarvan de kortste dag van het jaar de belangrijkste was. Men ontsteekt dan het Joelvuur en offert een everzwijn.

De boomstam die aangestoken wordt, blijft een lange tijd branden. Wellicht zijn de kerststronken bij de banketbakkers daar nu een herinnering aan.

Constantijn de Grote koppelde dit Germaanse feest aan de geboorte van Jezus en bepaalde dat Kerstfeest voortaan altijd op 25 december moest worden gevierd.

joelfeest boomstam horeca webzine
Joelfeest: kerststronk, varkentjes van marsepein en gebraiseerd everzwijn 2

Maak in 2025 maandelijks kans op een Box Bon Moments twv € 75

Symboliek

Het everzwijn of zwijn speelt al van oudsher in de symboliek een belangrijke rol. Het is het zinnebeeld van de lente en de zonneschijn waar men in deze midwintertijd en Joelfeest naar uitkijkt.

Een varken in de winter houden, was voor de mensen in de Lage Landen heel belangrijk om de winter goed door te komen. Een varken leefde van restafval en was goedkoop om te houden. Als de mensen door de voedselvoorraad heen waren konden ze door het varken gezond en wel de winter doorkomen. 

joelfeest varken horeca webzine

Geluksvarkens

De varkens(koppen) van marsepein doen denken aan geluksvarkens die men aan de god Freyr tijdens het Joelfeest offerde.

De Duitse uitdrukking “Schwein haben” betekent “geluk hebben” en herinnert nog aan het oude volksgeloof. Het varken was aan Freyr gewijd. De varkentjes in marsepein zijn daar een overblijfsel van. Marsepein is van amandelnoten gemaakt en verwijst dus ook naar de vruchtbare levenszaden. 

Aan Freyr als god van rijkdom herinneren ook nog de spaarvarkens. 

joelfeest freyr freya varken horeca webzine

Everzwijn

Sinds 2006 is het everzwijn steeds nadrukkelijker aanwezig in Vlaanderen. De ene onthaalt het dier op gejuich, de andere ziet het dier liever zo snel mogelijk weer verdwijnen. Feit is dat het everzwijn behoort tot het inheems wild en een verrijking kan vormen voor de biodiversiteit.

Verschillende namen

Naargelang de leeftijd krijgt het everzwijn verschillende namen: 

  • everjong (frisling): tot de leeftijd van 6 maanden;
  • bête rousse: van 6 maanden tot 1 jaar (heeft een rode vacht en weegt 15 tot 60 kg)
  • bête de compagnie: van 1 tot 2 jaar (60 tot 80 kg)
  • ragot of bête noire: op 2 jaar (zijn vacht wordt donker)
  • tiers-an: op 3 jaar
  • quartenier: op 4 jaar

Oudere varkens worden “porc entier”, “solitaire” of “ermite” genoemd.

Culinair 

Vooral het jonge dier is culinair interessant, hun vlees is zacht en bijzonder fijn van smaak. Hoe ouder het dier, hoe krachtiger de smaak van het vlees. 

Een jong everzwijn tot twee jaar oud hoeft niet gemarineerd te worden, oudere dieren wel. De bouten en koteletten zijn het fijnst en kunnen bereid worden zoals varkensvlees.

Joelfeest: kerststronk, varkentjes van marsepein en gebraiseerd everzwijn 3

Gebraiseerd everzwijn

Tijdens het Joelfeest wordt een everzwijn geofferd. Hierbij een klassiek recept.

Everzwijn-Horeca-Webzine-joelfeest

Deel dit blogartikel! 

Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email
Geverifieerd door MonsterInsights