De Nederlandse horecasector staat voor een aanzienlijke kans: door het verbeteren van het aanbod van alcoholvrij en alcoholarm bier kan de drankomzet met maar liefst 16% stijgen, wat neerkomt op een extra omzet van €437 miljoen.
Inhoudsopgave
Groeiende vraag naar alcoholvrije en alcholarme bieren
Alcoholvrij bier heeft de afgelopen jaren een opmerkelijke opmars gemaakt in Europa. Waar het ooit werd gezien als een flauw alternatief voor de traditionele bieren, hebben ze nu een prominente plaats veroverd in de Europese biercultuur.
Uit onderzoek van het Future of Food Institute blijkt dat de vraag naar alcoholvrije (0,0%) en alcoholarme (0,1% – 3,5%) bieren blijft toenemen, vooral onder jongere generaties. Generatie Z en millennials kiezen steeds vaker voor deze dranken, waarbij respectievelijk 23% en een significant percentage aangeeft hun alcoholconsumptie te willen verminderen.
Vanille Madagascar
Hotel-Restaurant De Kommel
Weilandshof
NOOR & NOOR
The Mastercooks of Belgium
Jeanne Gennar, Coffee with a Soul
Chef & Knife
Bulles de Princesse
Restaurant Cédric
Kyzoe Hosting & Design
Belgische Keurslagers
Definitie van alcoholvrij bier
De definitie van ‘alcoholvrij bier’ varieert binnen Europa en is afhankelijk van nationale wetgevingen. Hieronder een overzicht van de definities per land:
- Nederland: Bier mag als ‘alcoholvrij’ worden aangeduid als het maximaal 0,1% alcohol bevat. Bieren met een alcoholpercentage tussen 0,1% en 1,2% worden ‘alcoholarm’ genoemd.
- België en Duitsland: In deze landen mag bier als ‘alcoholvrij’ worden bestempeld als het tot 0,5% alcohol bevat.
- Spanje: Hier wordt bier met een alcoholpercentage tot 1% als ‘alcoholvrij’ beschouwd.
- Frankrijk en Italië: In deze landen mag bier met een alcoholpercentage tot 1,2% als ‘alcoholvrij’ worden aangeduid.
Deze variaties in definities kunnen leiden tot verwarring bij consumenten, vooral bij de import en export van alcoholvrije bieren tussen verschillende Europese landen.
Het is daarom belangrijk om bij de aankoop van alcoholvrij bier het etiket te controleren op het exacte alcoholpercentage, aangezien de aanduiding alcoholvrij niet in heel Europa hetzelfde betekent.
Lees in dit artikel meer over alcoholvrij bier en hoe het wordt gebrouwen.
Eten en filosofie: voeding en denkwijzen gaan hand in hand
In de afgelopen decennia hebben filosofen, sociologen en ethici zich steeds meer verdiept in de betekenis van voedsel en de...
Dit is wat geridderde topkok Cas Spijkers heeft nagelaten in 2011
Vandaag zou hij 79 zijn geworden. Maar wie denkt dat Cas Spijkers enkel zijn naam heeft gegeven aan de gereputeerde...
Recordaantal faillissementen onder Nederlandse restaurants verwacht in 2025
In 2025 wordt een recordaantal van 450 faillissementen onder Nederlandse restaurants voorspeld, een aanzienlijke stijging ten opzichte van de 199...
Ontdek hier 81 winterse comfortfoods uit de Europese unie
Comfortfood: gerechten die nostalgie oproepen, voldoening schenken en een gevoel van geborgenheid bieden. Laten we enkele populaire comfortfood-gerechten verkennen uit...
Ongelooflijk maar waar: sperziebonen zijn geen groenten
Wanneer je aan sperziebonen denkt, zie je waarschijnlijk een kleurrijk bord met gezonde groenten voor je. Maar wist je dat...
Huidige situatie in de horeca
Ondanks deze groeiende vraag blijft het aanbod van alcoholvrije en -arme bieren in veel horecagelegenheden beperkt. Wanneer dergelijke opties ontbreken, kiest 60% van de gasten voor frisdrank of water, wat resulteert in gemiste omzetkansen voor ondernemers.
Bovendien zijn de marges op alcoholvrije en -arme bieren gemiddeld 5% hoger dan op regulier bier en zelfs 12% hoger dan op frisdrank.
Young Master Seppe Bleus (31): een passie voor gastronomie
Financiële voordelen van een breder aanbod
Het uitbreiden van het assortiment met alcoholvrije en -arme bieren kan de drankomzet in de horeca met 16% verhogen, wat neerkomt op een potentiële extra omzet van €437 miljoen op nationaal niveau.
Daarnaast geeft meer dan 20% van de consumenten aan bij de keuze van een horecalocatie rekening te houden met het aanbod van dergelijke dranken. Een breder assortiment kan dus niet alleen de omzet per klant verhogen, maar ook nieuwe klanten aantrekken.
Thee en infusies van Jeanne Gennar prima vervangers van wijn
Thee en infusies maken net zo vrolijk als wijn, en kunnen een gerecht ook net zo optillen. Het assortiment van...
Het einde van de 600-urenregeling voor jobstudenten in de horeca
De afgelopen jaren heeft de Belgische horecasector voordeel kunnen halen uit de regeling die het mogelijk maakte om jobstudenten tot...
Met mes en vork op reis naar Istrië in 2025
Wanneer je denkt aan Istrië, komen misschien beelden van pittoreske heuveldorpen, turquoise wateren en Romeinse ruïnes in je op. Maar...
Consumentengedrag en trends
Naast de financiële voordelen speelt ook het veranderende consumentengedrag een rol. Steeds meer mensen kiezen bewust voor een gezondere levensstijl en matigen hun alcoholgebruik. Alcoholvrije en -arme bieren worden gezien als een sociaal acceptabel en smaakvol alternatief.
Uit het Nationaal Bieronderzoek blijkt dat de consumptie van alcoholvrij bier in Nederland blijft stijgen, met een groei van 7% in de afgelopen twee jaar.
Praktische stappen voor horecaondernemers
Om in te spelen op deze trend en de potentiële omzetstijging te realiseren, kunnen horecaondernemers de volgende stappen overwegen:
Uitbreiden van het assortiment
Introduceer een gevarieerd aanbod van alcoholvrije en -arme bieren, inclusief speciaalbieren, om aan diverse smaakvoorkeuren te voldoen.
Training van personeel
Zorg dat het personeel goed op de hoogte is van het assortiment en gasten actief kan adviseren over de beschikbare alcoholvrije en -arme opties.
Promotie en zichtbaarheid
Maak het aanbod duidelijk zichtbaar op menukaarten en in de zaak, en overweeg speciale acties of proeverijen om gasten kennis te laten maken met de verschillende opties.
Samenwerking met brouwerijen
Werk samen met brouwerijen die gespecialiseerd zijn in alcoholvrije en -arme bieren om een kwalitatief hoogstaand en gevarieerd aanbod te garanderen.
NOOR & NOOR heeft decennialange ervaring in het opzetten en runnen van horecazaken, speciaalzaken en het leveren van diverse diensten, zowel B2B als B2C.
Voor de uitvoering van de activiteiten doet NOOR & NOOR beroep op vernieuwende inzichten en ideeën van jonge marketeers voor het beheer van je sociale media en werkt nauw samen met gespecialiseerde partners voor de technische aspecten van de opdrachten, maar ook met jou voor accurate en recente content.
De hoofdactiviteiten van NOOR & NOOR zijn Sociale Media Management, het bouwen en beheren van websites en webshops, SEO Content Writing of het schrijven van zoekmachinegerelateerde artikels, Virtuele Assistentie en Link Building via deze website.
Conclusie
De verschuiving in consumentengedrag richting alcoholvrije en -arme bieren biedt de Nederlandse horeca een unieke kans om zowel in te spelen op de veranderende vraag als de omzet significant te verhogen.
Door proactief het assortiment uit te breiden en deze dranken actief te promoten, kunnen horecaondernemers niet alleen voldoen aan de wensen van de moderne consument, maar ook profiteren van de financiële voordelen die deze trend met zich meebrengt.
Deel dit blogartikel!
Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!