De 8 typische wijnen uit de Elzas (Alsace)

5/5

Sinds 2019 is Horeca Webzine hét interactief online magazine met het allerlaatste nieuws, tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca. Maandelijkse nieuwsbrief aan 21.026 abonnees. Klik en abonneer je ook; het is en blijft gratis!

Deze pagina werd geschreven in het Nederlands en kan dankzij een performant vertaalprogramma ook gelezen worden in het Frans, Engels en Spaans. Met onze excuses als er taalfouten in de tekst staan. Veel leesplezier!

Update 07/07/2023

De wijnen uit de Elzas worden vernoemd naar de druiven waarvan ze zijn gemaakt. Elke druif heeft een eigen herkenbare smaak. Van strak droge tot uitgesproken zoete dessertwijnen, er is voor ieder wat wils. De wijnen zijn herkenbaar door de lange, slanke flessen, die ook wel “Flûtes d’Alsace” worden genoemd. En dan is er ook nog de crémant, geen druif maar wel een uitzonderlijke wijn.

Elzas (Alsace)

De Elzas, in het Frans ‘Alsace‘ is honderd procent Frans grondgebied, maar doet hier en daar Duits aan. Niet zo gek, want het gebied in het noordoosten van Frankrijk ligt pal tegen Duitsland aan.

Het wordt in het westen begrensd door de Vogezen en in het oosten afgescheiden van Duitsland door de Rijn. De Elzasser wijngaarden liggen in een strook van 120 kilometer lang en slechts 4 kilometer breed en nemen een unieke plaats in onder de Franse wijngebieden.

Bovendien is de Elzas in het verleden nogal vaak van ‘eigenaar’ gewisseld. En dat resulteert in een culturele blend. Vakwerkhuizen, fleurige bloembakken en regionale gerechten zoals flammkuchen roepen dat Duitse beeld op, maar er zijn talloze kenmerken die de streek echt Frans maken. De Elzassers zelf zitten niet te wachten op welk etiket dan ook. Zij noemen hun streek uniek en gelijk hebben ze. De Alsace heeft immers het beste van twee werelden!

Dat is even begrijpelijk als de druivensoorten, die voor de wijnproductie gebruikt worden, namen dragen als Riesling, Gewürztraminer of Sylvaner. Deze druiven, die uitsluitend in de Elzas voorkomen, worden gebruikt voor uitstekende, en heerlijk verfrissende witte wijnen. Maar er is meer.

Pinot Blanc

Deze pinot is het jonge broertje van de Pinot Gris, die ook weer familie is van de Pinot Noir. De smaak van een Pinot Blanc uit de Elzas herken je aan de ronde, romige fruittonen, die doen denken aan appeltjes en perzik, met een verleidelijk zacht tintje.

Deze wijn is de trouwe vriend van mosselen en asperges, maar combineert ook goed met veel andere (lichte) maaltijden met vis of gevogelte, salades en quiches.

Daarnaast is de Pinot Blanc door zijn zachte smaak een aangename verfrisser bij romige gerechten. Ook lekker bij de borrel met een smeuig kaasje. Pinot blanc en de druif auxerrois worden vaak samen gemixt en dan staat er Pinot Blanc of Pinot op de fles. Ook wordt pinot blanc vaak gebruikt voor de basiswijn van de Crémant d’Alsace.

alsace elzas wijnen wijn horeca webzine wijnhandel

Pinot Gris

Eigenlijk nergens anders presenteert een Pinot Gris zich zo rijk en compleet als in de Elzas. Dit maakt de Pinot Gris d’Alsace een wijn die je bijna blind kan herkennen, met een spannende mix van florale, fruitige en kruidige aroma’s.

Aan tafel is de Pinot Gris d’Alsace multi-inzetbaar. Het is een wijn om de wereld mee rond te koken. Het hoge smaakgehalte met exotische en kruidige aroma’s zorgt ervoor dat deze wijn uit de Elzas moeiteloos combineert met rijke gerechten, van zoet tot pittig. Artisjok, kokos, koriander, kerrie, pompoen, hete pepers en hartige gerechten met zoet fruit, een Pinot Gris d’Alsace weet er raad mee.

Pinot Gris d’Alsace kan op verschillende temperaturen geschonken worden. Hoe kouder, des te lichter en strakker hij smaakt. Schenk je hem warmer, dan wordt hij rijker en ronder.

Pinot Noir

Pinot Noir d’Alsace staat bekend om zijn aroma’s van rood fruit. Net zoals bij riesling, is pinot noir een druif die zich aanpast aan het klimaat en de bodem waarop hij groeit – ook wel ‘terroir-gevoelig’ genoemd. De wijnen van deze druif kunnen dus veel van elkaar verschillen in smaak. Extra spannend om te proeven dus!

Pinot Noir d’Alsace kan variëren van een lichte, soepele, helderrode wijn met de vrolijke smaak van viooltjes, frambozen en kersen, tot een vollere wijn, die op eikenhout is gerijpt. Serveer deze wijnen uit de Elzas licht gekoeld.

In Nederland en België is de Pinot Noir d’Alsace nog iets minder bekend. Af en toe tref je hem aan in de supermarkt. Bij de betere slijterij, wijnhandel of wijnwebwinkels vind je hem sowieso.

Riesling

De Riesling is het paradepaardje van de Elzas. Niet voor niets wordt hij hier ‘de koning’ genoemd. Riesling met een Grand Cru status is een bewaarwijn die er op fles vele jaren op vooruit kan gaan.

Riesling d’Alsace is vaak wat aromatischer dan Rieslings uit andere gebieden, dit komt vooral door het zonnige klimaat en de enorme variatie aan bodemtypes waarop de druif staat aangeplant zoals kalk, leisteen, graniet of mergel (ook wel ‘terroir’ genoemd).

Aan tafel is Riesling een echte alleskunner. Met zijn subtiele aroma’s en frisse zuren sluit deze wijn uit de Elzas bijvoorbeeld prachtig aan bij vis, schaal- en schelpdieren. Maar hij voelt zich ook op zijn gemak bij gevogelte en wit vlees. Een gastronomische wijn bij uitstek.

Gewürztraminer

Zonder twijfel is de Gewurztraminer de meest herkenbare druif uit de Elzas. Gewürz staat in het Duits voor kruidig, wat een belangrijk kenmerk is voor deze geurige witte druif. Bij deze wijnen stuiven de geuren van mango, lychee en rozen werkelijk het glas uit. Alle zintuigen worden op scherp gezet!

Een Gewurztraminer d’Alsace is te herkennen aan de aroma’s van rijper fruit en een lichte zwoelheid. Deze wijnen zijn echte krachtpatsers en combineren het beste met gerechten met pit. Denk aan een Thaise curry, maar ook maar ook een krachtige maaltijdsalade met blauwe kaas. Een klassieke combinatie in de Elzas is een Gewurztraminer met munsterkaas, vaak geserveerd met wat kummel erbij.

Horeca Webzine magazine horeca horecamagazine

Abonneer je gratis op Horeca Webzine en ontvang op de eerste zaterdag van de maand in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca. Per direct ontvang je ook kortingen bij de Premium Partners. Het gehele jaar door maak je ook maandelijks kans op een gift van de Community Partners.

Sylvaner 

Sylvaner, soms ook wel Silvaner genoemd, is waarschijnlijk de minst bekende druif uit de Elzas, maar daarom niet minder van kwaliteit. Deze druif combineert het prettig drinkbare van de pinot blanc met het wat strakkere karakter van de Riesling.

De druif rijpt laat en dat geeft de wijn veel zuren en een laag alcoholgehalte. Het is daarmee een echte zomerwijn.

In Nederland is de Sylvaner nog iets minder bekend, maar bij de betere slijterij-wijnhandel of wijnwebwinkels vind je hem wel.

Muscat d’Alsace

De Muscat d’Alsace is in tegenstelling tot de Muscats uit Zuid-Frankrijk geen zoete dessertwijn, maar een droge wijn die fantastisch combineert met allerlei groentegerechten.

Het klinkt misschien een beetje gek, maar Muscat is de enige droge wijn die echt naar druif smaakt. Dat pure fruit, in combinatie met verleidelijke bloesemaroma’s en zijn zachte zuren maken deze wijn uit de Elzas extra lekker om in de lente te drinken. Solo, bij salades en, net als in de Elzas zelf, bij verse, witte asperges.

In Nederland is de Muscat d’Alsace nog iets minder bekend. Af en toe tref je hem aan in de supermarkt. Bij de betere slijterij, wijnhandel of wijnwebwinkels vind je hem sowieso.

Crémant d’Alsace

Geen druif, maar wel één van de meest bijzondere wijnen van de Elzas: de Crémant d’Alsace. Een elegante, mousserende wijn.

In Frankrijk zijn ze gek op Crémant d’Alsace. Daar is het, na Champagne, de meest gedronken mousserende wijn. Voor thuisconsumptie staat deze bubbel bij de Fransen zelfs op nummer 1.

De delicate Crémant d’Alsace wordt op traditionele wijze gemaakt, meestal van Pinot Blanc, maar ook van Pinot Gris, Riesling of Chardonnay. Ook zeer geliefd is de Rosé Crémant d’Alsace. Crémant d’Alsace is ideaal als feestelijk aperitief, eventueel met een lichte amuse erbij, maar ook heerlijk bij een gerecht met vis.

Deel dit blogartikel! 

Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email
Geverifieerd door MonsterInsights