Welke wijn bij wild met zoete garnituur?

5/5

Sinds 2019 is Horeca Webzine hét interactief online magazine met het allerlaatste nieuws, tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca. Maandelijkse nieuwsbrief aan 21.026 abonnees. Klik en abonneer je ook; het is en blijft gratis!

Deze pagina werd geschreven in het Nederlands en kan dankzij een performant vertaalprogramma ook gelezen worden in het Frans, Engels en Spaans. Met onze excuses als er taalfouten in de tekst staan. Veel leesplezier!

wijn wild zoete garnituur horeca webzine

Eerste publicatie: 13 december 2023

Al hoeft dit niet, bij wild serveert men veelal een zoete garnituur. En dan rijst de vraag welke wijn men daar wel het best bij serveert.

Inhoudsopgave

Zoete garnituur

Bij wild, zo is de algemene opvatting, serveert men een garnituur van zoete vruchten, rode bosbessen, cranberry’s, stoofpeertjes, gemengde compotes,…

In wezen stamt dit uit de Duitse keuken. Achttiende-eeuwse reizigers uit Engeland en Frankrijk die in Duitsland te gast waren, vermeldden met enige verbazing deze zoete begeleiding bij wildgerechten. In Frankrijk stond men hier altijd afwijzend, en de laatste tijd nog aarzelend tegenover.

Horeca Webzine Gans Kerst kerstgans
Zet eens een gans op de kerstdis. Klik op de foto voor het recept.

Wijn

Het is de wijn die de diepste oorzaak is van de verschillende tradities. In het witte-wijnland Duitsland dronk en drinkt men nog altijd, vaak ietwat mollige, witte wijn bij wild. En dan is er geen enkele wanklank met compote of zoete garnituur.

Met een rode wijn is er echter altijd een zekere wrijving. Men moet dan ook zeker geen slok rode wijn nemen na een hapje appelmoes. De tannine in de rode wijn zal wat al te scherp aankomen. 

En een rode Bordeaux zal alle aantrekkelijkheid verliezen. Beaujolais of Bourgogne is daar wat makkelijker in. Ook een Rhône-wijn met zijn soms iets zoete kruidigheid kan er wel tegen. 

Niet steeds zoete garnituur

Bij wild hoeft niet perse zoete garnituur. Seizoensgroenten zoals witloof en spruitjes smaken heerlijk bij haas en fazant, bij hert en wildzwijn, en benadeelt de wijn zeker niet. Net zo min trouwens als bleekselderij, dat zelfs elke rode wijn flatteert.

Geef een mooie rode wijn de eer die hem toekomt, wees voorzichtig met zoete garnituren of serveer een mooie mollige witte wijn.

Nog enkele tips

Ook wij krijgen vaak de vraag welke wijn het beste past bij wildgerechten. En daarom geven we hier enkele handige tips als het gaat om het combineren van wild en wijn. Volg je de twee tips, dan kan het eigenlijk niet misgaan.

Tip 1: Bepaal het smaakgehalte van het gerecht.

Kies voor een wijn die qua smaakgehalte overeenkomt met het smaakgehalte van je gerecht. Zo gaan krachtige wijnen perfect samen met een rug van everzwijn die ook krachtig van smaak is.

Schenk je daarentegen een krachtige wijn bij een gebraden fazant dan zal de wijn de verfijnde smaak van dit gerecht volledig overstemmen. Andersom zal een lichte en elegante wijn niet goed tot uiting komen naast dat krachtige everzwijn.

Samengevat: krachtige wijnen bij krachtige wildgerechten en lichte, elegante wijnen bij de wat meer verfijnde gerechten.

Tip 2: hou rekening met de bereidingswijze

Een gegrild stuk vlees met een krokant korstje vraagt om een andere wijn dan een zalvende stoofpot. Het mondgevoel dat een gerecht karakteriseert speelt een belangrijke rol bij het kiezen van de juiste wijn. Zowel gerechten als wijnen bewegen op een schaal tussen een “strak” en “filmend” mondgevoel.

Denk bij een strakke smaak bijvoorbeeld aan een schijf citroen en bij filmend aan een romige soep. Bij wijnen geven tannines en zuren een strak mondgevoel en het ontbreken hiervan veroorzaakt daarentegen een romig en filmend mondgevoel.

Het advies is om ook hier te gaan voor overeenstemming: een gerecht met een strak mondgevoel vraagt om een “strakke wijn” en bij een gerecht met een filmend mondgevoel past vanzelfsprekend een ‘filmende wijn’.

NOOR & NOOR heeft decennialange ervaring in het opzetten en runnen van horecazaken, speciaalzaken en het leveren van diverse diensten, zowel B2B als B2C. 

Voor de uitvoering van de activiteiten doet NOOR & NOOR beroep op vernieuwende inzichten en ideeën van jonge marketeers en micro-influencers voor het beheer van je sociale media.

NOOR & NOOR werkt nauw samen met gespecialiseerde partners voor de technische aspecten van de opdrachten, maar ook met jou voor accurate en recente content.

De hoofdactiviteiten van NOOR & NOOR zijn Sociale Media Management, het bouwen en beheren van websites en webshops, SEO Content Writing of het schrijven van zoekmachinegerelateerde artikels, Virtuele Assistentie en Link Building via deze website. 

Wijnsuggesties per soort wild

Edelhert

Omdat het vlees van edelhert wat steviger smaakt dan dat van ree combineert edelhert het beste met een warme, wat stoerdere wijn die hoog op smaak is. Denk hierbij aan een Barolo uit Italië. Een mooie Chianti Classico en Vino Nobile di Montepulciano komen eveneens in aanmerking. Ook goede opties zijn een Malbec of een stoere rode Bourgogne.

Eend

Bij gerechten met eendenborstfilet doen rode wijnen waarin de Cabernet Sauvignon of Merlot druiven domineren het goed. Een stevige rode Bourgogne zoals Côte de Beaune of Côte de Nuits is er ook niet verkeerd bij. Of ga voor een mooie droge rosé uit Navarra of Corbières. Bij gebraden wilde eend met saus waarin vruchten naar voren komen is een Chileense Carmenère en Argentijnse of Chileense Malbec heerlijk.

Fazant

Bij gesmoorde fazant met zuurkool is Chardonnay uit vele windstreken lekker. Ook een Pinot Gris uit de Elzas of een Grauburgunder uit Oostenrijk of Duitsland. Rode wijnen van de Pinot Noir druif uit Chili, Frankrijk en Zuid-Afrika. Zachte rode wijnen als Volnay, Pommard en Saint Emilion leveren vaak harmonieuze combinaties op met fazant. Als wit: Bourgogne, Hermitage en Graves. 

Een prettige verrassing is om een gebraden fazantje te laten vergezellen door een halfdroge Riesling. Nog gedurfder: schenk er een weelderig-kruidige Gewürztraminer bij.

Haas

Bij hazerug passen vele mooie rode wijnen. Persoonlijk vind ik een Franse Pinot Noir erg lekker bij dit gerecht. Komen er vruchten zoals bijvoorbeeld bessen of appel in het gerecht voor, dan is een lekkere Beaujolais Villages een aanrader. Bij hazepeper past dan weer beter een Malbec uit Argentinië of een stevige Italiaan van de Primitivodruif.

Wild konijn

Bij wild konijn kan je zowel witte als lichte rode wijn serveren. Kies als witte wijn een Pinot Gris of Pinot Grigio. Crozes Hermitage Blanc en een witte Côtes de Provence zijn eveneens aangename begeleiders. Kies als rode wijn een Valpolicella Classico of Sangiovese uit Italie.

wild stoofpot hert zoete garnituur wijn horeca webzine

Wildstoofpotjes

Ook bij stoofpotjes drinken we een stoere wijn zoals een Malbec uit Argentinië, Gigondas, Chateauneuf du Pape of Nebbiolo.

Wildpâté

Omdat wildpâté meestal wordt geserveerd als voorgerecht ga je best niet te hoog op smaak zitten met de begeleidende wijn. Lekker is een Rioja Crianza of een soepele rode Bordeaux. Serveer je wildpâté met een mooie rosé uit de Provence dan zal je zeker indruk maken!

Horeca Webzine magazine horeca horecamagazine

Abonneer je gratis op Horeca Webzine en ontvang op de eerste zaterdag van de maand in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca. Per direct ontvang je ook kortingen bij de Premium Partners. Het gehele jaar door maak je ook maandelijks kans op een gift van de Community Partners.

Meer tips

Heb je meer tips, deel ze in onze groep.

Deel dit blogartikel! 

Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email
Geverifieerd door MonsterInsights