Beheers de inflatie met deze 5 praktische strategieën

5/5

Sinds 2019 is Horeca Webzine hét interactief online magazine met het allerlaatste nieuws, tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca. Maandelijkse nieuwsbrief aan 21.026 abonnees. Klik en abonneer je ook; het is en blijft gratis!

Deze pagina werd geschreven in het Nederlands en kan dankzij een performant vertaalprogramma ook gelezen worden in het Frans, Engels en Spaans. Met onze excuses als er taalfouten in de tekst staan. Veel leesplezier!

inflatie-economie-chef-knife

Omgaan met de gevolgen van inflatie en economische schommelingen kan uitdagend zijn, vooral voor ondernemers in de horeca. Hier zijn enkele praktische strategieën die je kan overwegen om deze uitdagingen te beheersen.

Inhoudsopgave

Inflatie 

In 2024 blijft inflatie een grote uitdaging voor de horeca in de wereld. Hoewel de algemene inflatie iets is afgenomen ten opzichte van de pieken in de voorgaande jaren, kampen horecaondernemers nog steeds met aanzienlijke kostenstijgingen. De prijzen van energie, inkoop, en vooral personeel zijn de belangrijkste factoren die deze druk veroorzaken.

Het is voor veel horecabedrijven echter moeilijk om deze stijgende kosten volledig door te berekenen aan hun klanten. Slechts ongeveer een derde van de horecaondernemers kan de kostenstijgingen naar aanleiding van de inflatie volledig aan gasten doorrekenen zonder significant klantverlies.

Vooral restaurants en cafés hebben hier moeite mee, omdat klanten prijsgevoelig zijn en bij te hoge prijzen mogelijk wegblijven. Dit zet de winstmarges onder druk, vooral nu er ook nog coronaschulden moeten worden afgelost​.

Gevolgen van de inflatie voor de horeca

De inflatie in 2024 heeft verstrekkende gevolgen voor horecaondernemers in heel Europa, en de uitdagingen variëren afhankelijk van het land en de specifieke sector binnen de horeca.

Ondanks deze uitdagingen blijft de horeca in sommige regio’s groeien, maar vooral hotels hebben het makkelijker om kosten door te berekenen vanwege minder prijsgevoeligheid van toeristen​. In de hele sector blijft echter onzekerheid heersen, met name over de duur van de inflatie en de langetermijneffecten op consumentenuitgaven.  De belangrijkste gevolgen zijn:

Hogere kosten 

Zowel de stijgende energieprijzen als de hogere lonen vormen een enorme druk op de horeca in Europa. Personeelskosten zijn een bijzonder grote factor, vooral in West-Europese landen waar minimumlonen stijgen of waar er schaarste is aan gekwalificeerd personeel​. Dit dwingt ondernemers om hun prijzen te verhogen, maar dit gaat niet altijd samen met hogere winstmarge.

Winstmarges onder druk

Veel horecabedrijven kunnen hun gestegen kosten niet volledig doorberekenen aan klanten, vooral in restaurants en cafés, waar prijsgevoeligheid een rol speelt. Dit geldt vooral in landen als Nederland, Duitsland, en Frankrijk​. We hebben hier een volledig artikel aan besteed hoe het wel kan.

Hierdoor blijven de winstmarges krap, en sommige bedrijven worden gedwongen om andere kosten te besparen of hun bedrijfsvoering te herstructureren.

Afname van het aantal klanten

Door de inflatie hebben consumenten minder besteedbaar inkomen, waardoor ze minder vaak uit eten gaan of andere horecadiensten gebruiken. Dit is vooral zichtbaar in Zuid-Europa, waar de economische druk op huishoudens sterker is en consumenten vaker kiezen voor goedkopere alternatieven of thuisblijven​.

Toename van faillissementen

In landen zoals Italië en Spanje, waar veel horeca-ondernemers te maken hebben met schulden die zijn opgebouwd tijdens de coronapandemie, worden faillissementen steeds waarschijnlijker. Dit wordt versterkt door de verplichting om opgebouwde schulden af te lossen, in combinatie met de inflatiedruk​.

Creativiteit en innovatie

Sommige ondernemers reageren op de inflatie door creatiever te worden met hun aanbod. Ze kiezen voor goedkopere ingrediënten, efficiëntere menu-opties of technologische innovaties om kosten te besparen. Vooral in steden met een sterke toeristische sector zien we dat bedrijven proberen te differentiëren door bijvoorbeeld lokaal geproduceerde of duurzame producten aan te bieden​. 

6 praktische strategieën om de inflatie te beheersen

Hier zijn enkele praktische strategieën die je kan overwegen om de inflatie en de economische schommelingen te beheersen.

Prijsaanpassingen en menu-optimalisatie

  • Herzie regelmatig je prijzen om de inflatie te beheersen.

Overweeg regelmatig je prijzen te herzien om de stijgende kosten voor ingrediënten en personeel te compenseren om de inflatie en de economische schommelingen te beheersen. Dit moet echter zorgvuldig worden uitgevoerd om klanten niet af te schrikken.

  • Optimaliseer je menu met seizoensgebonden en lokale producten 

Identificeer gerechten die hoge winstmarges hebben of die kunnen worden gemaakt met goedkopere ingrediënten zonder de kwaliteit te verminderen. Overweeg seizoensgebonden en lokale ingrediënten om kosten en de inflatie te beheersen.

Kostenbeheer

  • Beheer je voorraad op een efficiënte manier.

Verminder voedselverspilling door slim voorraadbeheer, zoals ‘just-in-time’-leveringen en het beter volgen van hoeveelheden en houdbaarheidsdata.

  • Verlaag je operationele kosten.

Om de inflatie en de economische schommelingen te beheersen, verlaag je best je operationele kosten. Dat kan door te investeren in energiezuinige apparatuur en verlichting. Zo bespaar je op lange termijn, vooral tijdens periodes van stijgende energieprijzen.

  • Onderhandel met je leveranciers.

Probeer langdurige contracten met vaste prijzen af te sluiten of onderhandel over kortingen bij grote bestellingen om stijgende kosten te temperen.

Diversificatie van inkomstenstromen

  • Overweeg catering en afhaalmaaltijden.

Overweeg om naast je reguliere restaurantactiviteiten ook catering- of bezorgdiensten aan te bieden. Dit kan helpen om een bredere klantenkring aan te trekken en extra inkomsten te genereren.

  • Zet eigen evenementen en/of samenwerkingen op.

Organiseer speciale evenementen of werk samen met andere bedrijven in je regio om gezamenlijke promoties te organiseren, wat voor extra zichtbaarheid en inkomsten kan zorgen.

Klantenbinding en marketing

  • Zorg voor loyaliteitsprogramma’s.

Het behouden van bestaande klanten kan effectiever zijn dan het aantrekken van nieuwe. Investeer in klantenbinding via loyaliteitsprogramma’s, kortingen of speciale aanbiedingen voor vaste gasten. 

  • Zet in op online marketing.

Verhoog je zichtbaarheid via online platforms en sociale media. Overweeg bijvoorbeeld ook online bestellingen en leveringen om klanten te bereiken die niet fysiek in je restaurant kunnen komen.

NOOR & NOOR heeft decennialange ervaring in het opzetten en runnen van horecazaken, speciaalzaken en het leveren van diverse diensten, zowel B2B als B2C. 

Voor de uitvoering van de activiteiten doet NOOR & NOOR beroep op vernieuwende inzichten en ideeën van jonge marketeers en micro-influencers voor het beheer van je sociale media.

NOOR & NOOR werkt nauw samen met gespecialiseerde partners voor de technische aspecten van de opdrachten, maar ook met jou voor accurate en recente content.

De hoofdactiviteiten van NOOR & NOOR zijn Sociale Media Management, het bouwen en beheren van websites en webshops, SEO Content Writing of het schrijven van zoekmachinegerelateerde artikels, Virtuele Assistentie en Link Building via deze website. 

Financiële planning en reserves

  • Hou je cashflow nauwlettend in de gaten. 

Zorg ervoor dat je een noodfonds opbouwt om onvoorziene schommelingen op te vangen.

  • Ga een lening aan voor herstructurering.

Als je schulden hebt, kan je overwegen om je leningen te herstructureren met gunstigere rentetarieven, vooral wanneer de inflatie stijgt en de kosten toenemen.

Innovatie en automatisering

  • Automatiseer je processen.

Overweeg te investeren in technologie om operationele kosten te verminderen, zoals het automatiseren van reserveringen, voorraadbeheer en kassasystemen.

  • Volg de trends.

Blijf op de hoogte van trends in de horeca en pas je aan aan veranderende klantverwachtingen. Bijvoorbeeld, meer vraag naar plantaardige gerechten of duurzame opties kan nieuwe klanten aantrekken.

Horeca Webzine magazine horeca horecamagazine

Abonneer je gratis op Horeca Webzine en ontvang op de eerste zaterdag van de maand in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca. Per direct ontvang je ook kortingen bij de Premium Partners. Het gehele jaar door maak je ook maandelijks kans op een gift van de Community Partners.

Conclusie 

Door flexibel te blijven en strategisch te handelen, kan je beter omgaan met inflatie en economische schommelingen. Het draait om slimme kostenbeheersing, klantgerichtheid en voortdurende aanpassing aan de marktomstandigheden.

Deel dit blogartikel! 

Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email
Geverifieerd door MonsterInsights