Het einde van de 600-urenregeling voor jobstudenten in de horeca

5/5

Sinds 2019 is Horeca Webzine hét interactief online magazine met het allerlaatste nieuws, tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca. Maandelijkse nieuwsbrief aan 19.461 actieve abonnees. Klik en abonneer je ook; het is en blijft gratis!

Deze pagina werd geschreven in het Nederlands en kan dankzij een performant vertaalprogramma ook gelezen worden in het Frans, Engels en Spaans. Met onze excuses als er taalfouten in de tekst staan. Veel leesplezier!

jobstudenten horeca belgië

De afgelopen jaren heeft de Belgische horecasector voordeel kunnen halen uit de regeling die het mogelijk maakte om jobstudenten tot 600 uur per kalenderjaar in te schakelen. Dit was een cruciale maatregel, vooral tijdens piekperiodes zoals de zomermaanden of feestdagen. Maar sinds 1 januari 2025 is de regeling veranderd, en mogen jobstudenten niet langer 600 uur werken in de horeca. Deze wijziging roept vragen op bij zowel werkgevers als werknemers: wat betekent dit voor de sector, en hoe kunnen bedrijven en studenten zich aanpassen?

Inhoudsopgave

Wat was de 600-urenregeling voor jobstudenten?

De 600-urenregeling voor jobstudenten werd in België ingevoerd als een uitzondering op de algemene regels voor studentenarbeid. In plaats van de standaard 475 uren konden jobstudenten in de horecasector tot 600 uur per jaar werken tegen verminderde sociale bijdragen.

Dit was vooral aantrekkelijk voor jobstudenten die een vaste bijverdienste wilden combineren met hun studies, en het gaf horeca-uitbaters de flexibiliteit die ze nodig hadden om in te spelen op wisselende drukte.

Waarom is de regeling voor afgeschaft?

Er zijn verschillende redenen waarom de 600-urenregeling is afgeschaft. Enerzijds was er kritiek in België dat de regeling oneerlijk was tegenover andere sectoren waar studenten slechts 475 uur mochten werken. Anderzijds wilden beleidsmakers meer uniformiteit brengen in de regelgeving. 

Bovendien werd de 600-urenregeling voor jobstudenten door sommigen gezien als een tijdelijke ondersteuning tijdens economische crisissen, en vonden zij dat de horeca nu meer duurzame oplossingen moet zoeken.

Minder verdienen

In België zijn ook de regels voor jobstudenten die fiscaal ten laste willen blijven van hun ouders per 1 januari 2025 gewijzigd. Het maximumbedrag aan netto bestaansmiddelen dat een jobstudent mag hebben om fiscaal ten laste te blijven, is verlaagd.

Voor het inkomstenjaar 2025 bedraagt dit grensbedrag 4.100 euro voor kinderen ten laste van gehuwde of wettelijk samenwonende ouders. Voor alleenstaande ouders is de grens 5.930 euro per kind ten laste, en 7.520 euro wanneer het kind gehandicapt is. 

Deze verlaging betekent dat jobstudenten minder mogen verdienen om de fiscale tenlasteneming door hun ouders te behouden. Het is belangrijk voor zowel jobstudenten als ouders om deze nieuwe grensbedragen in acht te nemen bij het plannen van jobstudentenarbeid en het inschatten van inkomsten, om onverwachte fiscale gevolgen te voorkomen.

Wat zijn de gevolgen voor de horeca?

De afschaffing van de 600-urenregeling voor jobstudenten heeft een directe impact op de horecasector. Hier zijn enkele belangrijke gevolgen:

Minder flexibiliteit

Met de afschaffing van de 600-urenregeling voor jobstudenten moeten horecazaken nu creatiever omgaan met hun personeelsplanning. Ze kunnen minder sterk leunen op jobstudenten om gaten in hun schema op te vullen.

Hogere personeelskosten

Wanneer jobstudenten hun limiet van 475 uur bereiken, moeten werkgevers kiezen voor reguliere werknemers, wat vaak duurder is door hogere sociale bijdragen en loonkosten.

Grotere druk op vaste medewerkers

Met de afschaffing van de 600-urenregeling vreest de horecasector dat de de extra ondersteuning van jobstudenten zal wegvallen en dat de werkdruk voor vaste medewerkers zal toenemen, vooral tijdens drukke periodes.

Impact op jobstudenten

Jobstudenten die afhankelijk waren van het hogere aantal uren om hun studies en levensonderhoud te bekostigen, moeten nu door de de afschaffing van de 600-urenregeling voor jobstudenten op zoek naar alternatieven of meerdere jobs combineren.

bon box moments

Maak in 2025 maandelijks kans op een Box Bon Moments twv € 75

Wat zijn de alternatieven?

Hoewel de afschaffing van de 600-urenregeling een uitdaging vormt, zijn er manieren waarop horecazaken en studenten zich kunnen aanpassen:

Betere personeelsplanning

Door efficiëntere planning kunnen werkgevers het aantal overuren en personeelskosten beperken. Tools zoals personeelsplanningssoftware kunnen hierbij helpen.

Focus op vaste werknemers

Werkgevers kunnen investeren in het aantrekken en behouden van vaste werknemers door aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden en doorgroeimogelijkheden te bieden.

Flexi-jobs

Voor sommige horecamedewerkers, zoals gepensioneerden of mensen met een hoofdberoep, bieden flexi-jobs een voordelige manier om bij te verdienen. Dit kan een deel van het werk van jobstudenten opvangen.

Samenwerkingen met scholen

Horeca-uitbaters kunnen samenwerkingen aangaan met lokale scholen en opleidingscentra om stages en leerwerkplekken aan te bieden. Dit creëert een win-winsituatie waarbij studenten praktijkervaring opdoen en bedrijven extra handen krijgen.

Automatisering

Investeren in technologie, zoals bestel- en betaalsystemen of keukenautomatisatie, kan de afhankelijkheid van extra personeel verminderen.

NOOR & NOOR heeft decennialange ervaring in het opzetten en runnen van horecazaken, speciaalzaken en het leveren van diverse diensten, zowel B2B als B2C. 

Voor de uitvoering van de activiteiten doet NOOR & NOOR beroep op vernieuwende inzichten en ideeën van jonge marketeers voor het beheer van je sociale media en werkt nauw samen met gespecialiseerde partners voor de technische aspecten van de opdrachten, maar ook met jou voor accurate en recente content.

De hoofdactiviteiten van NOOR & NOOR zijn Sociale Media Management, het bouwen en beheren van websites en webshops, SEO Content Writing of het schrijven van zoekmachinegerelateerde artikels, Virtuele Assistentie en Link Building via deze website. 

Conclusie

De afschaffing van de 600-urenregeling voor jobstudenten is een belangrijke verandering voor de horecasector. Hoewel het op korte termijn voor uitdagingen zorgt, biedt het ook kansen om na te denken over duurzamere oplossingen en efficiëntere manieren van werken. 

Door strategische keuzes te maken en open te staan voor innovatie, kunnen zowel horeca-uitbaters als studenten zich aanpassen aan de nieuwe realiteit. De sector heeft al vaak bewezen veerkrachtig te zijn, en deze verandering is opnieuw een kans om sterker uit de strijd te komen.

Deel dit blogartikel! 

Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email
Geverifieerd door MonsterInsights