In april 2025 staan er opnieuw flitscontroles gepland in de horecasector (PC 302). De sociale inspectiediensten zullen nagaan of jouw onderneming in orde is met alle loon- en arbeidsvoorwaarden. Wil je boetes vermijden en met een gerust hart deze controles doorstaan? Lees dan zeker verder en ontdek waar je op moet letten.
Inhoudsopgave
Waarom flitscontroles in de horeca?
De horeca blijft een sector waar regelmatig inbreuken worden vastgesteld op het vlak van arbeidsvoorwaarden en tewerkstelling. Vorig jaar alleen al voerde de SIOD (het samenwerkingsplatform van de federale sociale inspectiediensten) 13.930 controles uit, waarvan 54% van de gecontroleerde horecazaken overtredingen vertoonde. De voornaamste problemen? Onregelmatigheden rond deeltijdse arbeid, dimona-aangiften en werkloosheid.
NOOR & NOOR
The Mastercooks of Belgium
Jeanne Gennar, Coffee with a Soul
Chef & Knife
BIOMARINE composteerbare rietjes
Bulles de Princesse
Restaurant Cédric
Weilandshof
Kyzoe Hosting & Design
Belgische Keurslagers
Wat controleren de inspecteurs?
De inspecteurs zullen zich focussen op verschillende aspecten van jouw onderneming. Dit zijn de 5 belangrijkste zaken die ze onder de loep nemen:
1. Arbeidsreglement en werkroosters
Je arbeidsreglement moet volledig up-to-date zijn, inclusief alle werkroosters en verplichte bijlagen zoals die rond psychosociale risico’s. Vergeet niet: een kopie van het arbeidsreglement moet aanwezig zijn op elke arbeidsplaats, zelfs in een (vracht)wagen van je werknemer.
2. Arbeidsovereenkomsten en bijlagen
De inspecteurs zullen controleren of je arbeidsovereenkomsten correct zijn opgesteld en voorzien van de juiste bijlagen. Dit geldt voor:
- Deeltijdse arbeidsovereenkomsten
- Studentencontracten
- Flexi-jobs
- Extra’s
- Uitzendkrachten
Chefs in de kijker:
Young Master Igor Snyders: het verhaal van een autodidact
Young Master Seppe Bleus (31): een passie voor gastronomie
3. Dimona-aangifte en controlekaarten
Een correcte Dimona-aangifte is essentieel. Ook de controlekaarten van werkloze werknemers worden nagekeken. Elk gebrek aan aangifte kan zware boetes opleveren.
4. Arbeidsongevallenverzekering
Elke werknemer moet verzekerd zijn tegen arbeidsongevallen. Zorg dat je polis in orde is en gemakkelijk voorgelegd kan worden tijdens een controle.
5. Afwijkingsdocumenten voor deeltijdse werknemers
Werk je met deeltijdse werknemers die extra uren presteren, minder uren draaien of hun werkrooster wijzigen? Dan moet je dit correct registreren met afwijkingsdocumenten of een betrouwbaar registratiesysteem.

‘We love Horeca’ is de sterk groeiende Community van Horeca Webzine. Iedereen kan lid worden van de community via het gratis abonnement. De Facebookgroep met reeds meer dan 13.500 leden, ondersteunt de community heel actief.
Nieuwe regels rond werkkledij
De cao voor het hotelbedrijf (PC 302) kreeg een update! Sinds 1 september 2024 zijn er nieuwe regels rond werkkledij van kracht. Als werkgever bepaal je nog steeds zelf de details van het uniform, maar je bent verplicht om per functie in je arbeidsreglement duidelijk te omschrijven welke werkkledij of welk werkuniform van toepassing is.
Het is dus belangrijk om na te gaan of jouw arbeidsreglement aan een update toe is. Let op: de nieuwe cao maakt duidelijk onderscheid tussen werkkledij en een werkuniform. Controleer dit op tijd en voorkom onaangename verrassingen!
Werkuniform
Als werkgever kun je verplichte kledij vastleggen, ook wel een werkuniform genoemd. Dit uniform bestaat altijd uit een bovendeel (zoals een T-shirt, polo, hemd of bloes) en een broek of rok. Ook salopettes of jumpsuits zijn toegestaan. Voor keukenpersoneel hoort er ook een hoofddeksel bij, behalve voor de afwasser. Het werkuniform moet duidelijk het personeel en hun functie herkenbaar maken en mag geen gewone stads- of vrijetijdskledij zijn.
Werkkledij
Werkkledij dient om te voorkomen dat werknemers zich vuil maken tijdens hun werk. In de keuken of zaal ben je als werkgever verplicht werkkledij te voorzien én te onderhouden. Voor kantoorfuncties geldt die verplichting niet, al kun je wel een uniform opleggen. Gaat het om verplicht werkuniform in de horeca? Dan gelden altijd de regels voor werkuniform, niet die van werkkledij.
Wat zijn de regels?
Als werkgever ben je verantwoordelijk voor de aankoop, reiniging, herstelling en vervanging van zowel werkuniformen als werkkledij. Schoenen en sokken zijn hierop een uitzondering: die blijven ten laste van de werknemer.
Lees ook deze interessante artikels:
FAQ: Kan ik een restaurant starten zonder diploma?
Quiches: 20 ideeën voor rendabele lichte maaltijden
Waar haalde Abraham de mosterd ?
20 creatieve pancake-ideetjes voor de kids
Het kookboek van de 14de tot de 21ste eeuw
Deze 7 menutrends geven de Europese horeca een boost
Voedingsleer op school in 2025: noodzaak of luxe?
De 5 redenen waarom zondag een ultieme keukendag is
Checklist voor een vlotte controle
De SIOD heeft speciaal voor de horecasector een handige checklist opgesteld. Hiermee kun je eenvoudig nagaan of jouw onderneming voldoet aan alle vereisten. Deze checklist helpt je om je efficiënt voor te bereiden en onaangename verrassingen te vermijden.
Download de checklist.
NOOR & NOOR heeft decennialange ervaring in het opzetten en runnen van horecazaken, speciaalzaken en het leveren van diverse diensten, zowel B2B als B2C.
De hoofdactiviteiten van NOOR & NOOR zijn Sociale Media Management, het bouwen en beheren van websites en webshops, SEO Content Writing of het schrijven van zoekmachinegerelateerde artikels, Virtuele Assistentie en Link Building via deze website.
Vermijd zware boetes
De cijfers liegen er niet om: meer dan de helft van de gecontroleerde horecazaken kreeg vorig jaar een boete. Vaak gaat het om administratieve slordigheden die eenvoudig te vermijden zijn.
Heb je twijfels over je arbeidsreglement of de toepassing van loon- en arbeidsvoorwaarden? Neem dan zeker contact op met je sociaal secretariaat of juridisch adviseur.
Deel dit blogartikel!
Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!