De horeca staat al jaren onder druk. Stijgende kosten, personeelstekorten en veranderende consumentenpatronen maken het runnen van een horecazaak uitdagender dan ooit. In deze context wordt steeds vaker gesuggereerd dat een belastingvrijstelling op fooien in 2025 een broodnodige reddingsboei kan zijn voor de horecasector. Maar hoe realistisch is dit, en wat zouden de gevolgen zijn?
Inhoudsopgave
Het belang van fooien in de horeca
Fooien vormen in veel landen een essentieel onderdeel van het inkomen van horecapersoneel. In België en Nederland, waar fooien minder gebruikelijk zijn dan bijvoorbeeld in de Verenigde Staten, zijn ze toch een belangrijk extraatje voor medewerkers.
Fooien fungeren niet alleen als beloning voor uitstekende service, maar zijn ook een motivatiebron voor personeel. Momenteel worden fooien echter vaak belast, wat betekent dat een deel van deze inkomsten via loonheffingen naar de overheid vloeit.
NOOR & NOOR
The Mastercooks of Belgium
Jeanne Gennar, Coffee with a Soul
Chef & Knife
BIOMARINE composteerbare rietjes
Bulles de Princesse
Restaurant Cédric
Weilandshof
Kyzoe Hosting & Design
Belgische Keurslagers
De uitdagingen in de horecasector
De sector kampt met structurele problemen die door de corona-pandemie nog verder werden uitvergroot. Veel horecazaken zagen hun reserves uitgeput raken, en hoewel velen weer open zijn, blijven de marges klein. Tegelijkertijd worstelen ondernemers met stijgende energiekosten, hogere huurprijzen en stijgende lonen. Personeelstekorten maken het ook moeilijk om een hoog niveau van service te handhaven, wat de tevredenheid van klanten kan beïnvloeden.
Een andere uitdaging is de hoge belastingdruk op zowel ondernemers als personeel. Voor horecamedewerkers betekent dit dat een flink deel van hun inkomen wordt ingehouden, inclusief fooien. Dit verlaagt niet alleen hun netto-inkomen, maar kan ook hun motivatie verminderen om in de sector te blijven.
Lees ook deze interessante artikels:
Waar komt de 1 aprilvis vandaan? Weetjes en bizar recept van snoek
Het kookboek van de 14de tot de 21ste eeuw
Deze 7 menutrends geven de Europese horeca een boost
Voedingsleer op school in 2025: noodzaak of luxe?
De 5 redenen waarom zondag een ultieme keukendag is
5 seizoensstrategieën voor een horeca die altijd bloeit
Horeca succesformule: van droom naar drukbezochte zaak
Een relatie met een chefkok: 10 dingen die je moet weten
De “Dode Paard Theorie” in keukenmanagement anno 2025
Klachten los je voor goed op met dit 4-stappenplan
Sober Clubbing 2025: feesten zonder de kater
Vastenavond 2025: culinaire tradities van toen en nu
Voordelen belastingvrijstelling op fooien
Een belastingvrijstelling op fooien zou meerdere voordelen kunnen bieden.
Hogere netto-inkomsten voor personeel
Horecamedewerkers zouden meer overhouden van hun fooien, wat hun totale loon aantrekkelijker maakt. Dit kan helpen om personeel te behouden en nieuw talent aan te trekken.
Lagere loonkosten voor werkgevers
Als fooien een groter deel van het inkomen van personeel vormen en belastingvrij zijn, kan dit de druk op werkgevers verminderen om de basislonen te verhogen.
Stimulans voor een betere service
Werknemers zouden mogelijk meer gemotiveerd zijn om uitmuntende service te bieden, omdat ze weten dat ze de totaliteit van hun fooien kunnen behouden.
Minder administratieve lasten
Voor zowel werkgevers als werknemers kan een belastingvrijstelling de administratieve rompslomp rondom het bijhouden van fooien en het afdragen van belasting verminderen.
Potentiële bezwaren belastingvrijstelling op fooien
Hoewel een belastingvrijstelling op fooien aantrekkelijk klinkt, zijn er ook nadelen en risico’s die overwogen moeten worden.
Gelijkheid en transparantie
Het kan oneerlijk lijken dat een deel van het inkomen belastingvrij is terwijl andere inkomsten dat niet zijn. Bovendien kan het lastig zijn om te controleren of fooien daadwerkelijk volledig worden opgegeven.
Afhankelijkheid van fooien
Een belastingvrijstelling kan de afhankelijkheid van personeel van fooien vergroten, wat problematisch kan zijn in periodes met minder klanten of lagere uitgaven van consumenten.
Mogelijke inkomstenderving voor de overheid
De belastingvrije behandeling van fooien zou kunnen leiden tot minder belastinginkomsten, wat weer gevolgen kan hebben voor publieke voorzieningen.
5 seizoensstrategieën voor een horeca die altijd bloeit
In de horeca draait alles om het juiste moment. De wisseling van de seizoenen biedt niet alleen nieuwe ingrediënten en...
Horeca succesformule: van droom naar drukbezochte zaak
De horeca is een wereld van passie, creativiteit en hard werken. Het runnen van een succesvol restaurant, café of bar...
Een relatie met een chefkok: 10 dingen die je moet weten
Een relatie hebben met een chefkok klinkt misschien als een droom: heerlijke maaltijden, culinaire avonturen en een partner die altijd...
De praktijk in andere landen
In de meeste landen worden fooien in de horeca beschouwd als belastbaar inkomen en zijn ze onderworpen aan belastingheffing. Er zijn echter enkele uitzonderingen.
- In Duitsland zijn fooien belastingvrij, op voorwaarde dat ze vrijwillig door de klant worden gegeven en niet als onderdeel van de rekening zijn opgenomen. Dit betekent dat als een klant een fooi direct aan de medewerker geeft zonder dat deze op de bon staat, deze fooi niet belastbaar is.
- In veel restaurants in Italië wordt een ‘coperto’ of ‘servizio’ in rekening gebracht, wat neerkomt op servicekosten die al in de prijs zijn inbegrepen. Deze bedragen zijn belastbaar. Als een klant echter een extra fooi geeft bovenop deze kosten, wordt deze extra fooi doorgaans niet belast.
- In de Verenigde Staten wordt vaak een minimumloon gehanteerd voor horecapersoneel dat lager ligt dan het reguliere minimumloon, onder de aanname dat fooien het verschil compenseren.
- In het Verenigd Koninkrijk zijn fooien belastingplichtig, maar werkgevers mogen ze niet gebruiken om het minimumloon te halen.
Deze systemen bieden inspiratie, maar laten ook zien dat een belastingvrijstelling op fooien complex kan zijn.
Chefs in de kijker:
Young Master Igor Snyders: het verhaal van een autodidact
Young Master Seppe Bleus (31): een passie voor gastronomie
De toekomst van de horeca in 2025
De vraag of een belastingvrijstelling op fooien de horeca kan redden, hangt af van hoe dit beleid wordt geïmplementeerd en in welke mate het wordt gecombineerd met andere steunmaatregelen. Alleen een belastingvrijstelling is waarschijnlijk niet genoeg om de structurele problemen in de sector op te lossen.
Het kan echter wel een deel van de oplossing zijn, vooral als het helpt om personeelstekorten aan te pakken en de administratieve lasten voor ondernemers te verlichten.
NOOR & NOOR heeft decennialange ervaring in het opzetten en runnen van horecazaken, speciaalzaken en het leveren van diverse diensten, zowel B2B als B2C.
De hoofdactiviteiten van NOOR & NOOR zijn Sociale Media Management, het bouwen en beheren van websites en webshops, SEO Content Writing of het schrijven van zoekmachinegerelateerde artikels, Virtuele Assistentie en Link Building via deze website.
Conclusie
Een belastingvrijstelling op fooien in 2025 kan een positieve impact hebben op de horeca, vooral voor personeel dat momenteel worstelt met hoge belastingdruk en lage netto-inkomens. Het is echter geen wondermiddel.
Voor een duurzame toekomst van de sector zijn bredere hervormingen nodig, zoals steun voor ondernemers, investeringen in opleiding en ontwikkeling van personeel, en beleid dat helpt om de operationele kosten van horecazaken te verlagen.
Als onderdeel van een breder pakket aan maatregelen kan een belastingvrijstelling op fooien echter zeker bijdragen aan een sterkere en veerkrachtigere horecasector.
Deel dit blogartikel!
Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!