Bloemkool: leuke weetjes, 12 bereidingswijzen en unieke recepten

5/5

Sinds 2019 is Horeca Webzine hét interactief online magazine met het allerlaatste nieuws, tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca. Maandelijkse nieuwsbrief aan 21.026 abonnees. Klik en abonneer je ook; het is en blijft gratis!

Deze pagina werd geschreven in het Nederlands en kan dankzij een performant vertaalprogramma ook gelezen worden in het Frans, Engels en Spaans. Met onze excuses als er taalfouten in de tekst staan. Veel leesplezier!

bloemkool bloemkolen horeca webzine

Eerste publicatie: 24 april 2020

Bloemkool – door Frank Fol uitgeroepen tot groente van het jaar in 2020 – is een hele populaire groente. En met reden: deze eetbare bloem is niet alleen erg smakelijk maar ook nog eens bijzonder gezond. Bovendien is bloemkool erg veelzijdig in de keuken. Het is een groente die op veel verschillende manieren kan worden bereid en die ook bij veel gerechten past.

Inhoudsopgave

Bloemkool

Bloemkool is, zoals de naam al zegt, de eetbare bloem van een koolsoort. Het heeft een vrij zachte, licht nootachtige smaak, die zich bij een te lange kooktijd ontwikkelt tot een uitgesproken, tamelijk onaangename koolsmaak.

Hoewel de witte variant veruit het meest bekend is, komt bloemkool in nog een aantal kleuren voor. Zo is er groene bloemkool en de puntige variant noemt men romanesco of  torentjesbloemkool.

Ook kom je soms gele, oranje, rode of zelfs paarse varianten tegen. Weliswaar zien die er anders uit, maar de bereidingswijze en de smaak verschillen niet met de standaard witte variant.

Bloemkool-Kleur-Horeca-Webzine
Paarse bloemkool

Bereidingswijzen

In de inleiding van dit artikel schreven we al dat bloemkool een veelzijdige groente is. Dat was niet overdreven, want bloemkool kan op vele verschillende manieren worden bereid. Koken, stomen, stoven, bakken, roerbakken of wokken.

Maar bloemkool wordt ook in de oven bereid, geroostd of gegrild en gefrituurd. Je kan er de fameuze bloemkoolcouscous van bereiden, er soep van maken of het gewoon rauw eten.

1- Bloemkool koken

Koken is de meest gebruikte bereidingswijze van deze bijzondere bloem, maar toch gaat er nog vaak wat fout bij het koken ervan. Bloemkool wordt veelal te lang gekookt, waardoor de groente een krachtige, vrij onaangename koolsmaak krijgt. Ook komt er zo vaak een onplezierige geur vrij.

Reken daarom op een kooktijd van 8 tot 10 minuten. Als je enkel de roosjes kookt, hoef je zelfs maar 5 tot 8 minuten te rekenen.

Gebruik weinig water en een snufje zout. Prik eventueel met een vork in de groente om de garing te testen; de dikste stukken moeten zonder al te veel moeite aan de vork blijven hangen bij een beetgaar resultaat.

2- Stomen

Stomen is een uitstekende manier om zoveel mogelijk voedingsstoffen te behouden. Reken op een stoomtijd van 8 à 12 minuten. Laat grove stukken iets langer stomen.

bloemkool-gestoomd-Horeca-Webzine
Gestoomde bloemkoolroosjes

3- Stoven

Stoven is een ietwat riskante bereidingswijze, omdat je bloemkool zo gemakkelijk te lang laat garen. Daardoor kunnen onaangename geuren en smaken ontstaan.

Het is wel ook een goede manier om bloemkool juist een andere smaak mee te geven met bijvoorbeeld bouillon.

Bak de bloemkoolroosjes eerst enkele minuten aan. Blus daarna af met een vloeistof naar keuze – bijvoorbeeld water, bouillon of witte wijn – en voeg eventueel nog wat kruiden toe. Laat het daarna op een zacht vuur in ongeveer 15 minuten mooi zacht stoven.

4- Bakken

Gebakken bloemkool gaat goed samen met kruiden als kerrie en/of geraspte kokos. Bak roosjes op matig vuur in wat olie of boter in ongeveer 20-25 minuten mooi bruin, knapperig gaar.

5- Wokken

Verdeel de kool in kleine, zoveel mogelijk gelijke, roosjes. Zo kan je ze mooi beetgaar wokken en geeft het niet al te veel “crunch” in je gerecht. 

Reken van 4 à 6 minuten alvorens ze gaar zijn. Bloemkool kan uitstekend door veel wokgerechten worden gemengd als extra groente.

6- Bloemkool in de oven

In de oven kan bloemkool mooi geroosterd worden (zie verder), maar meer klassieke bereidingen zijn ook mogelijk. Een echte aanrader is zowel simpel als smakelijk: gegratineerde bloemkool.

Verdeel voor dit klassiek bijgerecht ongeveer 1kg bloemkool in grote roosjes. Kook ze beetgaar in water met een snufje zout in ongeveer 8 minuten. 

Verwarm intussen een oven voor op 180°C en vet een ovenschaal in. Giet af en verdeel de roosjes in een ovenschaal. Nappeer met een kaassaus en bestrooi met geraspte kaas. Laat deze ovenschotel in ongeveer 20 minuten mooi goudbruin gratineren.

7- Roosteren

Het nootachtige karakter, dat normaliter weinig uitgesproken tot niet aanwezig is in bloemkool, wordt door deze bereidingswijze zodanig uitvergroot dat het onmiskenbaar is. Vandaar ook dat geroosterde bloemkool zo’n uitstekende begeleider van wat meer uitgesproken, kruidige gerechten is. Het is ook nog eens heerlijk simpel.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Verdeel een bloemkool in vrij kleine roosjes. Doe ze in een ovenschaal met een ruime hoeveelheid neutrale olie of lichte olijfolie en hussel kort door. Zorg ervoor dat je één laag hebt; als er veel op elkaar liggen lukt het roosteren niet zo goed. 

Gaar onze groente van het jaar in 40 à 60 knapperig goudbruin. Schep minstens één keer tussendoor voor een gelijkmatige garing. Smaak af met grof zout, peper en eventueel kerrie of nootmuskaat. Let wel goed op voor verbranding.

bloemkool geroosterd horeca webzine
Geroosterde bloemkool

8- Grillen

De grillsmaak combineert uitstekend met die van bloemkool. Het enige lastige is dat bloemkool al snel uit elkaar valt, maar daar is een oplossing voor. Snij onze groente van het jaar in dikke plakken (1,5 à 2,5 cm dikte) van boven naar beneden. Stoom ze ongeveer 8 à 10 minuten. Dep voorzichtig droog, bestrijk licht met olie. Grill enkele minuten per kant in een grillpan of op de barbecue.

9- Frituren

Net zoals vrijwel alle ingrediënten kan bloemkool gefrituurd worden in of zonder een beslaglaagje. Frituur gelijke roosjes in hete olie (190°C) enkele minuten tot ze vrij diep bruin zijn. Serveer onmiddellijk want anders komt het binnenvocht naar buiten en worden ze slap.

Gegrilde groenten, waaronder bloemkool

10- Bloemkoolcouscous

Van bloemkool kan je een gerecht maken met een textuur die erg lijkt op couscous. Het kan op twee manieren: raspen of in de keukenmachine.

Raspen geeft het beste resultaat, maar het is redelijk arbeidsintensief en kan enkel met een hele scherpe fijne rasp zodat je korreltjes krijgt die net zo groot zijn als couscous.

Het kan ook in de keukenmachine. Deel de bloemkool in roosjes zodat je een gelijkmatig resultaat krijgt. Vul de machine tot maximaal de helft en puls net zolang totdat de gewenste korrelgrootte is bereikt.

bloemkoolcouscous-Horeca-Webzine
Bloemkooltabouleh

Tabouleh

Rauw zijn de korreltjes vrij zacht maar wel knapperig zodat je het bijvoorbeeld als in een tabouleh kan gebruiken. Kort gebakken gelijkt de bloemkoolcouscous op rijst of een zachte couscous; ook de smaak is vaak wat milder.

Dat bakken gaat trouwens heel simpel. Besprenkel de bloemkoolcouscous met wat olie en bak het enkele minuten op middelhoog vuur. Of doe er olie door, spreid het uit op een bakplaat en bak het op 160 à 180°C in ongeveer een kwartiertje goed.

Het is niet de bedoeling dat het erg verkleurt. Het zal overigens niet verrassen dat je bloemkoolcouscous prima hetzelfde kunt kruiden als het echte graanproduct.

NOOR & NOOR heeft decennialange ervaring in het opzetten en runnen van horecazaken, speciaalzaken en het leveren van diverse diensten, zowel B2B als B2C. 

Voor de uitvoering van de activiteiten doet NOOR & NOOR beroep op vernieuwende inzichten en ideeën van jonge marketeers en micro-influencers voor het beheer van je sociale media.

NOOR & NOOR werkt nauw samen met gespecialiseerde partners voor de technische aspecten van de opdrachten, maar ook met jou voor accurate en recente content.

De hoofdactiviteiten van NOOR & NOOR zijn Sociale Media Management, het bouwen en beheren van websites en webshops, SEO Content Writing of het schrijven van zoekmachinegerelateerde artikels, Virtuele Assistentie en Link Building via deze website. 

11- Bloemkoolsoep

Het is vrij eenvoudig om soep van bloemkool te maken. Hou echter rekening met de kooktijd. Zoals we al eerder aangaven moet je deze groente niet te lang koken. Neem een flinke fijngesneden ui en bak die in 10 à 15 minuten in wat olie zacht en glazig, maar niet bruin. Snij intussen 400gr geschilde loskokende aardappelen in blokjes en 1kg bloemkool in roosjes.

Voeg de aardappel bij de ui en begiet met 1 liter kippenbouillon of groentebouillon als je die vegetarisch wilt houden. Laat dit vijf minuten koken en voeg de bloemroosjes toe. Laat de soep nog 10 à 15 minuten zacht pruttelen tot de groentes zacht zijn. Pureer met een staafmixer.

Breng de soep weer aan de kook en op smaak met peper, zout, nootmuskaat of kerrie. Voeg facultatief net voor het opdienen 10cl lichtopgeklopte room toe. Als garnituur kan je een handvol grijze garnaaltjes bijserveren of flink bestrooien met versgehakte peterselie of bieslook.

Horeca Webzine magazine horeca horecamagazine

Abonneer je gratis op Horeca Webzine en ontvang op de eerste zaterdag van de maand in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca. Per direct ontvang je ook kortingen bij de Premium Partners. Het gehele jaar door maak je ook maandelijks kans op een gift van de Community Partners.

12- Rauw

Rauw is onze groente van het jaar lekker mild, met een iets pittige toon die na koken niet echt meer aanwezig is. Ook heeft het een aangenaam frisse beet. Je kunt het daarom bijvoorbeeld gebruiken in veel gevulde salades om gewoon wat extra groente toe te voegen of als hapje met een dipsausje.

Bonus: bladeren en nerf

Ook de bloemkoolbladeren kunnen worden gegeten. Was die wel goed en gebruik enkel frisse, stevige exemplaren. De stevige nerf kan je bijvoorbeeld door roerbakschotels doen. De bladeren doen het ook goed in een stamppot. De smaak is vergelijkbaar met de roosjes, wellicht iets pittiger en krachtiger.

Deel dit blogartikel! 

Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email
Geverifieerd door MonsterInsights