Of je nu een café, tearoom of hotellounge runt. Je krijgt in je horecazaak steeds wel de vraag of er WiFi beschikbaar is. En wat de activatiecode is.
Inhoudsopgave
Gratis WiFi
Eén kop koffie bestellen en dan urenlang op de laptop werken. Het wordt veel horeca-uitbaters te gortig met het ‘café-werken’. Sommigen gaan zelfs in tot het instellen van een laptop-verbod. We delen met je hier graag enkele tips omdat het zover niet zou moeten komen. En zodat je met het gratis aanbieden van WiFi toch geld kan verdienen.
Maar eerst, wat is WiFi?
WiFi is de verzamelnaam voor draadloze netwerken dat ook wel wordt geschreven als Wi-Fi. Wifi is de afkorting voor ‘Wireless Fidelity’. De naam is bedacht met een knipoog naar de audioterm HiFi (High Fidelity = hoge betrouwbaarheid). In het Nederlands spreken we het uit als ‘wiefie’, op zijn Engels klinkt het meer als ‘waifai’.
Horeca succesformule: van droom naar drukbezochte zaak
De horeca is een wereld van passie, creativiteit en hard werken. Het runnen van een succesvol restaurant, café of bar...
Een relatie met een chefkok: 10 dingen die je moet weten
Een relatie hebben met een chefkok klinkt misschien als een droom: heerlijke maaltijden, culinaire avonturen en een partner die altijd...
Aankomende flitscontroles in de horeca: ben jij voorbereid?
In april 2025 staan er opnieuw flitscontroles gepland in de horecasector. De sociale inspectiediensten zullen nagaan of jouw onderneming in...
Inbelpunt of Hotspot
Veel publiek toegankelijke locaties zoals ook wel horecazaken installeren basisstations waardoor de gasten op deze locaties over internettoegang beschikt en gebruik kan maken van informatiediensten van de betreffende organisatie.
Dergelijke (semi-)openbare basisstations worden ook wel inbelpunt of hotspot genoemd. We gaan daar verder in het artikel dieper op in.
NOOR & NOOR
The Mastercooks of Belgium
Jeanne Gennar, Coffee with a Soul
Chef & Knife
BIOMARINE composteerbare rietjes
Bulles de Princesse
Restaurant Cédric
Weilandshof
Kyzoe Hosting & Design
Belgische Keurslagers
Beveiliging voor je verbinding
Vooraleer je WiFi aanbiedt in je horecazaak dien je jezelf te beschermen. Het verspreiden van spam, hacken of het illegaal downloaden van bestanden zijn criminele activiteiten. Toch kunnen deze activiteiten ook via jouw draadloze internetverbinding worden uitgevoerd.
Indien je je hier niet goed tegen beschermt, kan je verantwoordelijk gesteld worden voor hetgeen via jouw internetverbinding is veroorzaakt.
Door gebruik te maken van een hotspot die erop is ingericht om illegale activiteiten te blokkeren, ben je zeker van een veilige omgeving voor jezelf en je gasten. Sommige hotspots zijn standaard ingesteld met de juiste restricties om kwaadwillenden buiten te sluiten.
Dit kan door het limiteren van een sessieduur per gebruiker. Of door het instellen van een tijdslimiet per maand voor iedere gebruiker. En/of het door limiteren van het aantal data per gebruiker.
Lees ook deze interessante artikels:
Het kookboek van de 14de tot de 21ste eeuw
Deze 7 menutrends geven de Europese horeca een boost
Voedingsleer op school in 2025: noodzaak of luxe?
De 5 redenen waarom zondag een ultieme keukendag is
5 seizoensstrategieën voor een horeca die altijd bloeit
Horeca succesformule: van droom naar drukbezochte zaak
Een relatie met een chefkok: 10 dingen die je moet weten
De “Dode Paard Theorie” in keukenmanagement anno 2025
Klachten los je voor goed op met dit 4-stappenplan
Sober Clubbing 2025: feesten zonder de kater
Vastenavond 2025: culinaire tradities van toen en nu
Een horecazaak succesvol starten: check deze 12 stappen
Gratis of betalend
Als horecazaak kan je je eigenlijk niet meer onderscheiden door gratis WiFi aan te bieden. Sterker nog: de concurrentie biedt het ook gratis aan, dus verwachten ook jouw gasten gratis gebruik van internet.
Je kan er echter voor kiezen om in eerste instantie een x-aantal MB aan dataverkeer gratis aan te bieden, waarna jouw gasten de mogelijkheid krijgen om te betalen voor de Wi-Fi. Zo kan je inkomsten genereren.
Chefs in de kijker:
Young Master Igor Snyders: het verhaal van een autodidact
Young Master Seppe Bleus (31): een passie voor gastronomie
WiFi-arrangement
Je kan ook een WiFi-arrangement inclusief ontbijt of koffie aanbieden tegen een vaste prijs. Denk niet dat iedereen die komt café-werken er niets wenst voor te betalen. Je kan dan ook dankzij de interventie van een hotspotleverancier je klanten persoonlijk voorzien van een activatiecode voor toegang tot jouw Wi-Fi netwerk.
Voorzie een oplaadpunt, werkplekjes of voldoende stopcontacten. Voor dergelijke diensten wil de klant wel betalen.
NOOR & NOOR heeft decennialange ervaring in het opzetten en runnen van horecazaken, speciaalzaken en het leveren van diverse diensten, zowel B2B als B2C.
De hoofdactiviteiten van NOOR & NOOR zijn Sociale Media Management, het bouwen en beheren van websites en webshops, SEO Content Writing of het schrijven van zoekmachinegerelateerde artikels, Virtuele Assistentie en Link Building via deze website.
Onze supertip: zet de WiFi Hotspot in als marketingtool
Stel je WiFi Hotspot zo in dat wanneer er in je zaak wordt ingelogd de gasten op jouw website terecht komen. Zo kunnen nieuwe producten, jouw activiteitenkalender of speciale aanbiedingen in het zicht van je gasten gebracht worden. Hiermee kan je ook je klantrelaties vergroten.
Je kan ook je WiFi Hotspot koppelen met je Facebook-pagina. En laat het online-netwerk van jouw volgers weten wie je bent. Of verplicht gebruikers van jouw hotspot om je Facebookpagina te liken of een e-mailadres achter te laten. Sommige hotspotleveranciers bieden een totaaloplossing voor de horeca.
Deel dit blogartikel!
Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!