Grondwitloof, een iconische groente. Weetjes & 3 recepten

5/5

Sinds 2019 is Horeca Webzine hét interactief online magazine met het allerlaatste nieuws, tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca. Maandelijkse nieuwsbrief aan 21.026 abonnees. Klik en abonneer je ook; het is en blijft gratis!

Deze pagina werd geschreven in het Nederlands en kan dankzij een performant vertaalprogramma ook gelezen worden in het Frans, Engels en Spaans. Met onze excuses als er taalfouten in de tekst staan. Veel leesplezier!

grondwitloof

Eerste publicatie: 02/01/2022

Horeca Webzine besteedt graag aandacht aan de basis van onze voeding met weetjes, kooktips en recepten. Vandaag: grondwitloof, een iconische Belgische groente. 

Inhoudsopgave

Grondwitloof, iconische Belgische groente

Grondwitloof is bij uitstek een product van traditie, van mensenhanden en van aarde. Van de aarde waaruit de witloofwortel wordt opgespit tot de aarde waarmee de penwortels worden ingetafeld en waaruit het ‘witte loof’ terug te voorschijn schiet. Grondwitloof is in alle opzichten voedsel van eigen bodem.

Grondwitloof is een geïndividualiseerd product met een grote diversiteit aan smaken. Veel telers houden de uitgesproken smaak van hun witloof in stand door de opkweek van eigen zaaizaad dat vaak van generatie op generatie binnen het bedrijf werd veredeld. Het is dan ook niet te verwonderen dat de specifieke smaak van het grondwitloof het karakter van de teler in zich draagt.

Een sterke binding met de traditie en met de aarde motiveerde de producenten van het grondwitloof tot de oprichting van de vzw Brussels Grondwitloof. Samen met de vzw ijveren de producenten voor de instandhouding en de verdere uitbouw van de teelt.

brussels grondwitloof witloof - streekproduct.be
Foto: streekproduct.be

Historiek

Voor het ontstaan van de witloofteelt moeten we terug naar het begin van de 19de eeuw naar Schaarbeek. De groentetelers van toen, de boerkoezen, teelden o.a. capucienenbaard waarvoor zij dikke wortels gebruikten en na verloop van tijd gingen de boerkozen zich toeleggen op de verbetering van de eerste scheut. Hierdoor evolueerde de Brusselse capucienenbaard automatisch in de richting van de huidige witloofkroppen.

Aanvankelijk bleef de teelt beperkt tot Schaarbeek maar op het einde van de 19de eeuw groeide er ook interesse in aangrenzende gemeenten. Na de Eerste Wereldoorlog ontstond de ‘witloofdriehoek’ Brussel-Mechelen-Leuven.

Vandaag is de teelt en de forcerie van grondwitloof uitgestrekt over een vrij groot grondgebied van Vlaanderen met als kern Vlaams-Brabant.

Witloof uit volle grond

Grondwitloof is een seizoensproduct. Je vindt het in de winkelrekken en bij de producenten vanaf september tot in mei. Dankzij de sticker van de vzw Brussels Grondwitloof op de verpakking ben je er zeker van dat het witloof op de traditionele manier geproduceerd werd.

De teelt van grondwitloof is een arbeidsintensieve zaak. Er komt heel wat bij kijken vooraleer het op je bord belandt. Zelf grondwitloof kweken kan natuurlijk ook. We geven je graag enkele tips mee.

brussels grondwitloof - streekproduct.be
Foto: streekproduct.be

Twee erkenningslabels

Dankzij een initiatief van de vzw Brussels Grondwitloof bestaan er voor het grondwitloof vandaag twee erkenningslabels: het Europese BGA-label voor Brussels Grondwitloof en het Vlaamse label Streekproduct.be voor Brabants Grondwitloof.

Brussels Grondwitloof

Brussels Grondwitloof is de meest traditionele soort geteeld  in de regio Brussel-Mechelen-Leuven uit zaden gekweekt door de teler zelf.

De witloofwortels worden ingetafeld in de volle grond en witloofkroppen worden volledig afgedekt met dekgrond. Hieraan dankt het Brussels grondwitloof zijn typische knapperigheid, zijn bitterzoete smaak en zijn fijne bladstructuur.

Sinds 2008 is de benaming ‘Brussels Grondwitloof’ beschermd met het Europees streeklabel Beschermde Geografische Aanduiding (BGA)

Brussels grondwitloof is herkenbaar aan de sticker die op elke verpakking terug te vinden in. Op deze sticker vind je naast het logo ‘Brussels Grondwitloof’ ook het label ‘Beschermde Geografische Aanduiding’ en de naam van de producent.

Naast de naam van de producent draagt elke verpakking ook een uniek volgnummer waarmee de herkomst van het witloof letterlijk tot op het veld kan worden nagegaan.

logo grondwitloof brussels brabants

Brussels Grondwitloof

Brabants Grondwitloof is grondwitloof dat geteeld werd in Vlaanderen uit zaden gekweekt door zaadfirma’s op basis van kruisingsschema’s. De witloofwortels worden ingetafeld in de volle grond en de witloofkroppen kunnen met of zonder dekgrond geteeld worden.

Sinds 2008 heeft Brabants Grondwitloof een erkenning als Streekproduct.be en herkenbaar aan de sticker die op elke verpakking terug te vinden in.

Op deze sticker vind je naast het logo ‘Brabants Grondwitloof’ ook het label ‘streekproduct.be’ en de naam van de producent.

Naast de naam van de producent draagt elke verpakking ook een uniek volgnummer waarmee de herkomst van het witloof letterlijk tot op het veld kan worden nagegaan.

Grondwitloof bereiden

Deze iconische groente kan op verschillende manieren worden bereid en verwerkt, maar dus eerder voor warme bereidingen: stoven, braiseren of bakken in de pan. Maar ook wel in salade. 

Drie recepten met grondwitloof

Grondwitloof smaakt heerlijk in zowel klassieke als moderne gerechten. Door de natuurlijke bitterheid in balans te brengen met zoete of romige ingrediënten, creëer je een harmonieus gerecht.

Met deze drie recepten tover je verrassende en verfijnde gerechten op tafel!

1. Tarte Tatin van grondwitloof met geitenkaas en honing

Ingrediënten (4 personen) 

  • 6 stronkjes grondwitloof
  • 2 eetlepels boter
  • 2 eetlepels honing
  • 1 eetlepel balsamicoazijn
  • 150 g zachte geitenkaas
  • 1 vel bladerdeeg
  • Tijm (vers of gedroogd)
  • Zout en peper naar smaak

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200°C.
  2. Snijd het witloof in de lengte doormidden en verwijder de harde kern.
  3. Smelt de boter in een ovenbestendige pan en voeg de honing toe. Laat licht karamelliseren.
  4. Voeg het witloof toe en bak het aan beide kanten goudbruin. Breng op smaak met zout, peper en een scheutje balsamicoazijn.
  5. Verdeel de geitenkaas in kleine stukjes over het witloof.
  6. Dek af met het bladerdeeg, stop de randen goed in en prik er enkele gaatjes in.
  7. Bak 25-30 minuten in de oven tot het deeg goudbruin is.
  8. Laat 5 minuten afkoelen, keer om op een bord en serveer met verse tijm. 

2. Soep van grondwitloof met appel en gember

Ingrediënten (4 personen) 

  • 5 stronkjes grondwitloof
  • 1 grote appel (bij voorkeur Granny Smith)
  • 1 kleine ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 stukje verse gember (2 cm)
  • 750 ml groentebouillon
  • 100 ml room
  • 1 eetlepel olijfolie
  • Peper en zout
  • Optioneel: croutons of gerookte zalm voor garnering

Bereiding

  1. Snijd de witloofstronkjes, appel (zonder klokhuis), ui, knoflook en gember in stukjes.
  2. Verhit de olijfolie in een soeppan en fruit de ui en knoflook tot ze glazig zijn.
  3. Voeg de gember, appel en witloof toe en bak enkele minuten aan.
  4. Giet de groentebouillon erbij en laat 20 minuten zachtjes koken.
  5. Mix de soep glad met een staafmixer en voeg de room toe.
  6. Breng op smaak met peper en zout.
  7. Serveer met croutons of een plakje gerookte zalm voor een extra twist.
Horeca Webzine magazine horeca horecamagazine

Abonneer je gratis op Horeca Webzine en ontvang op de eerste zaterdag van de maand in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca. Per direct ontvang je ook kortingen bij de Premium Partners. Het gehele jaar door maak je ook maandelijks kans op een gift van de Community Partners.

3. Gevuld grondwitloof met champignons en truffelolie

Ingrediënten (4 personen) 

  • 4 grote stronkjes grondwitloof
  • 250 g champignons (of andere paddenstoelen)
  • 1 sjalot
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 100 g Parmezaanse kaas
  • 100 ml room
  • 1 theelepel truffelolie
  • Verse peterselie
  • Peper en zout

Bereiding

  1. Snijd de stronkjes witloof in de lengte doormidden en verwijder voorzichtig de binnenste blaadjes zodat je een soort ‘bootjes’ krijgt.
  2. Hak de binnenste blaadjes van het witloof, champignons, sjalot en knoflook fijn.
  3. Verhit olijfolie in een pan en bak de sjalot en knoflook glazig.
  4. Voeg de champignons en gehakte witloofblaadjes toe en bak tot het vocht verdampt is.
  5. Voeg de room en de helft van de Parmezaanse kaas toe. Breng op smaak met peper, zout en truffelolie.
  6. Vul de witloofbootjes met het mengsel en leg ze in een ovenschaal.
  7. Bestrooi met de resterende Parmezaanse kaas en bak 15 minuten op 180°C.
  8. Werk af met verse peterselie en serveer als voorgerecht of bijgerecht.

NOOR & NOOR heeft decennialange ervaring in het opzetten en runnen van horecazaken, speciaalzaken en het leveren van diverse diensten, zowel B2B als B2C. 

Voor de uitvoering van de activiteiten doet NOOR & NOOR beroep op vernieuwende inzichten en ideeën van jonge marketeers en micro-influencers voor het beheer van je sociale media.

NOOR & NOOR werkt nauw samen met gespecialiseerde partners voor de technische aspecten van de opdrachten, maar ook met jou voor accurate en recente content.

De hoofdactiviteiten van NOOR & NOOR zijn Sociale Media Management, het bouwen en beheren van websites en webshops, SEO Content Writing of het schrijven van zoekmachinegerelateerde artikels, Virtuele Assistentie en Link Building via deze website. 

Meer recepten met grondwitloof

Vind meer dan 500 recepten met grondwitloof op de website van Lekker van bij ons

Deel dit blogartikel! 

Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email
Geverifieerd door MonsterInsights