FAQ: Kan ik een restaurant starten zonder diploma?

5/5

Sinds 2019 is Horeca Webzine hét interactief online magazine met het allerlaatste nieuws, tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca. Maandelijkse nieuwsbrief aan 21.026 abonnees. Klik en abonneer je ook; het is en blijft gratis!

Deze pagina werd geschreven in het Nederlands en kan dankzij een performant vertaalprogramma ook gelezen worden in het Frans, Engels en Spaans. Met onze excuses als er taalfouten in de tekst staan. Veel leesplezier!

restaurant diploma bedrijfsbeheer beroepskennis

Regelmatig krijgen we dezelfde vragen in onze mailbox of chatbox. Een gelegenheid om de antwoorden hier in onze kolommen publiek te publiceren. Vandaag een antwoord op de vraag of je een restaurant kan starten zonder diploma. We maken van de gelegenheid gebruik om toe te lichten welke soorten eetgelegenheden er zijn in de horeca.

Inhoudsopgave

Zo oud als de cultuur zelf

Niet zelf je eigen eten klaar maken. En dat iemand anders laten doen waarvoor je betaalt, is zo oud als de cultuur zelf. Sinds er steden zijn, laten mensen anderen voor zich koken. 

Neem het oude Rome. Het zag er toen ongeveer uit zoals nu. Met veel woningen van wel zes of zeven verdiepingen hoog. Daar mocht men niet koken vanwege het brandgevaar. Dus kochten veel mensen hun eten op straat. Het streetfood dat we nu kennen, bestond toen al. 

In de ruïnes in Pompeï is dat nog steeds te zien. Wie door de restanten van de straten kuiert, stuit steeds op fastfood-keukens uit de eerste eeuw na Christus.

Namen en termen

In de horeca wordt kwistig gestrooid met termen als Restaurant, Brasserie, Bistro en Grand Café. Maar wat betekenen die termen eigenlijk? Waar komen die namen vandaan, en waarin verschillen deze eetgelegenheden van elkaar?

brigitta soso restaurant sluit lockdown RTL NIEUWS

Restaurant

In aristocratische families werd in de 18de Eeuw goed gegeten. Maar het raakte in de mode om je zwak, ziek en misselijk te voelen. De gedachte daarachter was dat als je een rijk geestelijk leven had, het met het lichaam minder goed gaat. Het was cool om een teer gestel te hebben. Of zich zwak voor te doen. Als versterkend middel serveerde men een soort bouillon.

De consommé die werd gebruikt was alleen veel sterker van smaak dan deze die wij nu maken. Het was zeer sterk geconcentreerd. Dus vlees werd meegekookt met de groenten. Het vlees werd eruit gehaald. Dan liet men weer nieuw vlees in de bouillon koken. 

Dat gebeurde wel drie of vier keer. Dat brouwsel werd iets dat het lichaam herstelde, of op zijn Frans ‘restaurant’. Het onvoltooid deelwoord van het Franse werkwoord ‘restaurer’. De geschiedenis zal zich herhalen. We gaan in de toekomst weer meer naar restaurants gaan om ons te restaureren.

Bistro en Bistrot

Informeel en laagdrempelig. Zo zou je een Bistro – soms geschreven als Bistrot – misschien het beste kunnen onderscheiden van een restaurant. Een bistro ligt eigenlijk een beetje tussen een restaurant en een café en beschikt over een bar. Andere termen voor bistro zijn: petit-restaurant, eetcafé of taverne.

De naam ‘bistrot’ komt oorspronkelijk uit Rusland. Het Russische woord ‘bystrò’ betekent namelijk ‘snel’. En Franse soldaten die na de Napoleontische oorlogen in 1815 terugkeerden uit Rusland, zouden het concept met snelle gerechten voor het eerst hebben geïntroduceerd in Frankrijk. Daar waar tot dan alleen restaurants voor rijke burgers bestonden, werden de bistro’s eetgelegenheden voor ieders beurs.

Horeca Webzine magazine horeca horecamagazine

Abonneer je gratis op Horeca Webzine en ontvang op de eerste zaterdag van de maand in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca. Per direct ontvang je ook kortingen bij de Premium Partners. Het gehele jaar door maak je ook maandelijks kans op een gift van de Community Partners.

Brasserie

Een brasserie lijkt op een bistro. Ook dit is een relaxed eethuis. Maar er zijn verschillen. Over het algemeen kan je hier de hele dag tot laat in de avond terecht om te eten.

Het is het Franse woord voor brouwerij. De naam vindt haar oorsprong in het Duitse Brauhaus, een brouwerij waar het bier ter plekke kon worden geconsumeerd. Dergelijke brouwerijen met café bestonden ook in de Elzas, waar ze de Franse naam brasserie kregen. Nogal wat Elzassers openden eind 19de Eeuw een Brasserie in Parijs.

Soortgelijke eetgelegenheden waar zelf geen bier meer werd gebrouwen, gebruikten op den duur ook die benaming. Zo ontstond de typisch Parijse Brasserie.

Diploma

Sinds 1 januari 2018 hoef je geen erkend diploma meer te bezitten of iemand voltijds in dienst te hebben om je eigen restaurant of een andere eetgelegenheid te starten. Ook zonder specifiek diploma mag je dus een etenszaak uitbaten.

Wat je nog wel moet aantonen, is voldoende kennis van bedrijfsbeheer. Als je die kennis niet kan bewijzen door opleiding of ervaring, kan je een cursus Bedrijfsbeheer van NHA volgen en examen afleggen voor de Centrale Examencommissie.

Wil je een eigen restaurant beginnen, maar heb je weinig of geen ervaring in de horeca? Laat je helpen door Xavier van CP Consulting.

Vergunningen

Je hebt heel wat vergunningen nodig om een horecazaak te starten. Bovendien zijn een aantal criteria en vergunningen specifiek per gemeente waar je je zaak vestigt. De beste aanpak? Informeer je eerst en stap dan naar een ondernemingsloket.

 

Deel dit blogartikel! 

Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!

Bronnen: NHA, Acerta

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email
Geverifieerd door MonsterInsights