Franchising is een veelvoorkomend bedrijfsmodel in de horeca. Bekende ketens zoals McDonald’s, Starbucks en Subway zijn voorbeelden van succesvolle franchises die wereldwijd miljoenen opleveren. Maar hoe rendabel is het om een horecafranchise te starten? Het antwoord hangt af van een combinatie van factoren die we hier even onder de loep nemen.
Inhoudsopgave
Wat is franchising?
Franchising is een zakelijk model waarbij een onafhankelijke ondernemer (de franchisenemer) een licentie krijgt om de naam, het merk en het bedrijfsmodel van een bestaand bedrijf (de franchisegever) te gebruiken.
In ruil hiervoor betaalt de franchisenemer meestal een startvergoeding en doorlopende royalties (een percentage van de omzet). Het doel van franchising is om een bewezen succesformule te repliceren, waardoor beide partijen profiteren van een grotere marktaanwezigheid en gezamenlijke groei.
NOOR & NOOR
The Mastercooks of Belgium
Jeanne Gennar, Coffee with a Soul
Chef & Knife
BIOMARINE composteerbare rietjes
Bulles de Princesse
Restaurant Cédric
Weilandshof
Kyzoe Hosting & Design
Belgische Keurslagers
Hoe werkt franchising?
De franchisegever
De franchisegever is de eigenaar van het merk en het bedrijfsconcept. Zij bieden franchisenemers toegang tot hun expertise, training, marketingstrategieën, en operationele richtlijnen. Voorbeelden van bekende franchisegevers zijn McDonald’s, Domino’s Pizza, en Starbucks.
De franchisenemer
De franchisenemer is een zelfstandige ondernemer die het recht koopt om een vestiging te exploiteren volgens de richtlijnen van de franchisegever. De franchisenemer is verantwoordelijk voor het dagelijkse management van de vestiging, het aannemen van personeel, en het behalen van winst.
De overeenkomst
De samenwerking tussen de franchisegever en franchisenemer wordt vastgelegd in een franchiseovereenkomst. Deze overeenkomst bevat details zoals de licentievergoedingen, royalty’s, exclusiviteitsrechten (bijvoorbeeld voor een bepaald geografisch gebied), en de verantwoordelijkheden van beide partijen.
Lees ook deze interessante artikels:
Gastvrij NEE! zeggen doe je met deze 10 tips
FAQ: Kan ik een restaurant starten zonder diploma?
Quiches: 20 ideeën voor rendabele lichte maaltijden
Waar haalde Abraham de mosterd ?
20 creatieve pancake-ideetjes voor de kids
Het kookboek van de 14de tot de 21ste eeuw
Soorten franchising
Productfranchising
De franchisenemer verkoopt de producten van de franchisegever. Voorbeelden zijn autodealers of tankstations.
Business Format Franchising
Dit is het meest voorkomende type franchising. Hier ontvangt de franchisenemer een volledig bedrijfsmodel, inclusief merknaam, operationele systemen, marketingstrategieën en training. Dit type wordt vaak gebruikt in de horeca, detailhandel, en dienstensector.
Distributiefranchising
De franchisenemer fungeert als distributeur van de producten van de franchisegever. Een voorbeeld hiervan is Coca-Cola.
Chefs in de kijker:
Young Master Igor Snyders: het verhaal van een autodidact
Young Master Seppe Bleus (31): een passie voor gastronomie
De 5 voordelen van franchising in de horeca
Bewezen concept
Bij franchising neem je een concept over dat al zijn waarde heeft bewezen. Het merk, de menu-opties, en de operationele processen zijn getest en geoptimaliseerd. Hierdoor wordt het risico van falen aanzienlijk verkleind.
Ondersteuning en training
Franchisegevers bieden doorgaans uitgebreide ondersteuning aan franchisenemers. Denk aan training, marketingstrategieën en operationele begeleiding. Dit helpt vooral nieuwe ondernemers om snel vertrouwd te raken met het bedrijfsmodel.
Sterke merkbekendheid
Een franchise geeft je toegang tot een gevestigde merknaam, wat automatisch klanten aantrekt. Consumenten kiezen vaak voor bekende namen vanwege het vertrouwen in kwaliteit en consistentie.
Grotere inkoopkracht
Als franchisenemer profiteer je van de collectieve inkoopvoordelen van de keten. Dit leidt tot lagere kosten voor ingrediënten, apparatuur en andere benodigdheden.
Snellere terugverdientijd
Met een bewezen formule en een sterk merk kan een horecafranchise vaak sneller winstgevend worden dan een zelfstandige onderneming.

‘We love Horeca’ is de sterk groeiende Community van Horeca Webzine. Iedereen kan lid worden van de community via het gratis abonnement. De Facebookgroep met reeds meer dan 13.500 leden, ondersteunt de community heel actief.
De uitdagingen van franchising in de horeca
Hoge startkosten
Het opzetten van een horecafranchise vereist vaak een aanzienlijke investering. Naast de franchisevergoeding moet je rekening houden met de kosten voor vastgoed, inrichting, apparatuur en voorraden. Bij bekende ketens kunnen deze kosten oplopen tot honderden duizenden euro’s.
Royalty’s en lopende kosten
Franchisenemers betalen meestal maandelijkse royalty’s en marketingbijdragen aan de franchisegever. Deze kosten zijn vaak een percentage van de omzet, wat de winstmarges kan verkleinen.
Beperkte autonomie
Als franchisenemer werk je binnen de regels en richtlijnen van de franchisegever. Dit beperkt je vrijheid om aanpassingen te doen aan het menu, de marketing of andere operationele aspecten.
Concurrentie
Hoewel het merk sterk is, kun je te maken krijgen met concurrentie van andere franchisenemers binnen dezelfde keten of van vergelijkbare horecazaken in de omgeving.
Afhankelijkheid van het merk
Het succes van jouw vestiging is sterk gekoppeld aan de reputatie van het merk. Negatieve publiciteit of fouten van andere vestigingen kunnen ook invloed hebben op jouw bedrijf.u
Frietmuseum Brussel: 7 onweerstaanbare redenen om het te bezoeken
Het centrum van Brussel is een smakelijke bezienswaardigheid rijker: het gloednieuwe Frietmuseum opende recent zijn deuren aan de Stoofstraat 28,...
MICHELIN Gids 2025: België en Luxemburg vieren culinaire toprestaurants
De nieuwste editie van de MICHELIN Gids is bekendgemaakt, en opnieuw mogen België en Luxemburg trots zijn op hun bloeiende...
FAQ: Kan ik een restaurant starten zonder diploma?
Hier antwoorden we regelmatig publiek op de veel gestelde vragen die we ontvangen. Vandaag een antwoord op de vraag of...
Wat maakt franchising in de horeca rendabel?
Locatie
De locatie is een van de belangrijkste factoren voor het succes van een horecafranchise. Een goede locatie met veel verkeer en de juiste doelgroep kan de omzet aanzienlijk verhogen.
Sterk merk
Hoe bekender en geliefder het merk, hoe groter de kans op een hoge omzet. Merken met een sterke reputatie en loyale klantenbasis zijn doorgaans rendabeler.
Operationele efficiëntie
Een succesvolle franchisenemer houdt zich strikt aan de richtlijnen van de franchisegever en zoekt manieren om efficiëntie en winstgevendheid te maximaliseren.
Marktomstandigheden
De vraag naar horecadiensten, economische stabiliteit en concurrentie in de markt spelen een grote rol in de rendabiliteit.
Ondernemersvaardigheden
Een gedreven en goed geïnformeerde franchisenemer kan een groot verschil maken. Vaardigheden in klantenservice, personeelsbeheer en financiële planning zijn essentieel.
NOOR & NOOR heeft decennialange ervaring in het opzetten en runnen van horecazaken, speciaalzaken en het leveren van diverse diensten, zowel B2B als B2C.
De hoofdactiviteiten van NOOR & NOOR zijn Sociale Media Management, het bouwen en beheren van websites en webshops, SEO Content Writing of het schrijven van zoekmachinegerelateerde artikels, Virtuele Assistentie en Link Building via deze website.
Conclusie: franchising rendabel of niet?
Ja, franchising in de horeca kan rendabel zijn, maar het is geen garantie op succes. Het hangt af van factoren zoals de keuze van de franchise, de locatie, marktomstandigheden en de vaardigheden van de franchisenemer.
Voor veel ondernemers biedt een franchise een laagdrempelige manier om in de horeca te stappen met een hoger slagingspercentage dan een volledig eigen concept.
Echter, de kosten en beperkingen moeten zorgvuldig worden afgewogen. Succesvolle franchisenemers zijn degenen die niet alleen vertrouwen op het merk, maar ook hard werken om het concept lokaal succesvol te maken. Het starten van een franchise is een investering in tijd, geld en toewijding \u2013 en voor wie het goed aanpakt, kan het een winstgevende onderneming zijn.
Deel dit blogartikel!
Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!