Eerste publicatie: 2 januari 2020
Terwijl je nog aan het bijkomen bent van oud en nieuw doemt een belangrijke vraag op: wat te doen met de overgebleven oliebollen? Weggooien is niet nodig. Dat bewijzen deze vier originele recepten.
Inhoudsopgave
Historiek
De historie van de oliebol gaat ver terug. Zo is op een schilderij van Aelbert Cuyp uit ongeveer 1652 al een kookpot met oliebollen te zien. Een recept duikt voor het eerst op in het Noord-Nederlandse kookboek De verstandige kok, dat stamt uit 1667. De deegbol werd toen overigens nog ‘oliekoek’ genoemd.
Culinair historicus Manon Henzen vermoedt dat er in ons land nog veel eerder al dit soort oliebollen werden gegeten. Maar er zijn wel geen recepten van. In België en Duitsland werden al in de middeleeuwen zoete en hartige beignets gegeten.
Vanille Madagascar
Hotel-Restaurant De Kommel
Weilandshof
NOOR & NOOR
The Mastercooks of Belgium
Jeanne Gennar, Coffee with a Soul
Chef & Knife
Bulles de Princesse
Restaurant Cédric
Kyzoe Hosting & Design
Belgische Keurslagers
Midwinterperiode en bedelfeesten
Het is goed om te beseffen dat Kerstmis en Oud en Nieuw in de midwinterperiode liggen, vertelt traditiedeskundige Ineke Strouken. Het was een periode die zeker in de 17de en 18de Eeuw koud en ook donker was.
Er was tenslotte nog geen elektrisch licht. Mensen probeerden het daarom in deze periode gezellig te maken met veel lichtjes. Het was ook een periode waarin ze extra voor elkaar zorgden. Mensen gingen langs de deur om een lied te zingen en kregen in ruil daarvoor iets te eten of te drinken.
Oliebollen
En juist in die midwinterperiode bakten mensen oliebollen. “Ze werden bereid met ingrediënten die in de winter beschikbaar waren: meel, gist, gedroogde vruchtjes”, legt Henzen uit. “Bovendien vullen ze goed – dat is prettig als het eten schaars is – en zijn ze gemakkelijk uit te delen.”
Tegenwoordig gaan mensen niet meer langs de deur omdat ze hongerig zijn. Toch bestaan er nog steeds allerlei bedelfeesten, zoals Driekoningen, Sint-Maarten en Nieuwjaarszingen.
Strouken vindt het frappant dat veel tradities rond Kerstmis en Oud en Nieuw niet veel veranderd zijn. “We verlichten nog steeds ons huis, met kerstlampjes weliswaar, komen samen met onze dierbaren en eten oliebollen.”
Young Master Seppe Bleus (31): een passie voor gastronomie
Met zijn jeugdige enthousiasme, toewijding en respect voor het ambacht belichaamt Seppe Bleus wat het betekent om een Young Master...
Culinaire opvoeding van het nageslacht: een noodzaak in 2025
In een wereld waar we geconfronteerd worden met uitdagingen op het gebied van gezondheid, duurzaamheid en cultuurbehoud, is culinaire opvoeding...
Oliebollen over? Met deze 3 recepten maak je er iets nieuws van.
Wat te doen met de overgebleven oliebollen? Weggooien is niet nodig.
Wordt er nog kaas geserveerd op restaurant in 2025?
Kaas is een van de meest iconische producten van Europa, met een rijke geschiedenis en een onmiskenbare aanwezigheid in de...
Hoe goed ken jij de Marokkaanse keuken? Quiz met 14 vragen
We weten allemaal wel wat couscous en een tagine is, maar er is meer. Doe de quiz met 14 vragen...
Oliebollen over
Heb je wat teveel aan oliebollen gemaakt? Hoewel ze er nog lekker uitzien, smaken ze natuurlijk niet meer. Oliebollen zijn de eerste dag het lekkerst. Zeker als ze nog warm zijn. Daarna riskeer je dat ze dat ze gewoon hard worden.
Soms zijn ze zelfs zo hard dat je ze uitstekend zou kunnen gebruiken voor een potje “jeu de boules”. Toch zijn er ook smaakvolle dessertjes die je met de overgebleven oliebollen kunt maken.
Croutons
Je zou er bijvoorbeeld croutons van kunnen maken om te serveren in een lekker soepje van rood fruit. Snij de oliebollen in blokjes, besprenkel ze met wat olie en droog ze in een half uur in de oven op ongeveer 180 graden.
Maar je kan de blokjes ook bakken in een hete pan met olie. Blijf ze dan wel steeds omscheppen zodoende ze niet verbranden. De resten rood fruit maak je aan met sinaasappelsap voor een dessertsoep.
“Uvas de la Suerte”: 12 druiven van geluk
"Uvas de la Suerte" of "Druiven van Geluk" is een van de meest unieke en geliefde nieuwjaarstradities in de Spaanse...
Franchising in de horeca rentabel in 2025? Een diepgaande analyse
De horeca blijft een aantrekkelijke sector voor ondernemers, en franchising vormt een populair instapmodel. Maar is het starten van een...
Tweedehands in de horeca: een duurzame evolutie in 2025
In 2025 lijkt de horeca een nieuwe koers in te slaan: tweedehands is het nieuwe normaal. Waar voorheen de nadruk...
Meer visvangst in 2025: welkome boost voor de sector
De visserijsector krijgt in 2025 een welkome boost met een verwachte toename in de visvangst wereldwijd. Deze positieve trend wordt...
Lady Di was verzot op crêpes soufflées. Haar zoon op chocoladetaart
Tijdens de kerstperiode laat het Brits koningshuis zich royaal gaan. Natuurlijk heeft iedereen binnen de koninklijke familie zijn eigen smaak....
Oliebollensoep
Wie echt los wil gaan, kan ook een oliebollensoep maken. Culinair auteur Ronald Giphart heeft het zelf wel eens gedaan. En hij vindt het lekker. De combinatie zoet en zout is natuurlijk heel gebruikelijk.
Maak stevige kippenbouillon en doe daar de gesneden stukjes oliebol bij, alsook een scheut room en citroensap. Mix de soep en klaar is deze eenvoudige en voedzame soep.
Je proeft het hartige en ziltige van de kippensoep – wat ideaal is als je even moet bijkomen – maar ook het zoetige van de oliebollen.
NOOR & NOOR heeft decennialange ervaring in het opzetten en runnen van horecazaken, speciaalzaken en het leveren van diverse diensten, zowel B2B als B2C.
Voor de uitvoering van de activiteiten doet NOOR & NOOR beroep op vernieuwende inzichten en ideeën van jonge marketeers voor het beheer van je sociale media en werkt nauw samen met gespecialiseerde partners voor de technische aspecten van de opdrachten, maar ook met jou voor accurate en recente content.
De hoofdactiviteiten van NOOR & NOOR zijn Sociale Media Management, het bouwen en beheren van websites en webshops, SEO Content Writing of het schrijven van zoekmachinegerelateerde artikels, Virtuele Assistentie en Link Building via deze website.
Wentelteefjes
Net als oud brood kan je prima de overgebleven oliebollenresten gebruiken voor wentelteefjes. Snij de oliebollen in ronde plakken van dikte naar keuze. Mix een ei, wat melk, suiker en kaneel en dip de plakken in het beslag. Bak de oliebollen in een hete pan aan beide kanten bruin.
Deel dit blogartikel!
Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!
Bron: AD