In 2025 lijkt de horeca een nieuwe koers in te slaan: tweedehands is het nieuwe normaal. Waar voorheen de nadruk lag op gloednieuwe apparatuur, meubilair en decoratie, is de trend naar hergebruik en duurzaamheid niet langer te negeren. Horecaondernemers ontdekken de waarde van tweedehands materiaal, niet alleen als kostenbesparende oplossing, maar ook als een bewuste keuze die past bij de hedendaagse vraag naar milieuvriendelijke bedrijfsvoering. Wat drijft deze verschuiving en wat zijn de voordelen en uitdagingen?
Inhoudsopgave
Tweedehands = duurzaam
Een van de grootste aanjagers van de tweedehands-trend in de horeca is de groeiende focus op duurzaamheid. Met klimaatverandering en milieubehoud als urgente thema’s, voelen veel ondernemers de noodzaak om hun ecologische voetafdruk te verkleinen.
Tweedehands goederen bieden een directe oplossing door de levenscyclus van producten te verlengen en afval te verminderen. Denk aan meubels, keukengerei, en zelfs industriële apparatuur die met een opknapbeurt nog jarenlang mee kunnen.
Vanille Madagascar
Hotel-Restaurant De Kommel
Weilandshof
NOOR & NOOR
The Mastercooks of Belgium
Jeanne Gennar, Coffee with a Soul
Chef & Knife
Bulles de Princesse
Restaurant Cédric
Kyzoe Hosting & Design
Belgische Keurslagers
Consument kiest bewuster
Daarnaast speelt de consument een belangrijke rol. Klanten kiezen steeds bewuster voor bedrijven die duurzaamheid omarmen. Een restaurant met gerecycleerd meubilair of een café dat creatief hergebruik integreert in zijn interieur wordt gezien als authentiek en maatschappelijk verantwoord.
Het draagt bij aan het imago van de onderneming, wat in een concurrerende markt een onderscheidende factor kan zijn.
Hoe goed ken jij de Marokkaanse keuken? Quiz met 14 vragen
We weten allemaal wel wat couscous en een tagine is, maar er is meer. Doe de quiz met 14 vragen...
Het ijzerkoekenoproer en -koeken. Recept en geschiedenis vanaf 1770
In Drenthe gaan mensen op nieuwjaarsdag al van oudsher langs de deuren om met elkaar nieuwjaarskoeken en jenever te nuttigen....
“Uvas de la Suerte”: 12 druiven van geluk
"Uvas de la Suerte" of "Druiven van Geluk" is een van de meest unieke en geliefde nieuwjaarstradities in de Spaanse...
Franchising in de horeca rentabel in 2025? Een diepgaande analyse
De horeca blijft een aantrekkelijke sector voor ondernemers, en franchising vormt een populair instapmodel. Maar is het starten van een...
Tweedehands in de horeca: een duurzame evolutie in 2025
In 2025 lijkt de horeca een nieuwe koers in te slaan: tweedehands is het nieuwe normaal. Waar voorheen de nadruk...
Kostenbesparing en slimme investeringen
De stijgende kosten in de horeca, van energieprijzen tot grondstoffen, maken tweedehands een aantrekkelijke optie. Nieuwe apparatuur of inrichting kan een grote hap nemen uit het budget van een startend horecabedrijf.
Tweedehands aankopen bieden een financieel voordelig alternatief zonder in te leveren op kwaliteit. Veel gebruikte items, zoals koelkasten, ovens en koffiemachines, worden professioneel gereviseerd en functioneren net zo goed als nieuwe producten, maar tegen een fractie van de prijs.
Ook tweedehands decoratie wint aan populariteit. Van vintage stoelen en tafels tot industriële lampen en kunstwerken – deze items voegen karakter en een unieke uitstraling toe aan een horecazaak. Het combineren van gebruikte stukken met nieuwe elementen creëert een eclectische stijl die zowel trendy als kostenbewust is.
Abonneer je gratis op Horeca Webzine en ontvang op de eerste zaterdag van de maand in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca. Per direct ontvang je ook kortingen bij de Premium Partners. Het gehele jaar door maak je ook maandelijks kans op een gift van de Community Partners.
De opkomst van tweedehands marktplaatsen
Met de toenemende vraag naar tweedehands horeca-artikelen zijn er ook meer platforms ontstaan die zich specifiek richten op deze niche. Online marktplaatsen en gespecialiseerde handelaren maken het gemakkelijk om gebruikte apparatuur en meubels te vinden, vaak inclusief garanties en onderhoudsopties. Dit verlaagt de drempel voor ondernemers om voor tweedehands te kiezen.
Daarnaast spelen sociale media een rol in het promoten van hergebruik. Platforms zoals Instagram en Pinterest inspireren horecazaken om creatieve manieren van recyclen en upcyclen te delen, wat anderen aanmoedigt om ook duurzame keuzes te maken.
Uitdagingen en overwegingen
Hoewel tweedehands in de horeca veel voordelen biedt, zijn er ook uitdagingen. Niet alle tweedehands apparatuur is direct geschikt voor intensief gebruik, wat betekent dat ondernemers kritisch moeten zijn bij het selecteren van producten. Een goede keuring en eventueel onderhoud of revisie zijn essentieel om problemen te voorkomen.
Bovendien is er soms een gebrek aan consistentie in het aanbod. Het vinden van meerdere identieke stoelen of een compleet servies kan lastig zijn, wat de inrichting van een horecazaak complexer maakt. Flexibiliteit en creativiteit zijn daarom belangrijke eigenschappen voor ondernemers die deze weg inslaan.
Tot slot kunnen lokale regelgeving en hygiëne-eisen een rol spelen. Apparatuur en materialen moeten voldoen aan strikte normen, vooral in de keuken. Het is belangrijk om te controleren of tweedehands aankopen aan deze vereisten voldoen om boetes of veiligheidsrisico’s te vermijden.
Meer visvangst in 2025: welkome boost voor de sector
De visserijsector krijgt in 2025 een welkome boost met een verwachte toename in de visvangst wereldwijd. Deze positieve trend wordt...
Lady Di was verzot op crêpes soufflées. Haar zoon op chocoladetaart
Tijdens de kerstperiode laat het Brits koningshuis zich royaal gaan. Natuurlijk heeft iedereen binnen de koninklijke familie zijn eigen smaak....
Joelfeest: kerststronk, varkentjes van marsepein en gebraiseerd everzwijn
25 december is in de Germaanse traditie de eerste dag van het Joelfeest en zonnewendefeest. Een feest ter ere van...
Hippe feesttip: serveer een mocktail. 3 recepten om te scoren
Eén van de horecatrends van de afgelopen jaren waren en zijn nog steeds mocktails of alcoholvrije cocktails. Doe hip en...
Ontdek de typische eindejaarsgerechten van 25 Europese landen
De eindejaarsfeesten in Europa worden gekenmerkt door een rijke verscheidenheid aan culinaire tradities. Elk land heeft zijn eigen favoriete gerechten...
De toekomst van tweedehands in de horeca
De groeiende populariteit van tweedehands in de horeca lijkt geen voorbijgaande trend. In 2025 is het eerder een antwoord op de behoefte aan betaalbare, duurzame en unieke oplossingen. Horecaondernemers laten zien dat hergebruik niet alleen economisch voordelig is, maar ook een positieve impact heeft op het milieu en hun imago versterkt.
Met de voortdurende ontwikkeling van technologie en logistiek zal het vinden en reviseren van tweedehands goederen alleen maar gemakkelijker worden. Bovendien zal de verschuiving naar een circulaire economie leiden tot meer initiatieven en samenwerkingen binnen de sector. Denk aan bedrijven die gespecialiseerd zijn in het refurbishen van horeca-apparatuur of samenwerkingen tussen horecazaken om materialen te delen.t
NOOR & NOOR heeft decennialange ervaring in het opzetten en runnen van horecazaken, speciaalzaken en het leveren van diverse diensten, zowel B2B als B2C.
Voor de uitvoering van de activiteiten doet NOOR & NOOR beroep op vernieuwende inzichten en ideeën van jonge marketeers voor het beheer van je sociale media en werkt nauw samen met gespecialiseerde partners voor de technische aspecten van de opdrachten, maar ook met jou voor accurate en recente content.
De hoofdactiviteiten van NOOR & NOOR zijn Sociale Media Management, het bouwen en beheren van websites en webshops, SEO Content Writing of het schrijven van zoekmachinegerelateerde artikels, Virtuele Assistentie en Link Building via deze website.
Conclusie
Tweedehands in de horeca is in 2025 meer dan een trend – het is een beweging die economische, ecologische en esthetische voordelen combineert. Door slim te investeren in gebruikte materialen en apparatuur, kunnen ondernemers kosten besparen, hun ecologische voetafdruk verkleinen en hun zaak een unieke uitstraling geven. Hoewel er uitdagingen zijn, biedt de verschuiving naar hergebruik een toekomstgerichte oplossing voor een duurzame horecasector.
De vraag is niet langer of tweedehands in de horeca een boom is, maar hoe groot deze boom zal groeien. Voor ondernemers is het een kans om niet alleen mee te gaan met de tijd, maar ook een voorbeeld te zijn van hoe duurzaamheid en innovatie hand in hand kunnen gaan.
Deel dit blogartikel!
Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!