Ook dit jaar delen we hier het ABC met leuke recepten en kooktips voor zowel de horeca professional als de hobbykok.
Inhoudsopgave
A- Avocadoroomdip
Op zoek naar een origineel dipsausje dat niet veel werk vraagt? Dan is dit recept wat je zoekt: met frisse zure room en smeuïge avocado is dit een perfecte compagnon voor knapperig brood op een gezellige aperitief.
B- Bagels
Bagels zijn hip! Deze broodjes, afkomstig uit Polen maar beroemd in New York. Ze gelijken op donuts maar ze zijn stukken gezonder. Meer zelfs, ze staan in heel wat lijstjes die gezonde voedingsmiddelen opsommen.
De traditionele bereidingswijze vraagt best veel tijd. Gelukkig is dit recept boordevol kooktips er om je zonder veel tijd, noch moeite lekkere huisgemaakte bagels te garanderen. Maar je kan zo ook vinden bij dé bagelspecialist in België.
Hotel-Restaurant De Kommel
Weilandshof
The Mastercooks of Belgium
Bulles de Princesse
C- Chocolademousse
Dol op dessertjes maar minder dol op diëten? Dat is knap vervelend want een slankere lijn begint immers bij minder suiker en gezonder eten.
Wordt een zoete afsluiter van een lekker diner dan onmogelijk? Wel neen, met de kooktips van Sandra Bekkari maak je een piekfijne chocomousse waar je vrolijk mee mag zondigen!
D- Dürüm
Dürüm is een deeg dat op een speciale wijze bereid is op een bakplaat. Het wordt als benaming gebruikt voor het serveren van een maaltijd met deeg. Het is een woord uit het Turks dat letterlijk ‘opgerold’ betekent.
Meestal wordt het gevuld met vlees of groenten maar het kan apart naast de maaltijd gebruikt worden. In dat geval spreekt men vaak van yufka. Dit is de oorspronkelijke vorm.
E- Erwten
Het wordt gezien als slechte tafelmanieren om met een vork je erwten van je bord op te vegen. In plaats daarvan is het netter om de erwten aan je vork te prikken. En dus minder tegelijkertijd te eten.
F- Flexitariër
Er is best een grote kans dat je al een tijdje flexitariër bent zonder het te weten. Eet jij minstens eens per week geen vlees, vis, vleeswaren of vleessnacks, dan ben ook jij flexitariër!
Flexitariërs laten het vlees af en toe staan. Niet alleen bij de avondmaaltijd, maar ook tussendoor! Sommigen zijn flexitariër zonder het te beseffen, maar voor steeds meer mensen is het een bewuste keuze. Wil je weten wanneer je jezelf een flexitariër kan noemen? Lees het binnenkort hier!
Zet een duurzaam gerecht op je menukaart. Weetjes en 6 uitdagingen
De Sustainable Restaurant Association spoort restaurants overal ter wereld aan om een duurzaam gerecht op hun menukaart te plaatsen. En...
Zet in 2024 eens een gans op de Kersttafel. Weetjes en recept
Voor een geslaagd kerstdiner schijnt een kalkoen zo geschikt te zijn. Maar als je ook vindt dat het vlees nergens...
Logo laten maken of zelf ontwerpen? 6 tips
Sommige horecaondernemers denken dat een professioneel ontwerp van een logo onnodig is, en buiten hun bereik. Dat dit dat iets...
Stijgende diefstal in de horeca verkleinen via deze 5 stappen
De horecasector staat voor een groeiende uitdaging: diefstal. Zowel interne als externe diefstal heeft de afgelopen jaren wereldwijd een stijgende...
Kan een belastingvrijstelling op fooien in 2025 de horeca redden?
Er wordt steeds vaker gesuggereerd dat een belastingvrijstelling op fooien in 2025 een broodnodige reddingsboei kan zijn voor de horecasector....
G- Grasshopper
Wil je eens écht uitpakken met een originele cocktail of een verrassend dessert? Dan is een Grasshopper je ideale oplossing. Dit drankje is immers bedoeld als ‘after-dinner’-drink, wat het zowel als cocktail, als dessert heel geschikt maakt.
De frisse muntsmaak is mooi in balans met de chocoladetoetsen. Proberen maar! Kooktips in overvloed.
H- Hamburger
Een hamburger kan eigenlijk in elk seizoen wel, maar er is gewoon iets speciaals aan burgers eten als het mooi weer is, die rechtstreeks van de barbecue of grill komen in je favoriete hamburgerrestaurant.
Het wordt al helemaal een feest als je besluit jezelf eens te trakteren met een culinaire burger samengesteld met alle ingrediënten die jij zo heerlijk vindt. mee te verwennen.
Vanille Madagascar
NOOR & NOOR
Jeanne Gennar, Coffee with a Soul
Chef & Knife
Kyzoe Hosting & Design
Belgische Keurslagers
I- Insecten eten
In alle werelddelen, behalve Europa en Noord-Amerika, eten mensen vaak insecten. Dat varieert van een zakje gefrituurde mieren tot soep met bijen. Nederlanders komen meestal niet verder dan een per ongeluk verorberde spin in de slaap of bladluis op de spinazie. Ook eten we massaal en onbewust schildluizen.
Dit zijn insecten die gebruikt worden voor rode kleurstof. Roze koeken en rode M&M’s zijn voorbeelden van eten met insecten. Insecten eten in plaats van rund, varken of kip levert milieuwinst op. Ten eerste is er voor het kweken van insecten veel minder landbouwgrond nodig. De CO2-uitstoot is flink lager.
En ten slotte hebben insecten veel minder voer nodig. Voor een kilo rundvlees is bijvoorbeeld 9 keer zoveel voer nodig dan voor een kilo eetbare insecten. Er is dan ook minder mest.
J- Jalapeño
De jalapeño is een middelgrote chilipeper die sterk verwant is aan de paprika en de cayennepeper. De jalapeño is vernoemd naar de Mexicaanse stad Xalapa. Op de Scovilleschaal scoort hij tussen de 1000 en de 50000 wat betreft scherpte.
Er bestaan ongeveer 180 verschillende soorten, waarvan er zo’n 120 actief gekweekt worden, vooral in Mexico en de VS.
De meeste jalapeño’s hebben in onrijpe toestand een groene kleur en worden rood als ze rijpen. Er bestaan ook gele, oranje, paarse en zwarte jalapeño-hybrides. De scherpte van de pepers neemt toe naarmate de peper verder rijpt. Ze worden dan doorgaans zoeter. Als men geen prijs stelt op de hete smaak moet men de zaden en de zaadlijsten verwijderen voordat de jalapeño’s gegeten worden.
K- Kalfszwezerik
De kalfszwezerik is een klier van het kalf die bestaat uit twee deeltjes: een rond en een langwerpig gedeelte. De twee onderdelen zijn door middel van een streng met elkaar verbonden. De kalfszwezerik wordt gezien als een echte delicatesse. Het gewicht van de twee onderdelen is meestal 200gr tot 300gr.
Er zijn twee verschillende soorten kalfszwezerik: hart- en keelzwezerik. Keelzwezerik is meer geschubd. En de hartzwezerik is platter waardoor hij gemakkelijker te pellen is. Ook de structuur van de beide zwezeriken verschilt. De keelzwezerik heeft iets meer bite, de hartzwezerik is zachter.
Kalfszwezerik koop je een betrouwbare vleesgroothandel en slager die ook graag kooktips en recepten met je deelt.
L- Ladera
‘Ladera’ is een klassiek gerecht dat de geest van de Griekse vegetarische keuken uitademt. Verse groenten en gevoel voor koken. ‘Ladera’ betekent dat de groenten bereid worden met uitsluitend olijfolie als vetstof. Eten de Grieken hun groenten in de winter graag warm, dan eten ze dezelfde groentjes in de zomer koud. Met de recepten van Marianne kan je direct aan de slag.
M- Matcha
Matcha is een Japanse theesoort waarvoor de theestruiken een paar weken voor de pluk overspannen worden met meterslange zonneschermen waardoor ze extra chlorofyl aanmaken en de blaadjes dus extra groen, gezond en smaakvol worden.
De blaadjes worden gedroogd en fijngemalen. Je drinkt dus eerder een soort gemalen theeblaadjessoep dan een aftreksel zoals we normaal met thee gewend zijn. Matcha smaakt een beetje bitter en hooïig en zal voor veel Westerlingen even wennen zijn. In Japan is het de ultieme thee.
Je ervaart na het drinken van een kop matcha thee een toegenomen helderheid en verhoogd concentratievermogen. Matcha bevat ongeveer een kwart van de cafeïne die in een kopje koffie zit, maar doordat de cafeïne geleidelijker wordt afgegeven heeft een kopje matcha een langduriger en prettiger effect. Je krijgt extra energie en concentratievermogen en tegelijkertijd wordt je kalmer.
N- Navarin
Zodra de lente aanklopt, gooien de Fransen de Boeuf Bourguignon en andere zware stoofpotten de deur uit. En staan er pannetjes met navarin te pruttelen op de fornuizen. Een navarin is dus een wat lichtere stoofpot bedoeld om de lente te vieren. Voluit spreken de Fransen van een navarin d’agneau, want het wordt gemaakt met lamsvlees. Bekijk de recepten met lamsvlees in onze receptenbank.
Abonneer je gratis op Horeca Webzine en ontvang op de eerste zaterdag van de maand in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca. Per direct ontvang je ook kortingen bij de Premium Partners. Het gehele jaar door maak je ook maandelijks kans op een gift van de Community Partners.
O- Ontbijt
Het ontbijt in de horeca kan vanuit verschillende invalshoeken benaderd worden. Voor hotels maakt het deel uit van de service. Maar er zijn ook ontbijtrestaurants: horecazaken die alleen of voornamelijk een ontbijtdienst aanbieden.
In businesshotels willen de gasten meestal een gezond ontbijt dat in vrij korte tijd kan worden genuttigd. Maar in een leisurehotel maakt een uitgebreid ontbijt deel uit van de totaalbelevenis. En dit vraagt meer aandacht. Hier vind je enkele recepten en kooktips.
P- Palmsuiker
Palmsuiker wordt gemaakt van het suikerige sap van een sagopalm of een kokospalm. Het staat ook wel bekend als Gula Jawa, oftewel Javaans suiker. In Thailand en Indonesië wordt het veel gebruikt in de keuken.
Palmsuiker wordt niet verfijnd of gebleekt waardoor het nog alle voedingssupplementen bevat. En in tegenstelling tot het populaire stevia, kan je palmsuiker wel gebruiken zoals normale suiker. Palmsuiker kan je laten smelten of meekoken in een gerecht.
Palmsuiker heeft minder tragere suikers en is daarmee goed voor het balanceren van de bloedsuikers. Om deze reden is palmsuiker een goed alternatief voor normale suiker dit kan met een verhouding van 1 op 1. Daarbij heeft palmsuiker ook meer smaak die gelijkt op die van bruine suiker.
Q- Quinoa
Quinoa was het hoofdvoedsel van de Inca’s. En dat was niet voor niets. Het is waarschijnlijk het beste voedsel dat er is. Het is een betere kwaliteit eiwit dan vlees en is bovendien rijk aan essentiële vetzuren, vitaminen en mineralen.
Deze knapperige korreltjes met nootachtige smaak zijn het zaad van een plant die al meer dan 5.000 jaar in de Andes verbouwd wordt. Het werd daar gebruikt als krachtbron voor diegenen die op hoge hoogtes werkten.
Quinoa levert je gemiddeld vier keer zoveel calcium als tarwe en geeft je daarnaast extra ijzer, B-vitaminen en vitamine E. En dat is de reden dat quinoa het dichtst bij compleet voedsel komt als mogelijk is. Quinoa wordt ook ganzenvoet genoemd.
Het is een zaad dat stamt uit het Zuid-Amerikaanse Andesgebergte. De Inca´s gebruikte het al om brood en pap van te maken. Quinoa is familie van de amaranth en spinazie. Er zitten veel eiwitten, caroteen, calcium, kalium en ijzer in quinoa. Quinoa is glutenvrij en wordt veel door vegetariërs gegeten.
R- Restaurantkeuken inrichten
Een restaurantkeuken op de juiste manier inrichten is een hele klus. Laat je hierbij goed adviseren. Jouw dagelijkse bedrijfsvoering staat of valt met de efficiëntie van je keuken. Dit zijn enkele tips en de veel voorkomende missers bij het inrichten ervan.
NOOR & NOOR heeft decennialange ervaring in het opzetten en runnen van horecazaken, speciaalzaken en het leveren van diverse diensten, zowel B2B als B2C.
Voor de uitvoering van de activiteiten doet NOOR & NOOR beroep op vernieuwende inzichten en ideeën van jonge marketeers en micro-influencers voor het beheer van je sociale media.
NOOR & NOOR werkt nauw samen met gespecialiseerde partners voor de technische aspecten van de opdrachten, maar ook met jou voor accurate en recente content.
De hoofdactiviteiten van NOOR & NOOR zijn Sociale Media Management, het bouwen en beheren van websites en webshops, SEO Content Writing of het schrijven van zoekmachinegerelateerde artikels, Virtuele Assistentie en Link Building via deze website.
S- Spaghetti Bolognese
Een stad waarin je geen spaghetti Bolognese kan vinden, die bestaat zonder twijfel niet op planeet aarde. Maar eigenlijk bestaat het gerecht niet.
Het is een gigantische portie ‘fake news’ volgens de burgemeester van Bologna, Virginio Merola. In het boek met echte traditionele Italiaanse pastarecepten, zal je er geen vinden voor bolognesesaus.
Maar je zal er wel een recept vinden uit Bologna, pasta al ragù, dat je wel aan bolognesesaus doet denken. Hoe goed ken jij de Italiaanse keuken?
T- Taco en Tortilla
Een traditionele Mexicaanse taco is samengesteld uit een maïs- of tarwe- tortilla gevouwen of gerold rond een vulling. Een taco kan worden gemaakt met een verscheidenheid aan vullingen, waaronder rundvlees, varkensvlees, kip, zeevruchten, groenten en kaas. Er zijn dus veel variaties mogelijk. Een taco wordt over het algemeen gegeten zonder bestek en wordt vaak vergezeld van garnituren zoals salsa, chilipeper, avocado, guacamole, koriander, tomaten.
De oorsprong van de taco is niet precies bekend. Volgens de Real Academia Española, uitgever van Diccionario de la Lengua Española is het een typisch Mexicaanse gerecht van een maïstortilla gevouwen rond voedsel. Deze betekenis van het Spaanse woord “taco” is een Mexicaanse innovatie.
In andere dialecten betekent “taco” soms heel wat anders. Een mogelijkheid is dat het woord afkomstig is uit het Nahuatl- woord “tlahco”, wat betekent “half” of “in het midden” in de zin dat voedsel in het midden van een tortilla zou worden geplaatst. Bovendien waren er in de pre-Colombiaanse samenleving gerechten die analoog aan de taco waren, zoals het Náhuatl-woord “tlaxcalli” (een soort maïstortilla).
Hotel-Restaurant De Kommel
Weilandshof
The Mastercooks of Belgium
Bulles de Princesse
U- Umami
Umami is de vijfde wetenschappelijke smaak naast zoet, zuur, zout en bitter. Umami betekent letterlijk “heerlijk” en is het best te omschrijven als een aangename hartige volle smaak.
V- Veggie menukaart
Vleesvervangers zoals champignonburgers of veggie schnitzels, dat vindt de horeca-professional geen uitdaging meer. Er zijn meer creatieve bereidingswijzen van groente. En die doen vlees moeiteloos vergeten! Hierbij 5 kooktips en veel recepten om groenten te bereiden voor een sexy veggie menukaart.
W- Wortelen
Veel mensen zijn ervan overtuigd dat het gezonder is om groenten rauw te eten dan gekookt. Toch is door onderzoek gebleken dat wanneer je wortelen kookt, je lichaam een derde meer vitamine A uit de bètacaroteen haalt. Hierbij kooktips en veel recepten om wortelen te bereiden.
X- Xeres
Xeres is een Spaanse versterkte wijn die door middel van het solera-systeem wordt opgevoed. De wijn is afkomstig uit de streek van Jerez de la Frontera, Sanlúcar de Barrameda en El Puerto de Santa María in Andalusië. Alleen wijn gerijpt in één van deze steden mag zich Xeres noemen.
Xeres is een mengeling van wijnen uit verschillende jaren. Er staat dus meestal geen jaartal op het etiket. Om dat te bereiken wordt de wijn bewaard in een hiërarchisch systeem van vaten, het solera-systeem. In de bovenste vaten zit de jongste wijn, in de onderste vaten, die op de ‘suelo’ liggen, is de wijn klaar om gebotteld te worden. Meermaals per jaar worden de wijnen overgebracht naar een rij vaten met een hogere leeftijd.
Als de onderste vaten gedeeltelijk geleegd worden, worden ze door het vat erboven bijgevuld, en dat vat wordt weer bijgevuld door het vat daarboven. Sherry is de Engelse verbastering van Xeres. En de wijn is – bij ons alvast – beter gekend onder die naam.
Daarom moet ook jij inzetten op online cadeaubonnen
Niet iedereen in de horeca staat te springen om cadeaubonnen online aan te bieden. Toch lopen ze hiermee een belangrijke...
Nog een reeks van 50 culinaire citaten, quotes en (scheve) wijsheden over eten
Een eerste reeks van 50 culinaire citaten, quotes en (scheve) wijsheden over eten om je volgers mee op te vrolijken
Bakken in spiegelbeeld voor Sinterklaas en speculaasvrijers
Niettegenstaande speculaas wel het hele jaar door te verkrijgen is, vindt de verkoop van deze fijn gekruide koekjes zijn hoogtepunt...
Huiskamerrestaurant op 5 vlakken concurrentie met traditionele restaurant
Een huiskamerrestaurant is een eetgelegenheid die wordt opgezet in de privéwoning van een chef of gastheer/gastvrouw, waar gasten in een...
Welke wijn bij wild met zoete garnituur?
Al hoeft dit niet, bij wild serveert men veelal een zoete garnituur. En dan rijst de vraag welke wijn men...
Y- Yoghurttaart
Een geslaagd toetje is smaakvol, maar niet te zwaar. Dat laatste is dikwijls moeilijk, de verleiding is vaak groot om met lekkere – maar zware – ingrediënten zoals chocolade, boter en room te werken. Met dit recept en vele kooktips kan je dat probleem makkelijk én smaakvol oplossen! Het resultaat is een frisse, luchtige taart. Het proberen waard!
Z- Zilvervliesrijst
Zilvervliesrijst is volkorenrijst. Het heeft een milde, nootachtige smaak en is taaier en voedzamer dan witte rijst, maar bederft sneller omdat de zemelen en de kiem — die bij de productie van witte rijst verwijderd worden — bederfelijke vetten bevatten. Elke rijstsoort kan als zilvervliesrijst gegeten worden.
Zilvervliesrijst en witte rijst bevatten evenveel calorieën en koolhydraten. Het grootste verschil tussen de twee vormen ligt in de productie ervan en in de voedingswaarde. Als alleen het buitenste laagje van een rijstkorrel verwijderd wordt, ontstaat er zilvervliesrijst.
Om witte rijst te maken worden ook de volgende lagen, de vezellaag en de kiem verwijderd. Zo blijft slechts het zetmeelrijke endosperm of kiemwit over. Verscheidene vitamines en mineralen gaan verloren bij dit verwijderen en het polijsten van de rijst. Bij het verwijderen van de vezellaag wordt ook de rijstolie verwijderd. Rijstolie kan het cholesterolgehalte verlagen.
Deel dit blogartikel!
Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!